Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Utcára kerülhet a 3 gyermekes családanya

Csongrád – Törvény védi az adósokat a kilakoltatástól – ami a bankokra ugyan vonatkozik, de az önálló bírósági végrehajtókra hétfő délelőtt még nem. Így történhetne meg az, hogy hiába készül a kormány az adósok megvédésére, utcára kerülhetnek. Már 100 ezer családról beszélnek...
– Tudom, óriásit hibáztunk. Feladtuk önkormányzati lakásunkat, hogy megvásárolhassuk házunkat – kezdett bele, a sajnos hétköznapinak is mondható történetbe a háromgyermekes Anita. A kislányaival egyedül élő édesanya elmesélte: 2007-ben, akkori férjével – aki azóta elvált a családtól – 6,1 millió forint svájci frank alapú kölcsönből és 1,9 millió „szocpolból" megvásárolták álmaiknak hitt házukat. A Raiffeisen banknál, 149 forint/svácji frank árfolyamon felvett hitel törlesztőrészlete 2008 telére még „csak" 13 százalékkal nőtt, ám az édesanya időközben elvesztette munkáját, és az édesapa is „eltűnt" az életükből.

– Amíg bírtam, fizettem a hitelt. Havi 42 ezer ment el a törlesztésre, de amikor elvesztettem a munkámat, már nem tudtam törleszteni. Hiába kerestem a bankot: azt mondták, hamarabb lettem munkanélküli, minthogy törvényt alkottak azok védelmére, akik állás nélkül maradtak és a devizahitel miatt nehéz helyzetbe kerültek – mesélte kálváriája kezdetét Anita.

Végrehajtási záradék - mint kiderült, Tropáék 2011-ig maradhatnak, de házukat elárverezik. Fotó: Segesvári Csaba
Végrehajtási záradék - mint kiderült, Tropáék 2011-ig maradhatnak, de házukat elárverezik.
A szerző felvétele

A család hitelszerződéseit áttekintve kiderült: a felmondástól számítva 90 napon belül önként ki kellene költözniük a családi házból. Anitáék nincsenek könnyű helyzetben – ahogy több tízezer magyar család sem – a bank felmondta a szerződést, követelését egy önálló bírásági végrehajtónak adta át. Így – tételezzük fel, hogy nem szándékosan –, de megkerülte az adósok védelméről szóló törvényt, ami a kilakoltatástól és az árverezéstől védte a bedőlt hiteleseket.

Persze, itt most sokan felháborodnak, hogy már megint a devizahitelesek akarjuk védeni. Rövid kitérőt tennék, hogy bemutassuk, hogyan jutottak Anitáék ebben a helyzetbe.

– Semmilyen papírt nem kértek a hitelhez. Nulla forintból vettük meg a házat, egy kiskunfélegyházi cég intézte a hitelt és az értékbecslést is. Több hasonló esetről is tudok – egyik ismerősöm házát szeptember 16-án árverezik. De öcsémék sem jártak jobban: BAR-listások voltak, ennek ellenére 200 ezer forintért „elintézték" nekik a kölcsönt – árulta el a több mint érdekes részletet Anita. – Mi is kifizettünk a magunk 250 ezrét, hogy a házunkat 10 és fél millióra értékeljék – csak egy kis pénzt kellett dugni az ingatlanbecslő zsebébe –, és így 0 forintból meg tudtuk venni. A hitelügyintéző megígérte, hogy minden rendben lesz.
Anitáék háza – ami fele részben a férjéé is – a ’70-es években épülhetett, véleményünk szerint, teljes felújítás után sem érne 10 milliót. Az ingatlanbazar.hu-n 100 négyzetméteres csongrádi, jó állapotú családi házat 6,3 millióért találtunk. Már csak az a kérdés, miért fogadta el a bank az értékbecslést egy hitelközvetítőtől? Ha jól belegondolunk, a bankot is becsapták, soha sem fog a pénzéhez jutni.

