Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Van igény az őrzött kikötőre

Rémhír volt, hogy máris megszűnt a csongrádi kishajókikötő: csak a magas vízállás miatt kellett mostanáig várni azzal, hogy a helyére kerüljön a stég. Amikor elkészült, sokan nem hitték, hogy lesz rá igény – ma már alig van szabad hely új csónakoknak. Igaz, a tulajdonosok zöme nem csongrádi. A helybeliek ugyanis nem szívesen fizetnek a tárolásért, inkább máshová kötik ladikjukat.
A stég nemsokára megtelik. A kényelmet és a biztonságot meg kell fizetni Fotó: Bálint Gyula György
Az, hogy a kishajókikötő megszűnt, nem igaz! Ördögh József, a vízügyi igazgatóság csongrádi szakaszmérnökségének vezetője, aki évekkel korábban a kikötőépítés kezdeményezője volt, igencsak csodálkozott, amikor meghallotta a rémhírt, amiből valamennyi káröröm is érződött.

– Az érdeklődés növekszik és a tulajdonos bővítést tervez – mondja Ördögh József. – Ebben az évben mindenképp befejeződik az út- és a parkolóépítés. A kishajókikötőnek két éve szabályos engedélye van, s az idén hivatalosan üzembe helyezhették. A budapesti Viking Jacht Klub öt – a csongrádihoz hasonló – kikötőt épített a Tiszán: Tokajnál, Tiszaroffnál, a Tisza-tónál, és Szolnokon is. Ha valaki klubtag, az összes kikötőt térítésmentesen igénybe veheti, van WC, villany, víz, tusolási lehetőség, őrszolgálat.

Az előkészületek idején többen azt jósolták, erre az igényes szolgáltatásra nem lesz igény Csongrádon. Ám mostanra szép lassan betelik ez a száz méter hosszú stég. Három vagy négy hely van még. Szükség esetén azért tíznek is lehetne helyet szorítani. Egyre több horgász is lehozza ide a ladikját, mert belátják, ez biztonságos hely, nem kell férfi attól, hogy eltűnik a fölszerelés.
Ördögh József arra is fölhívta a figyelmet, hogy egy csónak kikötéséhez egyébként is engedélyre van szükség, amit nem könnyű megszerezni. A Körös-toroki strandnál sem szabályszerűen tárolják a csónakokat.

A kikötőmestertől, Sinkó Ferenctől megkérdeztük: hány csongrádi tartja itt a hajóját.

– Csak ketten vannak. A többiek Kiskunfélegyházáról, Kecskemétről, Budapestről, Tiszakécskéről, Szentesről járnak ide. A pestiek számára természetes, hogy ez így működik, a csongrádiak idegenkednek tőle a legjobban. Ők még abban bíznak, meg lehet állni, ki lehet kötni akárhol, az nem kerül pénzbe – véli a kikötőmester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vasút utcába is eljut a gázvezeték

Harminc év után megérkezik a vezetékes gáz a csongrádi Vasút utcának arra a szakaszára is, amelyet… Tovább olvasom