Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Veréssel fenyegették a nyugdíjas párt

Veréssel fenyegetett meg egy Csongrádon élő idős házaspárt egy bádogos brigád. Az Audival közlekedő csapat kedvező áron tett ajánlatot az eresz felújítására, de mire kész lettek a háromórás munkával, a megbeszélt összeg négyszeresét követelték. A megfélemlített idős emberek fizettek, annyit, amennyit tudtak – százharmincezer forintot. Ám a rendszámot is fölírták.
Pista bácsi és felesége még mindig tart attól, hogy visszatérnek a bádogosok. Fotó: Bíró Dániel
– Jó lenne, ha mással ez nem történne meg – indokolta történetének közreadását Pista bácsi, aki a hét elején kereste föl szerkesztőségünket. A csongrádi nyugdíjas férfi viszont nem akarta elárulni teljes nevét, és a fényképen sem akart szembefordulni, azt mondta, erre megvan az oka. Elmesélte, hogy néhány nappal ezelőtt egy négyfős bádogos brigád csöngetett be heringertelepi otthonukba, felajánlották, kedvező áron megszámítva kicserélik a ház ereszcsatornáit. Pista bácsi megegyezett a bádogosokkal, hogy méterenként 1500 forint ellenében elvégzik a munkát, amely kizárólag a negyvenhat méternyi ereszcsatornára vonatkozott, a lefolyókra nem. Mindennek ellenére a brigád tagjai teljes egészében lecserélték a rendszert, majd a megrendelő által kiszámított költség több mint négyszereséről, 355 ezer forintról állítottak ki számlát.

– Én mondtam, hogy nyolcvanezer forintban állapodtunk meg, erre ők megfenyegettek, hogy összevernek, ha nem fizetek azonnal – elevenítette fel a történteket Pista bácsi. – Ijedtemben 150 ezer forintot ígértem, csak hogy agyon ne üssenek, pedig nem is volt otthon annyi pénz. Harmincezret tudtam csak kölcsönkérni a szomszédoktól, és így százharmincezret oda is adtam nekik, de mikor bementem telefonálni, hogy ismerőseimtől még kérjek pénzt, azt hihették, hogy a rendőrséget hívom, mert egy szemvillanás alatt elviharzottak Audijukkal. Szerencsére felírtam a rendszámukat, és másnap be is mentem a rendőrkapitányságra megtudni, kik is jártak nálam, de ott azt mondták, magánszemélynek nem adhatják ki a gépkocsi tulajdonosának adatait. Közölték, bírósághoz fordulhatok, az eljáró hatóságnak megadják a címet, nevet, nekem viszont nem – tette hozzá értetlenül az idős férfi.

– Adatvédelmi okok miatt nem adhatunk ki ilyen információt – magyarázták az esetet a csongrádi rendőrségen, ahol egyébként nem hallottak még a városban portyázó bádogos brigádról. Hozzátették: ha a károsult feljelentést tesz, a nyomozó hatóság hivatalból vizsgálja meg az önbíráskodásban résztvevőket, s ekkor csatolhatják adataikat a nyomozati anyaghoz. Az eset kapcsán egyébként azt tanácsolták, hogy legyenek óvatosak, akik igénybe vesznek ilyen szolgáltatást, ha pedig megfenyegetik őket, tegyenek feljelentést.

Pista bácsi még gondolkodik ez utóbbi lehetőségen. Azért dilemmázik, mert nem tudja: vajon segít-e ez a lépés rajtuk, vagy csak azt éri el vele, hogy megint eljönnek a bádogosok, behajtani a „tartozást".


Ezerötszáz forintba kerül egy méter

Benke János csongrádi bádogos mástól is hallott már hasonló történeteket. A szakember szerint nem véletlen, hogy többen kötélnek állnak az ajánlatra, hiszen kollégái között is 1500-1700 forint a méterenkénti ára a munkának. Ezért a tájékozatlanabbak könnyen besétálnak a messziről jött ügyeskedők csapdájába. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senki sem áldoz az Öregvár utcai ház renoválására

Akár több millió forintra is büntetheti az örökségvédelmi hivatal egy védett csongrádi ház… Tovább olvasom