Nem tudják, mihez kezdjenek. Illusztráció: internet
Nem tudják, mihez kezdjenek. Illusztráció: internet

Anita történetét folytatva elmesélte: július 2-án – amíg napszámban dolgozott – megjelent a háznál a végrehajtó és az otthon maradt gyerekeket „megfenyegette": ha nem engedik be a házba, rendőrt hív. A nyomásnak engedve a csongrádi végrehajtó felvette a jegyzőkönyvet, amelybe beleírta: „az ingatlan beköltözhető". Telefonon megkerestük az irodát, hogy érdeklődjünk az árverezés, kilakoltatás menetéről. Megtudtuk: a helyszíni eljárás (a jegyzőkönyv felvétele után) értékbecslést készítenek, majd az árverezést tényét kifüggesztik az önkormányzatnál. A tényleges kilakoltatásig legalább 45 nap telik el. – És önökre nem vonatkozik a kilakoltatási moratórium? – kérdeztük hétfő délelőtt az ügyintézőt, aki határozott nemmel felelt. Augusztus 9-én, amikor felhívtuk a végrehajtót, még úgy tűnt, menthetetlenül az utcára kerülnek.

„A kölcsönszerződés és jelzálogszerződés felmondásáról szerződött ügyfelünk és esetleges egyéb kötelezettek tértivevényes levelet kapnak." – közölte a delmagyar.hu-val a Raiffeisen Bank.
"Fontos azonban megemlíteni, hogy az ügyfeleknek és a banknak is sokkal inkább érdeke, hogy az ügyfelek kilábaljanak a nehéz helyzetből, erre több átütemezési, ideiglenes törlesztőrészlet-csökkentési megoldást ajánl a Raiffeisen Bank. Sőt, visszamenőleges hatállyal 2010. július 1-től 2010. szeptember 30-ig terjedő időszakra minden devizahitellel rendelkező lakossági és prémium ügyfélnek 12 százalékos kamat-visszatérítést ad a bank.
Függetlenül attól, hogy egy ingatlanra devizában vagy forintban jegyeztek be jelzálogjogot, az ingatlan végrehajtás alá vonható. Ezen túl bírósági végrehajtás keretében is árverezhető az ingatlan, de a végrehajtó a lakóingatlan kiürítését 2011. április 15. utáni időpontra halasztja el. Fentiek alapján árverés 2010-ben is tartható, de, ha a tulajdonos nem adja önként birtokba az ingatlant, a kiürítés csak 2011 tavaszán foganatosítható.
Egyébként bírósági végrehajtás keretében az adós munkabére, egyéb ingósága is végrehajtás alá vonható.
Ami a 3 évvel ezelőtti hitelnyújtásra vonatkozó kérdéseket illeti, ennyi idő alatt nem tudtuk visszakeresni az akkori feltételeket - időközben a jogszabályok és saját belső szabályzataink is sokat változtak. Az ingatlanokat megbízott szakértők értékelték fel, s az adatok valóságtartalmát folyamatosan ellenőriztük és ellenőrizzük."

Ám délutánra megváltozott a helyzet: az MTI közlése szerint, „Schmitt Pál köztársasági elnök hétfőn aláírta a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, amelynek értelmében a következő fűtési szezon végéig, azaz 2011. április 15-ig tart a kilakoltatási moratórium – tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfőn az MTI-t.
A parlament egyhangúlag – 351 igen szavazattal – fogadta el július 22-én, a rendkívüli ülés utolsó napján a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosítását. A törvény a kihirdetését követő napon lép életbe és kimondja: a már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól – legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól – el kell halasztani a lakáskiürítést a következő év április 15-ig. A törvény rendelkezéseit a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kell, ha még nem történt meg a kilakoltatás. Ha a törvény hatálybalépésének időpontjára a bíróság már elrendelte a lakás kiürítését a rendőrség közreműködésével, és megküldte a végrehajtónak az erről szóló végzést, úgy a végrehajtónak haladéktalanul, a törvény hatálybalépését követő naptól el kell halasztania a kilakoltatást a következő év március 1-jéig. A törvényben szabályozott kilakoltatási moratórium azokra a természetes személyekre vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk a kilakoltatás miatt, és a lakásban való ideiglenes bennmaradásuk másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát nem sérti."

