Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Utólag módosítják a csongrádi terveket

Csongrád - Ott is épült járda a csongrádi óvárosban, ahol még ember nem járt, éppen ezért utólag módosítják a városrekonstrukciós terveket. A vert falú házak tulajdonosai külön szigetelést igényelhetnek, nehogy felvizesedjenek az épületek.
Vörös járda, aszfaltút, betonbeállók – ilyen tarka marad a városközpont rekonstrukciós munkálatai után is Csongrád óvárosa, amit a helyiek idegenforgalmi kitörési pontnak tartanak. A XXI. századi, nem igazán a történelmi korokat idéző egyveleg az itt élőknek is szemet szúrt. Tóth Béla szobrászművész például azzal kereste meg lapunkat, hogy az alap nélkül épült vályogháza előtt felverték a 4 éve kiöntött betonjárdát. Az alkotó szerint ez két okból is problémás: az egyik, hogy miért kellett korábban betonra cserélni régi téglajárdáját, ha úgyis elbontják; másrészt félő, hogy a vert falú házak felvizesednek, ha betonalap kerül a téglák alá.

Szegedi Györgyné, a körzet önkormányzati képviselője szerint az elmaradt egyeztetések miatt kerülhettek be olyan új járdaszakaszok a tervekbe, ahol előtte sohase közlekedtek emberek, más részeken, ahol pedig indokolt lenne, nem terveztek felújítást. Szegediné szerint a kapubejárókat is egységesen le kellett volna burkolni. A képviselő reméli, hogy alaptalanok az aggályok, amelyek a vert falú házak várható felvizesedéséről szólnak.

– A kritikák figyelembevételével módosítjuk a kivitelezést. Ugyanannyi felületet burkolunk le, mint amennyi a pályázatban szerepelt, az építés és az anyagválasztás pedig a műemlékvédelemmel egyeztetett módon történik – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester megjegyezte, a leghangulatosabb részen, az Öregvár utca végén – épp a vendégforgalomra tekintettel – csak a nyári üdülőszezon befejeztével kezdenek hozzá a munkákhoz. A városgondnokságtól megtudtuk, az új járdák vitatott betonalapjainak lesz oldalesése, ráadásul ahol a lakók kérik, a vert falú házakhoz külön szigetelést tesznek az építők.

Olvasóink írták

 • 5. Balotelli 2010. május 22. 12:37
  „Az 1. hozzászólónak minden pontban tökéletesen igaza van !”
 • 4. eztne 2010. május 22. 11:42
  „Kedves Kuci!
  Őszintén remélem, hogy megméretteted magad az őszi önkormányzati választásokon!
  Nincs értelme a partvonalról vaúkolni (az úgysem hallatszik az égig), amikor a pályán is focizhatnál!
  Értünk!! Hajrá!!”
 • 3. keletaru 2010. május 22. 11:11
  „Most nem ez a gond , hanem amit kitaláltak a nagy házban ! Csökken a testületi létszám , meg a listáról bejutók is , áháááá ez itt most a gond !!! Értünk ??!! Nem baj remélem majd az újak ha lesznek , e l s z á m o l t a t t j á k ezen híres beruházásokat ! Üdv Kuci”
 • 2. triniti 2010. május 22. 06:59
  „Ha csak ez lenne csongrád legnagyobb gondja...kár ilyenre az időt pazarolni, miközben haldokolva a város az utolsókat rúgja...”
 • 1. Norbi56 2010. május 21. 17:40
  „Nem régen a belvárosi hangulatot idéző kockakő burkolatot leaszfaltozták.Ezzel tovább emelték az útak szintjét, a víz a házakra folyik, most a rkonstrukció során vissza kellene sűlyeszteni az utakat, ha már az ó-város képéről beszélünk az inkábbb eklektikus mint egységes, hiszen például aluminium lemezből épült kerítés is található a területen, miközben jellegzetesen csongrádi kerítéseknek kellen épülni, és jellegzetesen csongrádi házakkal szabadna a foghíjakat kiegészíteni.
  Más.
  A pályázat címe történelmi városrészek összekötése- a mozi épületével nem fogalkoznék, mert az úgy elhibázaott beruházás ahogy van,- de hogy az üzeletek portáljait műanyagportálra cserélik amikor nyugat - és észak- európában mindenhol visszatértek a fa, mégpedig a míves fa portálokhoz az a számomra érthetetlen. Hol van itt valamiféle koncepció, vagy néhány év múltán újabb súlyos milliókért ismét cserélünk portálokatm ha azt akarjuk , hogy valóban történelmi hangulat legyen legalább szemmagasságban.?.
  Más.
  mindig arra hivatkoznak, hogy ez a pénz EU forrás. És pályázaton nyertük...sajnos... viszont ez a pénz a mi adónkból folyik be, fizetjük be az EU-ba és kapjuk vissza, pillanatnyilag nettó befizetők vagyunk, mert nem tudjuk még azokat a forrásokat sem lehívni amit mi fizetteünk be. Értelmetlen célokat tüznek i. Persze ott nem kell tudni, hogy itt mi lenne jó. Azt itt nekünk kell tudni. Azt osztják újra és ezt tetézi az önkormányzat a sajáterő hitelből történő finanszírozásával.Ezzel hosszú időre , évtizedekre eladósítva a várost.
  A főtér átépítési bumm sem indoklolt pláne nem ebben a formában és pláne nem úgy hogy ennek a haszna nem itt akkumlálódik. Az orosházi vállakozó súlyos milliókat(tízmilliókat) visz el haszonként és ott csökkenti a foghalakozatatási gondokat. Vagy itt nincs? Ebből csongrádnak nem lesz semilyen haszna és még az "idegenforgalmi" vonzerőt sem növelei( hacsak a camping-ot nem telepítik a főtérre) Ha már csináljuk, csongrádi kivitelező, akár csongrádi közmunka program keretében kellett volna megcsinálni. Ez persze már többszörösen veszett fejsze nyele...sajnos...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fittyet hánynak a 7,5 tonnás súlykorlátozásra a csongrádi fahídon

Megelégelte a csongrádi fahíd üzemeltetője, hogy a nagyréti gazdálkodók fittyet hánynak a 7,5 tonnás súlykorlátozásra. Tovább olvasom