Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Veszélyes buzgárok Csongrádnál

A húsvéti előrejelzést felülírva, a szakemberek minden eddiginél magasabb vízállásra számítanak Csongrádnál: az újabb prognózis szerint napokon belül 1040 centis vízszintnél tetőzik a gyorsan áradó folyó. A gát városi szakasza 1082 centiméterig képes féken tartani a Tiszát, az Öregszőlőkben viszont rosszabb a helyzet.
Az Öregszőlőknél tegnap reggel csípték el az első buzgárt, délre körülzsákolták Fotó: Bíró Dániel
Ott a homokos altalaj miatt a hozzáértők sem tudják, mire számíthatnak, hiszen ekkora árhullámra még nem volt példa.

Csak holnapra várták, de már tegnap meghaladta az 1000 centimétert a Tisza vízszintje Csongrádnál. A töltésekre nehezedő nyomás látványosan elsőször a legveszélyeztetettebb területen, az Öregszőlőknél kezdte ki az oda vezető út alapját. A hajnalban felfedezett buzgárt délre sikerült körbezsákolni, de kisebb szivárgások több helyen is jelentkeztek. Néhány alacsonyan fekvő lakóházat már körülfogott a víz, a leginkább fenyegetett ingatlanok tulajdonosai pedig rokoni és baráti segítséggel megállás nélkül erősítik a védműveket. Az átfolyás megakadályozása érdekében katonák harminc centiméter magas támfalat építenek ki az út mentén, ahol már nem csak a tiszai oldalon épült házakat veszélyezteti a rendkívüli vízállás.

– Homokos az altalaj az Öregszőlőkben, ráadásul ilyen árvízre még nem
Továbbra sincs szó kitelepítésről

– A Nagyrét lakóinak kitelepítéséről továbbra sincs szó Csongrádon, inkább gőzerővel védekezünk – nyilatkozta Bedő Tamás polgármester, aki személyesen is megtekintette a bal parton folyó védekezési munkákat. Várhatóan a töltéskoronáig fog emelkedni a Tisza a csépai oldalon, ezért ott helikopterek bevetésével méteres magasságú védművet építettek ki több kilométer hosszan. A fokozott biztosításra a hullámverés miatt volt szükség. 
volt példa Csongrádon, úgyhogy nem lehet tudni, hol és milyen jelenségek nehezíthetik a védekezést – fogalmazott lapunknak Ördögh József, a vízügy helyi szakaszmérnökségének vezetője. A szakember szerint óvatosságra ad okot az is, hogy – bár időben kiépültek a védművek – nem tudni, a tartósan magas vízállásnak meddig tud ellenállni a talajszerkezet. Példaként a művésztelepet említette, ahol a talajszint fölött egy méter magasan folyik most a Tisza.

Jól szemlélteti a vészhelyzetet, hogy a helyi munkaügyi kirendeltségtől kiközvetített 72 fő, illetve az 50 katona mellett vidékről is érkeztek árvízvédelemben jártas szakemberek tegnap Csongrádra, de a figyelőszolgálat tagjait beleértve sem volt elegendő a létszám arra, hogy a szükséges tempóban töltsék a homokzsákokat a városgondnokságnál. Éppen ezért toborzó akciót indítottak be, melynek keretében ma a már meglévő homoklerakatok mellett három újabb készenléti helyszínt jelölnek ki, ahová a segítőkész lakosságot várják. A városgondnokságnál, a Kisrétben, a Tisza-híd csongrádi oldalán, valamint a körforgalomnál, a Jókai utca végén és a Szent Rókus-templomnál lehet homokkal tölteni a zsákokat.

Ugyancsak a mai napon kezdik meg a védekezési munkákat a bokrosi vízlépcső úton, ahol mintegy háromszáz méter hosszan kell támfalat építeni a vízátfolyás megakadályozása érdekében.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyrét: Nincs szó kitelepítésről

A múlt heti előrejelzéseknél jóval magasabban fog tetőzni a Tisza Csongrádnál, a Nagyrétben élők… Tovább olvasom