Megkerestük a Csongrádi Polgármesteri Hivatalt, ahol megerősítették: az a lakos, aki 5 éven belül eladta, kiköltözött önkormányzati lakásából, újra nem tarthat igényt. Megtudtuk: a testület ősszel tárgyal arról a kormányzati tervről, hogy a bajba jutott ingatlanokat megvásárolják, utána bérbe adják. Csongrádon 183 szociális bérlakással gazdálkodhat az önkormányzat, már most is sokan várnak lakásra. A hétfői változások miatt Anitáék ideiglenesen megmenekültek. De mi lesz velük jövő április 15-e után? Miért hagyták a bankok, hogy az ügyfeleket és saját magukat is megkárosítsák?

A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint, aki kifogást nyújt be az árverezés ellen, az akár két évvel is elhúzhatja az eljárást. Felajánlották: ha Anitáék megküldik a végrehajtásos papírokat, ügyvédeik elkészítik a megfelelő beadványt. Beszélgetésünk során felmerült a hitelcsalás fogalma is, ugyanis a pénzért hitelt intéző félegyházi cég nem csak Anitáékat semmizte ki, hanem a bankot is jelentős összeggel megkárosította.

Kilakoltatás. Illusztráció: internet
Kilakoltatás. Illusztráció: internet

Anitáék ma 8,3 millió forinttal tartoznak. Ha elárverezik házukat, a bank jó, ha 4 millióhoz hozzájut. Anitáéknak nincs hova menni, szüleinél se gáz, se villany. Ellehetetlenültek. Pár pénzéhes ember miatt. És amiről csak kevesen mernek beszélni: ha otthontalanná válik egy család, a gyermekvédelem az elveheti a kiskorúakat. Ez talán nagyobb tragédia, mint a lakás elvesztése...

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. 4Angel 2010. augusztus 22. 10:21
  „A Család ne adja fel mert ha össze roppannak, akkor még rosszabb !!

  Én bízok benne hogy megoldoik ez és nem kerülnek utcára !!!

  Minden jót nekik”
 • 95. 4Angel 2010. augusztus 22. 10:17
  „Meg aszt mondják milyen jó is a hitelkártya ja az hát kurva jó de kinek ?? Hát a banknak , miért is :

  Van törlesztésed 9500 Ft Kamat 6000 Ft és mivel 7. én nem bírod kifizetni, rádobnak késedelmi kamat 3500 ft

  De a törlesztésem meg 0 ft akkor mikkor telik le sohanapján !!!
  És azt jelenti, van egy hitelem 180 ezer és fizetem havi szinten 9500 Ft és eltelik 3. év és még mindég tartozok 180 ezerrel!!

  Na szereztünk "nem" könnyen pénzt és átutaltam neki , és mondták ne szünetese meg a hitel kárlyát mert milyen jó , ja nekem NEM mondtam és megszüntetem !! És bentebb vagyok 9500 ft al !!

  Ezeket a hitelkártyákat megszüntetném mert ez tönkretesz!!

