Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Üres csongrádi vásársátor

Nem jó üzlet a sátras karácsonyi vásár Csongrádon: az árusoknak, a vevőknek és az önkormányzatnak sem váltak be a számításai. Az alpolgármester többet remélt a kezdeményezéstől, ami 700 ezer forintjába került a városnak. Az érdektelenség miatt kérdéses, lesz-e jövőre folytatás.
Szomorú pillanatkép. Az árusnak nem jött be ez az üzlet. Fotó: Tésik Attila
Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket az a vásársátor, amit két héttel ezelőtt állítottak fel a csongrádi mozi parkolójában, és vasárnap délben bontanak le. A korábbi években nem rendeztek szabadtéri adventi vásárt a településen, az idei sátorállítást is – ahogy a városvezetéstől megtudtuk – amolyan kísérleti jellegű próbálkozásnak szánták, hátha később hagyomány válhat belőle. A vásárrendezés költségeire – a bérbe adott ingatlanok felújítására tervezett összeg terhére – 699 ezer forintot különítettek el. Az aranykapuba előzetesen tucatnyi árus jelentkezett, de a kezdeti lelkesedés után egyre többnek lett elege a vásárlói érdektelenségből. Egyikük lapunknak azt mondta, felesleges megfizetni a 250 forintos napi négyzetméterdíjat, a vevők ugyanis be nem teszik a lábukat a sátorba.

– Néha már én szégyellem magam, mennyire nincs érdeklődés – mondta Bori Mihályné. A piacfelügyelő szerint a nappal szinte üres sátorban délutánonként még lát fantáziát néhány kereskedő, de ők is nagyon elégedetlenek a forgalommal, és általában legközelebb már nem jönnek. Probléma lehet, hogy nem túlságosan ünnepi külsővel bír a sátor, és belátni sem lehet, milyen portékát árulnak odabenn. Mindez meg is látszik a bevételi oldalon, hiszen alig 50 ezer forint folyt be eddig a helypénzekből.

Csongrádi nádkunyhók Szentesen

Szentesen tizenegy nádkunyhót állítottak a Kossuth téri karácsonyi vásáron. A hangulatos építményeket – melyek össze- és szétszereléséről a tulajdonos gondoskodik – egy csongrádi étteremtulajdonostól, Fűri Imrétől bérelte az önkormányzat összesen 660 ezer forintért. Díszítésükről a város gondoskodott. Fűri Imre lapunknak azt mondta, Csongrádról nem keresték meg, a szomszédvárban viszont sikere van a kunyhóknak, és forgalom is van előttük: csak forralt borból napi 40 liter fogy.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen is elhangzott néhány esztétikai és anyagi kifogás a sátorral kapcsolatban. Mint megtudtuk, a művelődési központ bérelte korábban ezt a sátrat, még a borfesztivál idején, s az intézmény adta meg a tulajdonos vállalkozó elérhetőségét a vásár szervezőinek. A szentesi vállalkozó üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, mennyiért adta oda Csongrádnak a sátrat, de azt megjegyezte, hogy a szóban forgó 700 ezer forintnak csupán a töredéke ütötte az ő markát.

Valóban nem csak a sátorbérlés került 700 ezer forintba. Ebből az összegből kell fedeznünk az áramellátást, a takarítást, a díszítést, a két mobil WC kihelyezését, valamint az egész napos felügyeletet – nyilatkozta lapunknak Gyovai Gáspár alpolgármester, aki maga is többet remélt a kezdeményezéstől. Eddigi tapasztalatai szerint érdemes jóval hamarabb megkezdeni a vásár szervezését, illetve átgondolni, mutatkozik-e egyáltalán igény egy szabadtéri rendezvényre, hiszen az utóbbi hetek azt bizonyítják, hogy a csongrádiaknak nincs szüksége karácsonyi vásárra. Mindezek tükrében Gyovai Gáspár úgy látja, esetleg a művelődési központ épületénél lehet ilyesmiben gondolkodni, de ott is csak jövőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi szükség

Kistérségi kényszerpályára került Csongrád és a három közeli kistelepülés: a közszolgálati feladatok… Tovább olvasom