Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Vandalizmus Csongrádon

Csongrád - Tehetetlenek Csongrádon a vandalizmussal szemben. A mindennapossá váló rongálások elkövetőit csak akkor tudja kézre keríteni a rendőrség, ha időben kapja a bejelentést a vandál tettekről.
Ripityára törték Csongrádon az Ifjúság téri nagyjátszótér faerődjének egyik tornyát, és az építményt eddig nem sikerült helyreállítani. A késedelem nem ok nélküli, hiszen a közterületet gondozó városgondnokság vezetője, Bodor János szerint mindennapossá váltak az ilyen vandál cselekmények a Tisza-parti városban, az intézmény pedig pénzzel és munkaerővel is alig győzi a javításokat és pótlásokat. Ezen a héten 1700 cserjét ültetnek a Dózsa György téren, mert a korábban telepített növények jó részét tönkretették a vandálok. Ugyanitt felgyújtottak már padot is, a szemetesedényeket pedig vagy ellopják, vagy szétrugdossák városszerte. Egyesek körében szintén közellenségnek számítanak a jelzőtáblák, illetve a facsemeték: a Körös-torokba telepített kisfák zömét tavaly, az első szezonbeli hétvégén derékba törték.

Nem készült még pontos kimutatás arról, mennyi pénzt emészt fel a rongálások miatt bekövetkezett károk helyreállítása, de éves szinten a félmillió forintot is meghaladhatja az összeg. Egy kuka pótlása 20-30 ezer, egy padé 40-50 ezer forintba kerül – szemléltette lapunknak a kialakult helyzetet Bodor János.

A vandálok okozta károk sokba kerülnek a városnak Fotó: Tésik Attila
A vandálok okozta károk sokba kerülnek a városnak
Fotó: Tésik Attila

A felsorolt példák ellenére a városvezetés nem tulajdonít különösebb jelentőséget a jelenségnek: sem a helyi rendőrkapitányság elmúlt évi munkájáról készült beszámolóban, sem a közterület-felügyelet tájékoztatójának megtárgyalásakor nem kerültek szóba a rongálások, illetve a visszaszorításuk érdekében meghozható lépések. Tavaly csak a kocsmarendelet tervezett megalkotásakor merült föl ez a probléma, de csak érintőlegesen. Visszaolvasva az elmúlt fél év képviselői interpellációit, egyetlen városatya sem hozta szóba a vandalizmust, és annak csongrádi megnyilvánulásait.

Szomszédok Egymásért Mozgalom

Az ország más településein – így Szentesen is – indítványozták a bűnmegelőzés érdekében életre hívott Szomszédok Egymásért Mozgalom létrehozását – az ötlet egyébként Kanadából került Magyarországra. – Csongrádon is szükség lenne hasonlóra – mondta lapunknak Rádi Norbert. A csongrádi rendőrkapitány szerint jól érzékelhető, hogy ha a lakosság segítőkész, sokkal könnyebben boldogulnak a hatóságok is. Ha gyorsan – vagyis a cselekménnyel egy időben – érkezett bejelentés rongálásról, garázdaságról, a csongrádi rendőrök rendre elfogták az elkövetőket, de csak akkor, hiszen utólagos riasztások esetén már bottal üthetik a vandálok nyomát.

Olvasóink írták

 • 14. Bádogos 2008. április 22. 00:04
  „Szerintem minden köztéri "bútort" karánlemezből kéne csinálni!”
 • 13. hank 2008. április 21. 23:03
  „Érdekes újságcikk!

  Nyáron vandálok a Körös-torokban. A bulizók tönkreteszik a várost.
  Most tudomásom szerint nincs buli és mégis vannak vandálok. Lehet, hogy a kettő nem függ össze?
  Bele-bele olvastam a hozzászólásokba és kb. hasonló a véleményem. Mit keres akár a nyári buliban akár most egy bizonyos esti óra után egy gyerek egyedül a városban?
  Ez a szülő felelőssége.
  Továbbá, hogy nincs sok tekintélye a tanárnak. (Én még emlékszem 1-2 tanárra, akire azóta is felnézek, hogy elég nagy tekintélye volt és féltünk tőle, ezért igyekeztünk és fegyelem volt az óráin.) Mostanában meg a gyerek fenyegeti meg a tanárt ha valami nem tetszik, a szülő meg a gyerek mellett áll ki - persze!
  Az országos rendőrkapitány szerint visszaállt a rendőrség tekintélye. Azért ezt kétlem. A rendőrség még fél. A közlekedési morál az utakon nulla. Akármerre nézek mobiltelefonáló és gyorshajtó autósok (pl. Csongrád-Szentes között a hídon 30-as táblánál, 30-cal megyek és egy Tiszavolán busz megelőz. Nos akkor mennyivel is ment a busz?!)

  Most kíváncsi leszek, hogy ki lesz a hunyó ebben a rongálási dologban.

