Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Ungerbauer fölmegy az agrárminiszterhez

Csongrád - Csak egy határátkelőhelyen kell beengedni bort az országba, ott pedig szigorú laborvizsgálatra van szükség – javasolja a Csongrádi Hegyközség elnöke, aki ez ügyben találkozót kért az agrárminisztertől.
Az Európai Unió működésének egyik alapelve, hogy az áruknak szabadon kell áramolniuk. Azt azonban nem várhatja el a közösség egy tagországától sem, hogy eltűrje áruházainak polcain azt az árut, amit másutt már nem engednek forgalomba hozni – érvel Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke, aki a mostani szőlő- és bormizéria megoldása érdekében találkozót kér Gráf József mezőgazdasági minisztertől. A csongrádi szakember szerint a hazai szőlőfelvásárlási árakat leverő, ráadásul rossz minőségű bort ugyanúgy ki lehetne szűrni a forgalomból, ahogyan a rossz élelmiszereket.

– Ahogyan Ausztriában, itt is egy határátkelőhelyen kellene csak beengedni bort az országba, és egy szigorú laborvizsgálattal kiszűrhető lenne, hogy például az Olaszországban lepárlási támogatással előállított, olcsó italokból itt még palackozott bor készülhessen – mondja a hegyközségi elnök.

A csongrádi borász ismeri a szakma problémáit. Fotó: Tésik Attila
A csongrádi borász ismeri a szakma problémáit.
Fotó: Tésik Attila

Másik javaslata: tegye lehetővé a minisztérium azt, hogy a kistermelők elszűrhessék és eladhassák saját borukat törvényesen. Szerinte a gondok mellett vannak életképes, mintaértékű együttműködések is a hazai piacon.

– Balatonboglári ismerősöm említette, hosszú távra szóló értékesítési szerződést kötöttek egy üzemmel, a megállapodás rögzíti, hogy a felvásárlási ár egy év múlva maximum 10 százalékkal nőhet vagy csökkenhet, ez biztonságot ad mindkét félnek. Ott most is 70 forintot ad a felvásárló a fehér szőlő kilójáért, miközben Csongrádon helyenként már csak 30-at – mondja Ungerbauer.

Hasznos lenne, ha a miniszter – ahogyan nemrég a multiáruházak képviselőit – a borból élő szakmát is összehívná, és ilyen, hosszú távra szóló, tisztességes üzleti viszonyok kialakítását szorgalmazná. Ez a feketegazdaság kifehérítését is szolgálná, amely a mostani eszközökkel nemigen sikerül, a csongrádi szakember szerint.

Olvasóink írták

 • 6. keletaru 2009. szeptember 28. 20:40
  „Ugyan már... ma is lehetett látni jelenlegi vezetőnk milyen fejfedőt visel ..... Ez is bizinyitja hova tartozik,még hogy értünk ????!!! Üdv Kuci”
 • 5. szemlelodo 2009. szeptember 25. 21:47
  „Az idősebbek bizonyára emlékeznek,hogy az átkosban volt egy magyar film. Annak is az volt a a cime,hogy Felmegyek a Miniszterhez. A szocreál filmnek a tanulsága az volt,hogy na és akkor mi van?
  Most is ez lesz több tiz évvel később!!!!”
 • 4. ukk-mukk-fuck 2009. szeptember 23. 15:26
  „bélám!

  az államnak igenis érdeke lenne, bármilyen rosszindulatú és elvakult is vagy. gráf az első agrárminiszter aki érti a dolgát és tett is valamit a parasztokért.
  még annyit, hogy a fidesz idején kezdődtek az igazi nagy bajok a szőlészetben, konkrétan a 2001-es rekord évet követően. akkor még font sanyi mdf színekben nemértetthozzá:-))))”
 • 3. delvidek 2009. szeptember 23. 15:26
  „Sajnos: a kiseger az elefant ellen...”
 • 2. bélás 2009. szeptember 23. 14:14
  „Kivitelezhetetlen, mert az államnak nem érdeke hogy termelők, gazdák életben maradjanak. Kis hazánk vezetősége szereti a nyugati zsíros seggek aromáját kostólgatni. A libamáj is mekkora macera volt, mire léptek a töketlenek addigra majd teljesen hazavágták az ágazatot.”
 • 1. cselac 2009. szeptember 23. 07:48
  „Kivitelezhetetlen a dolog nyilván, de az ötlet jó...persze, jó lenne ha a magyar borászat egésze is felnőne az elvárt minőséghez, sokszor ezzel is gondok vannak. Amíg egy amúgy is rossz megítélésű borvidék ad egy év borászát, majd rá 1 évre bezárnak ugyanott egy üzemet hamisítás miatt, ne várjunk csodát. Amíg normális borvidéki összefogás sincs, szintén. A borvidékeknek már helyben el kéne intéztetni a minősítést, normális kategóriákat létrehozni, aztán lehet tovább lépni. Ne legyen már minőségi bor az, ami már eleve öregen, szétesve kerül a piacra. Védeni kellene a magyar gazdákat, de ezért tenni is kell. Országos szinten pedig mennek a 8 Ft-ok a közösbe, költik fasza külföldi kampányokra, ahelyett, hogy először a hazai piacot tennék rendbe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mira világcsúccsal lett bajnok a siketek közt

A magyar csapat első aranyérmét szerezte meg a tajpeji siketlimpián Biatovszki Mira, aki a légpuskás lövészetben nem talált legyőzőre. Tovább olvasom