Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Ultimátum a csongrádi mozisnak

Új bérlőt kereshet a csongrádi önkormányzat az Uránia mozi működtetésére. Legalábbis tegnap lejárt a működtetőnek adott önkormányzati ultimátum. Borda Mihály, aki egy éve üzemelteti a mozit, tényleg behozta a nézőket, de közel kétmillió forinttal tartozik a polgármesteri hivatalnak, a gázszolgáltatónak, meg a filmforgalmazónak. Azért nem adja fel. A Szabadság, szerelemmel nyitna újra a mozi – valamikor karácsony előtt.
Borda Mihály. Fotó: Bíró Dániel
Tegnap lejárt az a fizetési határidő, amit a csongrádi önkormányzat szabott meg az Uránia Filmszínház bérlőjének. Borda Mihály egy évvel ezelőtt pályázati úton nyerte el a mozi üzemeltetési jogát, fejlesztéseket ígért, és azt, hogy visszacsábítja a csongrádi nézőközönséget a Kossuth térre. Ígéretének előbbi része ugyan teljesült, hiszen székcsere történt tavasszal, a hangosítást is korszerűsítette, októberben pedig új fűtőtesteket szereltek fel a vetítőteremben, de számításai mégsem váltak be. A korszerűsítések miatt pénzzavarba került: négyszázezer forinttal tartozik a gázszolgáltatónak, 336 ezerrel a városnak, mert az önkormányzat helyette egyenlítette ki a számlát az áramszolgáltatónál. A filmforgalmazónak is több mint egymillió forintot kellene fizetnie rögtön.

A városvezetés továbbra is azon van, hogy külső vállalkozás működtesse a mozit. Fotó: Bíró Dániel
Mivel fűtetlen terembe nem akar vetítéseket szervezni Borda Mihály, hetek óta nem tűz műsorára filmet az Uránia mozi. Emiatt interpelláltak is a város képviselői a testületi ülésen, ahol azt a választ kapták, a bérlő ígérete szerint november 30-ától minden visszaáll a régi kerékvágásba, decemberben pedig már a Tüskevár díszbemutatójára várják az érdeklődőket. Mindettől függetlenül a városvezetés élt a gyanúperrel, s ezért kikötötte: ha az üzemeltető csütörtökig nem rendezi tartozásait, az önkormányzat felmondja a bérleti szerződést.

Csábító plázaszékek

Nem a szezonnak mondott őszi, téli és tavaszi időszakban, hanem éppen ellenkezőleg, nyáron vett nagyobb lendületet a csongrádi mozi látogatottsága. A háromszáz férőhelyes teremnél már fokozott érdeklődésnek számított az 50-60-as nézőszám. Az üzemeltető szerint a rövid ideig tartó kedvező folyamat egyértelműen a plázából áttelepített kényelmes székeknek köszönhetőek, amelyek híre gyorsan elterjedt a városban.

– Nem tudok vetítést tartani, és fizetni sem tudok most, csak néhány hét múlva – mondta lapunknak a bérlő. Borda Mihály érdeklődésünkre kifejtette: banki hitelre vár, amint azt megkapja, rendezi kintlévőségeit, és jöhetnek moziba a csongrádi nézők. A polgármesteri ultimátum híre viszont hidegzuhanyként érte, arról ugyanis – állítja – nem tudott.

– A testület elé fogom vinni a kérdést. A képviselőknek kell arról dönteniük, kaphat-e újabb haladékot a bérlő. Ha nem szavaznak bizalmat neki, újra kell gondolnunk a mozi hasznosítását – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, ez nem azt jelenti, hogy az önkormányzathoz, vagy annak intézményéhez kerülne a filmszínház üzemeltetése. A városvezetés továbbra is azon van, hogy külső vállalkozás működtesse a mozit.

 
Tüskevár: csak jövőre

A polgármesteri hivatalnak tett ígérettel ellentétben nem lesz decemberben Csongrádon Tüskevár-díszbemutató. A város környékén forgatott mozifilm készítői lapunknak elmondták: valóban szó volt róla, hogy még idén egy tesztvetítés keretében bemutatják a művet valahol az országban, de erről azóta letettek. Balogh György rendező szerint a jövő év elején lehet premierje a Tüskevárnak, és akkor szerveznek ünnepi vetítést Csongrádra is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi tanmedencét biztosan be kell zárni

Nem marad sportolásra alkalmas vízfelület, ha a csongrádi önkormányzat télire lezárja az uszoda… Tovább olvasom