  Szerintem a megoldás a következő lenne:
  1) Aktív lakossági részvétel (ha valaki lát valamit, jelezze)
  2) Gyors rendőri beavatkozás
  (megfelelő mennyiségű járőr)
  3) Aktívabb polgárőrségi munka
  4) És persze valamiféle törvényi háttér ami védi a rend őreit, akik ennek fejében határozottan fel tudnak lépni  Üdv:
  Hank”
 • 12. Kolibri 2008. április 19. 18:58
  „Hol vannak ilyenkor a rend őrei? Külföldön minden utcasarkon áll egy rendőr! Itthon csak a tömegoszlatáskor látni őket, vagy kényelmesen autózgatnak az utcákon!”
 • 11. komcsika 2008. április 18. 21:33
  „A pógárőr réndszám olvasóva réndszámot olvas, a közterület felügyelő
  gyászruhába motorozgat, a rendőr még a parkban ahun mindénki biciklizik, bicikléséket szopat. A téttesék még törögetnek. A primitívák még bőgnek a nagyterémbe. múú múú múmia murányikok”
 • 10. Ámberek 2008. április 18. 19:31
  „És mondá a bölcs Ferencünk: "El lehet menni"... Igen! Megcsinálták! Sok fiatal elmegy. Ki fog majd termelni, dolgozni ha egyszer majd ne adj Isten munkahelyek is lesznek?”
 • 9. Kuci 2008. április 18. 17:52
  „Ja és utólag , rendelkezem Csongrádért prourbe bronz díjal , amit 87-ben kaptam . A városért végzett társadalmi munkámért . Akkor most mi a helyzett !!!???? Vagy az semmi , mert nekem van ??!!”
 • 8. Kuci 2008. április 18. 17:42
  „Mi ebben a politika ! Drága Fekete Istvánné ! Én tudom holvannak a gyerekeim , s nem állítok nekik fel ferdetükröt a társadalomról . S azokról akik ide jutatták az országot, s azokról a nevelőkről sem akik nem a gyereket nézik , hanem annak szülei társadalmi rangját . S ezt látják a médiában , én nem vittem semmit , s senkit sehová ! Sajnos Ön nem látja mi a ajogállam lényege , a sértettnek kevesebb a joga mint az elkövetőnek !!! Na itt van a kutya elásva . S a végén , nem egy hanem több gyerekem van . S bárki rászolna erre a játszótér rongáló gyerekekre Ő lenne a hibás mert bele avatkozik másokdolgába s nem az Ő joga ez a feledat . Nincs ebben politika ,csak ebben az országben már rég nincs erkőlcsi tartás : Mint a régi öregekben !!!! Hát ennyi s engem meg ne bíráljon még más nevével sem , ki tudja maga mire nevelte gyerekeit !!!!!!!!!!! Azt meg én nem bíráltam , s én is mindig a sáját dolgommal foglalkozom . Ide is csak azért írok mikor ébred már rá a közép réteg , hogy a nagyok még mindig büntettlenűl csinálnak mindent , a mi kárunkra !!!!”
 • 7. Berka 2008. április 18. 17:14
  „Munkahely nincs, helyzetük is kilátástalan! Az ország vezetése "jó" példát mutat a mai fiataloknak: lopni, csalni és hazudni kell...ez a minta!”
 • 6. Szikra 2008. április 18. 15:53
  „Szomorú, hogy mindent tönkretesznek, nem becsülnek meg semmit.
  Nagyon sajnálom, hogy a tanároknak szinte semmi joguk ahhoz, hogy fegyelmezzék a gyereket. 15-20 évvel ezelőtt, nem viselkedtünk így.
  Sajnos az a szülői neveléstől is függ, hogy egy gyerek mit csinál, és a mai világban nincs nevelés. Mit keres 6-7. osztályos gyerek este fél 10-kor az utcán?! A szülőknek nem furcsa, hogy nincs otthon? Az én fiam is 13 éves, de nem engedem el a 7 órási mozira, mert úgy gondolom 9-kor az ágyban a helye, nem az utcán.”
 • 5. futo 2008. április 18. 13:42
  „Én csak annyit szeretnék hozzá szólni az egészhez, hogy például a tegnapi nap folyamán a Piroskavárosi Iskolának volt vas gyűjtési akciója. A Budai Nagy Antal utcán kb. 10 éves forma gyerekek a buszmegállóba lévő táblát próbálták kivenni, mert a rajta lévő táblát már leszedték. Kérdezem én mit keres egy ilyen korú gyerek az utcán tanári felügyelet nélkül?”
 • 4. Beth 2008. április 18. 12:02
  „Kedves szülők!
  Javaslom a csoportokba verődést, és megnevelni a gyerekeket...

  Éjszaka milyen ember gyereke van még az utcán? Akkor már aludni kell... Ha pedig feljelent, akkor ahelyi pedagógiai szolgálatnál állásfoglalást kérni, hogy mikor kell egy gyermekkorú személynek pihenni, aludni, esetleg tanulással foglalkoznia...
  Ki teszi meg?”
 • 3. Stevestrong 2008. április 18. 11:40
  „Igen, kár a politikát belevinni. Jó lenne, ha azok az emberek, akik ezt művelték megkapnák érte a méltó büntetést, nem a szokásos ejnye-bejnyét...van a városnak rendőrsége, polgárőrsége, vannak lakosai, akik erre odafigyelhetnének, nem "jó magyarosan" elfordítani a fejüket, ha bármi olyan történik...”
 • 2. Feketeistvánné 2008. április 18. 09:41
  „De kár mindenbe politikát vinni, inkább nevelni kellene a gyereked Kuci”
 • 1. Kuci 2008. április 18. 07:24
  „Ezt látják a nagyoktól ,csak hogy Ők az országal tették ezt szintén büntettlenül !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő őszre készülhet el a csongrádi elkerülő út

Csongrád - Az ütemterv szerint 2009 novemberében adják át a 451-es főút Csongrádot elkerülő szakaszát, amely 4528 méter hosszú lesz, s mintegy 4 milliárd forintból épül meg. Tovább olvasom