Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Vezetnék az áramot a csongrádi Nagyréten

Csongrád - Harminc ingatlantulajdonos vár a tanyavillamosításra a csongrádi Nagyréten – az önkormányzat a cél érdekében uniós forrásokra pályázik. Legkorábban jövőre kezdődhet a munka.
Húsz éve várnak az áram bevezetésére Csongrádon a Tisza-part melletti Nagyréten. A minap megtartott lakossági fórumon az derült ki, hogy a harminc tanyatulajdonos az önkormányzattal szövetkezve hajlandó együttműködni a cél érdekében. Somogyi Árpád, a körzet képviselője szerint jogos igény a XXI. század elején a villany, a megvalósulás érdekében pedig az önkormányzat pályázik: ősszel lesznek elérhetők azok az uniós források, amelyek a tanyák villamosítását támogatják.

A közel harminc tulajdonostól egyelőre csak szándéknyilatkozatot kértek arra vonatkozóan, igénylik-e az elektromos áram bevezetését, és hajlandók-e áldozni rá. A pályázat sikere esetén a rendszer kiépítése a szolnoki E-on feladata lesz. A képviselő szerint mérlegelni kell majd, hogy mekkora legyen a környéken a teljesítmény, a rendszer alkalmas legyen gazdálkodásra is vagy csak háztartási eszközök működtetésére. Somogyi úgy véli, előnyösebb a helyzet, ha a gazdálkodás mellett a turizmus is szerepel a szempontok között, előnyt jelenthet ez a pályázat elbírálásánál.

Leghamarabb jövő tavasszal lesz villany Győri Józsefné tanyáján. Fotó: Tésik Attila
Leghamarabb jövő tavasszal lesz villany Győri Józsefné tanyáján. Fotó: Tésik Attila

A sikeres szereplés esetén legkorábban jövő tavasszal kezdhetnek hozzá a munkához. Addig azonban meg kell vizsgálni, hogy a két rendelkezésre álló lehetőség közül melyiket válasszák a szakemberek: a közelben lévő gátőrháztól és a volt termelőszövetkezet központjától ugyanis egyaránt lehetne áramot vezetni. A polgármesteri hivatal mérnöki irodájának munkatársa, Ötvös Tamás úgy gondolja, a gazdálkodás lehetősége pusztán attól függ, mekkora teljesítményre adnak megrendelést a környéken lakók. Sokan kinn élnek a tanyán, mások csak pihenésre használják az épületeket, de szinte mindnyájan megegyeznek abban: kell a villany.

A természetvédők is kérik

A csongrádi természetvédők egyesülete korábban vásárolt a Nagyréten egy tanyát, amelyet minisztériumi támogatásból fel is újítottak. Az ingatlanon belül kiépítették a villamos rendszert, ez most benzin üzemű áramfejlesztővel működik és rengeteg pénzbe kerül – állítja Deák József. Az egyesület vezetője lapunknak elmondta, hogy a tanya természetvédelmi területen található. A fiatal természetvédők, diákok számára szervezett programok alkalmával a tanya pincéjében már nemigen tudnak csoportos foglalkozásokat tartani, éppen a fény hiánya miatt. Ezért bíznak abban, hogy a közeljövőben lesz villany a Nagyréten.

Olvasóink írták

 • 2. komcsika 2008. június 18. 22:34
  „Attól. hogy nem írok van élmény az eletelt 5O évről.


  Az jutott eszembe, hogy az MSZMP tagosított.
  A létezéshez elengedhetetlenül szükséges villanyt nem engedte bevezetni a rétbe.
  Leürítette a tanyavilágot. A sziklaszilárd öregek küszködtek villany nélkül, majd legtöbbjük beköltözött az állataival együtt a városba, legalábbis télire. Mára kihaltak a legjobbjaik,
  a politikának köszönhetően persze az állatok is.

  Az utódpárt utód párttitkára meg a szintén utód utód Murányi most teszi a szépet, de szerintem már alig van kinek. Korábban az elődök meg a mostani kivetkőzöttek sokkal nagyobbat segíthettek volna.

  A zöldfülű környezetvédő Deák Jóska benzinnel csinálja az áramot, és védi a rétet, ahelyett, hogy a büdös vízen meg a szeméttelepen szorgoskodna, kicsit közelebb, közelebb. A rét megvédi magát, pláne ha nem benzin hajtaná a dinamót.”
 • 1. Kiss Mihály 2008. június 18. 10:28
  „Két napja van fenn ez a hír és érdekes, senki nem "kommentálja"...! talán mert jó? Mert összefogásról van szó? Mert értelmes dologról van szó, ami sok ember életét megkönnyíti?!
  Persze, lehet azt mondani most a "vészmadaraknak", hogy "nem most kellett volna, sokkal hamarabb!"
  Mindenre van kontrázás!
  Mégis, ez jó, ez kell és remélem lesz is belőle valami!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább bővült a Mars Csongrádon

Csongrád - A Mars Magyarország 1,4 milliárd forintos beruházással növelte gyártó kapacitását… Tovább olvasom