Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Üres lakás sok van, önkormányzati kevés

Csongrád - Csongrádon tízszer, Szentesen másfélszer annyi magánlakás áll üresen, mint ahány kiutalható szociális bérlakása van a helyi önkormányzatnak. A lakhatási gondokon segítene, ha ezeket az ingatlanokat bevonhatnák a támogatási rendszerbe.
A devizahitelek kockázata és a megszűnő munkahelyek miatt egyre többen kényszerülhetnek szociális bérlakásba, a megnövekedett igényekkel viszont nem tudnának mit kezdeni az önkormányzatok. A bérlakásállomány hosszú évek óta nem bővült Csongrádon, Szentesen utoljára 2004-ben és 2005-ben épült bérlakás, abban a két évben 29-cel nőtt a kiadható otthonok száma. A Tisza-parti városban 183, a Kurca partján pedig mintegy 450 ilyen önkormányzati lakást tartanak nyilván. Csongrádon jelenleg 30-an, Szentesen több mint 50-en szerepelnek a sürgősségi rászorultsági listán, de ezenfelül még 100, illetve 200 igénylő jelentkezett a polgármesteri hivataloknál. Mindkét településen évente legfeljebb 15-25 bérlakásba költözhet be bérlő.

Szentesen közel 450, Csongrádon 183 bérlakás van – és többször ennyi üres ingatlan lehet a két városban. Fotók: Segesvári Csaba
Szentesen közel 450, Csongrádon 183 bérlakás van – és többször ennyi
üres ingatlan lehet a két városban. Fotó: Segesvári Csaba

A magántulajdonban lévő lakások bérleti díja annyira magas (körülbelül háromszorosa az önkormányzati lakásokénak), hogy nem jelent megoldást a probléma kezelésére. Ennek tükrében gondolatébresztő adat, hogy Csongrádon tízszer, Szentesen másfélszer annyi magánlakás áll üresen, mint ahány kiutalható szociális bérlakása van a helyi önkormányzatnak. Bár konkrét kimutatás ezt nem támasztja alá, de a hivatalok – népszámlálási és egyéb – vizsgálatai rávilágítottak, hogy Szentesen például a 13 ezer lakóingatlan legalább 5 százaléka, Csongrádon pedig a 7200-ból több mint 1100 valójában lakatlan. Ha ezek a becslések túlzóak, akkor is több száz olyan lakás vagy ház van a két településen, amit fel lehetne használni a lakhatási gondok enyhítésére.

Éveket kell várni az olcsón bérelhető otthonokra Szentesen és Csongrádon. Fotó: Segesvári Csaba
Éveket kell várni az olcsón bérelhető otthonokra
Szentesen és Csongrádon. Fotó: Segesvári Csaba

– Ha be tudnánk vonni ezeket a szociális bérlakásprogramba, nem lenne gondunk – nyilatkozta lapunknak Csányiné Bakró-Nagy Vera. A szentesi aljegyző hozzátette, felmerült, hogy bérletidíj-kiegészítést fizethetne az önkormányzat, de ez egyrészt jelentős összeget kötne le a település költségvetésében, másrészt a lakástulajdonosoknak be kellene vallaniuk ezt a jövedelmet, ami elriaszthatja őket. Úgy tűnik, az állami szabályozások módosítása nélkül tovább súlyosbodhat a helyzet: még több üres lakás és rászoruló lesz.

Olvasóink írták

 • 4. Power 2009. május 15. 20:25
  „A városvezetés "áldásos" tevékenységének eredményeként Szentesen üresen, kihasználatlanul állnak az önkormányzati ingatlanok.”
 • 3. Haho66 2009. május 12. 19:07
  „Meg az is kellene, Ingatlanos, hogy ne feketén adják ki a lakásokat.”
 • 2. ingatlanos 2009. május 12. 13:28
  „Jártam tőlünk kicsit nyugatabbra, ott tapasztaltam, hogy az ottani önkormányzatok olyanformán oldják meg a szociális lakás gondokat, mint ahogy azt a szentesi aljegyző nyilatkozta. Ez egy nagyon jó dolog, nálunk is így kellene.
  A dolog lényege az, hogy az önkormányzatok nem lakásokat építenek sok pénzből, hanem a szociálisan rászorultak lakbérét 30-70 %-kal támogatják. Tehát, aki szeretne "kitörni" az addigi helyzetéből, és szép, egészséges lakást szeretne, annak megadják a lehetőséget. DE: mivel a tulajdonos magánszemély, az első balhé után úgy mond fel a T. bérlőnek mint a huzat. Tehát, aki szeretne olcsón, jó helyen lakni, az szépen betartja a szabályokat, mert ha nem, mehet a híd alá.
  Persze ehhez az is kellene, hogy a TÖRVÉNY ehhez megfelelő legyen, és a rendőrség(bíróság, stb.) alklamazza is azt keményen.”
 • 1. keletaru 2009. május 11. 16:22
  „Nem segélyek kellenek, hanem életképes fizetések, az elvégzett munkáért . Ja s nem utolsó sorban a megtermelt termék ki fizetése !!! Ugye mert még arról nem hallotunk ,hogy a képviselőket nem fizeték ki .De arról már igen mikor a termelőket vagy az elvégzett munkát nem fizették ki ! Érdekes .Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év arca lehet Szilaj Varga Nóra

Csongrád - Nem „villantott", amikor versenyfeladatként koktélruhában kellett kiszállnia egy sportkocsiból Szilaj Varga Nórának. Tovább olvasom