Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Vesztegetés a csongrád-bokrosi kisállateledel-gyártónál

Vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya egy amerikai tulajdonú kisállateledel-gyártó cég csongrád-bokrosi üzemének nyersanyag-beszerzéseihez kapcsolódó vesztegetési ügyben - közölte újságírókkal Benes István alezredes hétfőn.
Az osztályvezető helyettes elmondta: a tavaly júniusban indult nyomozásban három férfit gyanúsítottak meg gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által, üzletszerűen, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett vesztegetéssel. A három férfi 2002 és 2009 között több mint 312 millió forint jogtalan előnyhöz jutott azzal, hogy kilenc, zömében malomipari gazdasági társaságnak nyersanyag beszállítói pozíciót biztosított.

A cég üzemében az egyik gyanúsított - részben döntési jogkörrel - a beszerzési területen dolgozott. A férfi összejátszott egy céggel, amelyiket a két másik, korábban szintén az üzemben dolgozó férfi működtetett. Az üzemben dolgozó férfi a nyomozók szerint kiszivárogtatta a nyersanyag beszerzési tenderek információit, így a gyanúsítottak által "kiszemelt" beszállítók a többi pályázóhoz képest ár, illetve mennyiség szempontjából kedvezőbb ajánlatot tehettek.

A beszállítók ügynöki szerződést kötöttek a kizárólag a bűncselekmény végrehajtására létrehozott céggel, majd az elnyert tenderek után, a beszállított anyagok mennyiségén alapuló vesztegetési pénzt utaltak a gyanúsítottak által működtetett társaságnak. Az összeg a kilogrammonkénti 2 forinttól 110 forintig terjedt, de a beszállítók jelentős mennyiségeket, 10-100 tonnányi nyersanyagot szállítottak az üzemnek. A nyomozók szerint nem csak a beszállítói körbe való bekerüléshez, hanem az ott maradáshoz is pénzt kértek.

A nyomozók szerint az üzem méretét jól mutatja, hogy egész Nyugat-Európába szállít kisállateledelt.

A korábban büntetlen előéletű gyanúsítottakat idén februárban fogták el a kecskeméti tanyavilágban. A Budai Központi Kerületi Bíróság zár alá vételt rendelt el az ügyben, ennek során többek között hajót, kisgépeket és motorcsónakot is lefoglaltak. A büntetőügyben a vallomást megtagadó gyanúsítottakkal szemben az üzem is polgári jogi igényt nyújtott be.

Olvasóink írták

 • 14. keletaru 2010. július 21. 12:20
  „Még mindig jobb mintha állami garancia lenne rajt ............láttunk már hivatalokban is ilyet , és akkor mi van !? Úgy megszoktuk mint kutya a bolhát , ha már nem lenne hiányozna !Üdv Kuci”
 • 13. Hidegen 2010. július 20. 23:48
  „Szereintem tévedsz KamuNeni, vagy inkább utópisztikus amiről írtál. A globalizáció felszínre hoz rengeteg olyan "szennyet", amiről régen nem is hallottunk, illetve el sem tudtuk képzelni... És mindegy hogy középeurópai vagy netán amerikai a példa.”
 • 12. KamuNeni 2010. július 20. 22:21
  „Ha az allam nem rabolna ki minden vallakozot es hagyna hogy a penz forogjon es az embereknek legyen miert ertelme dolgozni es termelni akkor ilyeneknek nem kellene es nem is valoszinu hogy elofordulna.
  Amerikaban az ilyenek nem igen hallottak mert ott ugye van eretke a munkanak es az embernek is. MO-n sajnos se az embernek se a munkanak nincs erteke. Addig pedig hajra csalok es hazugok eljetek meg valahogy.”
 • 11. faQtya 2010. július 20. 22:17
  „T. Történész, engedelmeddel pontosítanék, módosítanék 1 szót:
  Így megy ez minden válalkozó esetében ha szoci,ha fideszes is csak a kormánypárti nem kerül napfényre.”
 • 10. történész 2010. július 20. 18:12
  „Így megy ez minden válalkozó esetében ha szoci,ha fideszes is csak az utóbbi nem kerül napfényre.”
 • 9. frakk 2010. július 20. 17:31
  „Nagy üzlet volt ez kérem. A szentesi baromfifeldolgozó hulladéka is itt kötött ki kis jatt ellenében. Európa más területiről is szállítottak ide hulladékot. Csak ritkán lett átcimkézve egy két tonna hiánypótlásként, választékbővítésként a bevásárlóközpontoknak?”
 • 8. faQtya 2010. július 20. 14:44
  „... és természetesen azt gondolják, hogy a három gyanusított személyében a bűnösöket fogták el...”
 • 7. keletaru 2010. július 20. 12:17
  „Mááááásss?!”
 • 6. antikos 2010. július 20. 12:16
  „ez megy mindenhol, csak összevesztek...”
 • 5. gumikacsa111 2010. július 20. 10:30
  „Valaki tolhatna nekem is, mindent megígérnék!”
 • 4. eldorádó 2010. július 20. 09:38
  „a negatív reklám is jó reklám: MARS”
 • 3. deszkás 2010. július 20. 09:36
  „Nyugat-Európai cég? Ez kizárt. Nem komcsik voltak?”
 • 2. eldorádó 2010. július 20. 09:35
  „mindenki érdemei szerint, csak idő kérdése...”
 • 1. Balotelli 2010. július 20. 09:29
  „Mert nem így van szinte minden szinten?
  Önkormányzattól a parlamentig.........”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marika és Mancika aranygyűrűje

Antal Ferencné és Papp Mátyásné, a helyi Kéknefelejcs Népdalkör alapítói, versmondók kaptak díszpolgári címet a 20. Csanyteleki Falunapon. Tovább olvasom