Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Valami nagyon bűzlött Csongrádon

Orrfacsaró bűz miatt panaszkodtak a városi szolgáltatónál a csongrádi Bethlen Gábor utcában és környékén élők. A szennyvízhálózat ellenőrzése során kiderült: a bekötéskor egyes háztartásokban nem építették ki a szellőző csonkot, illetve a gerincvezeték eldugulása miatt túlnyomás lépett fel, így a kellemetlen szagok csak a lefolyókon és a vécéken keresztül tudtak távozni. A hálózat átmosatásakor döglött halat, labdát és építési törmeléket is találtak a zártnak épült rendszerben.
Demeter István olykor az orrát befogva volt kénytelen járkálni az otthonában és a ház körül. Fotó: Bíró Dániel
A fürdőszobák, konyhák lefolyóiból, illetve a mellékhelyiségekből áradó bűz miatt panaszkodtak a városi szolgáltató társaságnál a csongrádi Bethlen Gábor, a Nyíl és a Kert utca lakói. A kellemetlen szagok először a városszéli ingatlanoknál jelentkeztek, majd néhány nap leforgása alatt a Széchenyi úttól északra élők körében is egyre nagyobb felháborodást keltett a bűz.

– Unokámmal szerettem volna játszani, de nem lehetett megmaradni a lakásban, olyan undorító szag jött a vécéből – nyilatkozta lapunknak Zentai Gézáné, aki miután megtudta, hogy nem egyedi jelenségről van szó, a körzet önkormányzati képviselőjéhez fordult segítségért.

– Nálunk fél éve csatornáztak, éppen ezért csodálkoztunk is, hogy hiába kötöttünk rá a rendszerre, rosszabb lett a helyzet, mint volt – fogalmazott Demeter István. A férfi családja kénytelen volt kihívni a szerelőt, annyira elviselhetetlenné vált a szag a házban és körülötte. A lakossági észrevételek eljutottak a víz- és kommunális kft.-hez, amelynek szakemberei a nem rendeltetés szerinti használatra utaló jeleket és bekötési hiányosságot is találtak az ingatlanoknál.

– Több oka lehetett annak, hogy ezekben az utcákban a lakásokon belül tört föl a csatornaszag – mondta lapunknak Balogh Pál. – Az egyik az lehetett, hogy a bokrosiak szennyvizét elvezető csővezetékben túlnyomás keletkezett, a gázok pedig, mivel a zárt rendszerben nem tudtak maguknak kiutat találni, azokban az ingatlanokban törtek a felszínre, ahol a belső szennyvízhálózat kiépítésénél nem biztosították a szellőzési lehetőséget, illetve nem a megfelelő típusú bűzelzárót szerelték be. A másik probléma az volt, hogy mikor átmosattuk a rendszert, oda nem való hulladékot, egyebek mellett döglött halat, focilabdát és építési törmeléket is találtak kollégáink, és valószínűleg ez okozhatta a dugulást – tette hozzá a társaság ügyvezetője. A későbbi kellemetlenségek elkerülése végett a szakemberek megfúrták a közterületi tisztítóidomok tetejét.

Bár a város más részein csak elvétve mutatkozott hasonló probléma, Balogh Pál nem győzte hangsúlyozni, hogy amíg nem csupán folyékony kommunális hulladékot juttat a rendszerbe a lakosság, addig bárhol és bármikor megismétlődhet az orrfacsaró bűzzel járó jelenség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két kilométeren újul meg a partfal

Tavasszal tovább folytatódhat a csongrádi gát rekonstrukciója, amelyre 803 millió forintot… Tovább olvasom