  Aki teheti ne vegye igénybe !!”
 • 94. történész 2010. augusztus 16. 18:39
  „Még annyit,hogy persze,hogy benne vannak a bankok.Ezeket a pénz nemzet fiait természetesen mindenki utálja..miért? a szörnyű állati kapzsiságukért.Ma is ölnek háborúznak,irtanak a profitért, akkor itt hogy lennének urak ? Évezredeken keresztül így élnek.Bele énekli a szánkba,hogy milyen jó lelkű,hogyan ad..és majd egyszer csak azt veszed észre,hogy visz mindened.
  Torgyán mondta: elmentek a tankok..jöttek a bankok..és a Magyar állam az ő kezükben van.Az igazi hatalmat ők, nem a Magyar politikusok gyakorolják.”
 • 93. történész 2010. augusztus 16. 18:31
  „Én is BÁR listás vagyok !!és mégis korlátlan hitelt kapok de csak a 4,5 éve bár listára tett banktól. Nem csak kis tételeket !!!”
 • 92. t.anita 2010. augusztus 16. 16:55
  „89. hozzászólás Hód 2010.08.15. 20:00
  Nem akarom nyilvánosságra hozni a kilétüket nem akarok senkit sem felelősségre vonni a butaságom miatt.
  Hogy miért voltam buta?Mert nem maradtam a tanácsi házban és használtam ki tovább az államot hanem oda adtam egy nálam sokkal szegényebbnek akinek akkor sokkal nagyobb szüksége volt rá,mint nekem.De adok egy kis ízelítőt a "munkafolyamatról"ami azoknál a bizonyos hitel ügyintézőknél zajlott.Vannak ugye kitételek ingatlanvásárláskor értem ezalatt fűtés fürdőszoba konyha angol wc hideg meleg víz.
  Na ha ezek nem voltak( sok ilyen ingatlanvásárlásról tudok egyébként)akkor ŐK rögtönöztek pl.nincs wc berakunk egy wc csészét egy kisebb helységbe nincs kád berakunk egy kádat felszerelünk egy mosdót egy csaptelepet berakunk egy villanybojler csak azért hogy látszatát keltsük h.bennt van a víz is ami egyébként csak az udvaron van.Konyha?:beállítassz egy mosogatós szekrényt csappal a falon és kész a konyha .Persze ezekről tud a becslő is aki fotóz orrvérzésig mindent fekete fehérben természetesen,hogy ne legyenek szembetűnő dolgok ja és persze nagyon rossz minőségeben ebből ha szerencséd van kapsz is egy példányt.De Ő Mit sem tud az egészről ,mert az X összegért amit te az ügyintézés haladása és a hitel sikeressége miatt már oda adtál a hitelügyintézőnek és ő megkapja a kis dopasát befogja a száját na ezek akkoriban ígí működtek.Persze egy csomó ilyen hitel iroda nincs is már meg agyonra gazdagodtak elmondásuk és "referenciájuk"szerint minden bankban volt egy ügyintézőjük aki segített nekik vagyis hát neked.Tehát akkor a bank is benne volt...?!Vagy tévedek.Ez egy nagyon bonyolult kis játék volt mindenki megkapta amit akart csak kimaradt a sz...ban?! Hát a kedves ügyfél...:Anita és még nagyon sok ember rajtam kívül................”
 • 91. Sportplusz 2010. augusztus 16. 16:15
  „régen volt a bank- rablo .. most van a rablo- bank..ha pénzt kérsz tőlük könyörösz ..ha van 1kis megtakaritott pénzed bankban azért , hogy adják már ki .. amit nem szivesen .. tesznek,, ezzel is huzzák az időt ,hogy minéltovább forgathassák a pénzedet ..”
 • 90. deszkás 2010. augusztus 16. 11:44
