Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Védőnőhiány és ingázó sportorvos

Védőnőkre lenne szükség Csongrádon, a szakemberhiány miatt a gondozók csak váltásban tudják látogatni a családokat. Jövő héttől ismét lesz sportorvosi rendelés a városban: a sportolóknak előre jelezniük kell vizsgálati igényüket a szentesi szakorvosnál, aki hétfő délutánonként fogadja majd a csongrádiakat a bökényi rendelőintézet kardiológiáján.
Több védőnőre lenne szükség Csongrádon – a családgondozás személyi feltételei most nem biztosítottak Fotó: Tésik Attila
Az utóbbi hetekben az egészségügyi ellátás két területén jelentkeztek gondok Csongrádon: a védőnőhiány miatt a gondozók csak váltásban tudták látogatni a családokat, a város sportorvosának jogviszonyát pedig január 31-én megszüntette az Országos Sportegészségügyi Intézet.

A bizalmi alapon működő családgondozás személyi feltételeinek hiánya elsősorban Bokroson okozott kellemetlenséget, ahol évente tucatnyi gyermekágyas anyának van szüksége tanácsadásra. Sipos Tibor, a Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény vezetője érdeklődésünkre elmondta, korábban csak egy szakember pótlása vált indokolttá, mostanra azonban már két állás is megüresedett gyermekvállalás miatt, de szakmai berkeken belül nincs érdeklődés a munkára. Mivel a védőnői szolgálatot ellátók létszámának növelésére mindenképp szükség van, legkésőbb február végén meghirdetik a munkahelyeket.

A másik problémaforrás az Országos Sportegészségügyi Intézet januári határozata volt, amely – úgy tudjuk – a sportorvosi teendők ellátásához kapcsolódó szakvizsga követelményeinek nem teljesítése miatt megszüntette a csongrádi sportorvos jogviszonyát, így a város és a kistérség ötszáz sportolójának kötelezően előírt előzetes egészségügyi vizsgálata megoldatlanná vált. A feladatellátás nem önkormányzati kötelezettség, de tekintettel a Csongrádon működő sportegyesületek tevékenységének fontosságára, a városvezetés tárgyalásba kezdett, és – úgy tűnik – hétfőtől ismét lesz sportorvosi rendelés a településen. A megállapodás szerint Szentes sportorvosa, dr. Szabó Ildikó kedden és csütörtökön délután a Kurca-parti városban, illetve előjegyzés alapján a hét első napjának délutánján a bökényi rendelőintézet kardiológiáján fogadja majd a csongrádi versenyzőket. Bejelentkezni a 63/311-372-es telefonszámon lehet, vagy személyesen Szentesen, a Klauzál utcai háziorvosi rendelőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mackóbarlang nyílt Csongrádon

Mackókiállítás nyílt a napokban a csongrádi Széchenyi úti bölcsődében. A gyűjtemény 300 játékmedvét… Tovább olvasom