  „ERRŐL UGATTAM! ELSŐSORBAN A HITELKÖZVETITŐK A BŰNÖSÖK! Még mindig csinálhatják akár iskolai végzettség se kell (persze jó ha van) hozzá!!! A mi esetünkbe egy finánc a főfoglalkozását tekintve.! Kifogástalan megnyerő külső egy mondjuk Toyota auris jó beszélőke és már bent is vagy a málnásba!”
 • 89. Hód 2010. augusztus 15. 20:00
  „Kedves Anita!
  Ki volt az a közvetítő és értékbecslő, akik miatt ilyen helyzetbe kerültek? Ők is megérdemelnék, hogy nyilvánosságra kerüljön a nevük!”
 • 88. t.anita 2010. augusztus 15. 19:23
  „87. hozzászólás Vörcsi 2010.08.15. 18:30
  Köszi”
 • 87. Vörcsi 2010. augusztus 15. 18:30
  „Tisztelt t.anita!
  Eddig nagyon jól álltad a sarat ebben az ész osztogatósdi világban! Hidd el, nem volt értelmetlen, hogy bepillantást engedtél pillanatnyi helyzetedbe. A véleményt nyilvánítók többsége megértéssel van a hozzátok hasonló helyzetben lévőkkel. Magyarul! A bankok éppoly hibásak, mint mi magunk. Ilyen helyzetek eddig nem voltak Magyarországon. Ezt együtt idéztük elő, tehát együtt is kell megoldani. Más út nincs.”
 • 86. t.anita 2010. augusztus 15. 18:09
  „84. hozzászólás azénéletem
  Figyelj foglakozz a Te életeddel és ne pedig másét kritizáld főleg ha nem ismered konkrétan az illetőt és nem voltál részese az életének.Nem mások segitségére várok ÉRTED?Nem igaz,hogy nem tudtad levonni a dolgokta a cikkből egyből az jut az eszedbe h sajnáltatom magam és segitséget kérek Tőled vagy államtól....elég szegényes a fantáziád már ne is haragudj.Egyébként meg gratulálok a hiteleidhez és ahhoz h tudod is fizetni de mi lesz ha nem lesz munkád és egymagad maradsz 3 gyerekkel?????,Ja és olvasd vissza a hozzászólásokat Irtam magamról egy pár sort a gyengébbek kedvéért egy kis betekintést adtam az életemben.És ha nem tudnád akkor elárulom mivagyok ....a főszereplő
  ha nem tetszik valami akkor ne gyere ide és ne irogass nem vagyok rá kiváncsi.
  A te életed is végződhet még igy tudod mindenkinek van egy téglája mindenhol...de kár magyarázkodnom Neked.”
 • 85. klj_54 2010. augusztus 15. 16:09
  „http://flexsnake.blog.hu/2010/08/14/ado_para_dicsom#”
 • 84. azénéletem 2010. augusztus 15. 16:00
  „4Angel
  Nem összehasonlítani akartam, csak érzékeltetni, hogy hogyan akartak csőbehúzni. A vasdarab nekünk munkaezköz, építési hitelünk is van, de annak is megvan a fedezete. Nem örököltünk, nem kaptunk a szülőktől semmit!! De soha nem vártuk, hogy problémáinkat mások oldják meg. Az édesanyának volt hol laknia, a cikkből kiderül, hogy tanácsi lakásban lakhattak.”
 • 83. t.anita 2010. augusztus 15. 13:38
  „JAVITOM MAGAM..!!!Köszönet annak aki velem és nem pedig ellenem van, megértette a cikk lényegét, mert sokan elsiklottak a fontosabb részek felett és teljesen mást kezdtek el boncolgatni.És köszönöm Csabának a segítőkészségét!
  T.Anita”
 • 82. t.anita 2010. augusztus 15. 13:32
  „moderálva”
 • 81. 4Angel 2010. augusztus 15. 12:06
  „azénéletem 2010.08.15. 06:19

  Azért egy vasdarabot ne hasonlít össze egy lakással!!

  Lakni meg kell valahol nem ???

  Nem mindenkinek ad az anyukája pénz lakásvásárlásra !!”
 • 80. klj_54 2010. augusztus 15. 10:05
  „78. hozzászólás Endy 2010.08.15. 09:34
  Amúgy igazad van!
  De.
  Hol élsz Kis-herceg, hogy hiszel még a mesékben?
  Itt kérem a 386 nagyrészt megélhetési bűnöző a bankárok csicskása!”
 • 79. qrumpli 2010. augusztus 15. 10:03
  „Lehet röhögni Hölgyeim és Uraim!
  2/3 gyözelem született!
  Miénk az ország magunknak épitjük.”
 • 78. Endy 2010. augusztus 15. 09:34
  „Azokat a cégeket és,vagy tulajdonosaikat,végleges teljes vagyon elkobzásra ítélném akik,a tájékozatlan emberket,nagy anyagi haszon reményében szándékosan megtévesztik és,tévedésben tartják őket!! Az utobbi mondatomELEVE HIVATALBÓL ÜLDÖZENDŐ BÜNCSELEKMÉNYNEK MINŐSÜL A TÖRVÉNY ELŐTT!! továbbá mivel társulásról van szó maga a cselekmény minősített esete az elkövetésnek hiszen,BŰNSZÖVETKEZETBEN ELKÖVETETT NAGY VAGYONI HÁTRÁNYT OKOZÓ CSALÁS SOROZATRÓL VAN SZÓ!! Viszont a banknak is része lehet benne hiszen,valakinek el kelett fogadnia az ingatlan becslő iroda ajánlatát aki ugyan úgy részese a bűnszövetkezetnek!! A bank ha korrekt módon akart volna eljárni ami persze eszében sem volt mivel akkor nem esik le a morzsa az ügyintézőnek,akkor a saját ingatlanbecslőjét is kiküldi hogy,valóban megfelel e a becs érték a papiron feltüntetett öszegnek vagy,csalással állnak szemben,de itt és,megint ki kell hogy hangsullyozzam a bank is ugyan úgy részese a csalásnak mint az értékbecslő cég mivel,a jog nem ismerete,nem mentesít senkit a büntetés terhe alól. Továbbá,a cikkben említett családnak is felkellett volna fognia saját érdekében hogy,az által hogy,magasabb értékre becsültetik az ingatlanukat-lakásukat,és ennek fejében paraszolvenciát biztosítanak az eljáró személy részére büncselekményt követnek el mégpedig a vesztegetés büntettét mely szintén HIVATALBOL ÜLDÖZENDŐ BÜNCSELEKMÉNYNEK MINŐSÜL. továbbá tudnbiuk kell hogy,amenyiben a bank nem jut hozzá a pénzéhez abban az esetben az uj vásárolt ingatlant is megfogja terhelni a hirel és,annak kamatainak összegének erejéig. A banki papirokban mindig az apróbetűs részekben van a csapda ha valaki azt nem olvassa el,sok értékes információt hagy figyelmen kívül a saját kárára. Azt tudom mindenkinek javasolni töviröl hegyire minden banki szerződést olvassanak át,amit nem értrenek azt ne a banki alkalmazottól kérdezzék,hanem egy a banktól teljesen független szakértőtől még ha pár ezer forintjukba is kerül mert ez által lehet sok száz ezer forintot takaríthatnak meg ha tájékozottá válnak és,nem ugaranak fejest az ismeretlen banki szférába.”
 • 77. azénéletem 2010. augusztus 15. 06:19
  „Meg kell tanulni a dolgok mögé nézni, senki nem akar a maga hasznáról lemondani, azért, hogy nekünk jobb legyen.
  Gyakorlatilag "nincs ingyen vacsora!!" Mikor mi másfél millióval elindultunk használt autót venni szerettek volna ránksózni egy jóval fiatalabb konfortosabb autót, mert az önerőnk ezt megengedte volna. Mondtuk, hogy mi még ahhoz a generációhoz tartozunk, aki ki is akarja fizetni a hitelét! Azóta túlvagyunk rajta. O forintból házat - szép is lenne.”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvannak az elkövetők! Három nap alatt elfogták az idős csongrádi asszony gyilkosait

Három nap alatt elfogta a rendőrség azokat a férfiakat, akik alaposan gyanúsíthatók azzal, hogy kedden otthonában meggyilkoltak egy 88 esztendős csongrádi asszonyt. Tovább olvasom