Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Villanyoszlopokat döntött ki a szél Tömörkényen

Tömörkény - Fákat csavart ki, villanyoszlopokat tört derékba, és több kéményt is megrongált az a vihar, ami tegnap reggel csapott le Tömörkényen. A falu szélén élők nagyon megijedtek a félelmetes robajjal érkező széllökésektől.
Koncentrált pusztítást végzett az a vihar, ami tegnap reggel csapott le Tömörkényen. A nem mindennapi időjárási jelenség szerencsére csak súrolta a közel kétezer lelkes falut, így a lakottabb részen nem okozott komoly károkat a jégesővel kezdődő és szélviharral folytatódó zivatar. A községet Csanytelekkel összekötő úton és annak környékén keletkezett a legtöbb kár. Az úttestre két hatalmas nyárfa dőlt, ezeket a csongrádi tűzoltók távolították el, hogy szabad legyen a közlekedés a két település között.

Ugyanezen út lakott részén, a Kossuth utcán 5 villanyoszlopot tört derékba a vihar, az egyik egy fóliasátorra zuhant, a vezetékek a házak tetején támaszkodtak meg. Egy közeli tanyán egy diófa dőlt egy épületre, oda is kivonultak a tűzoltók. Néhány tetőről cserepeket is lefújt a szél, és pár kéményt szintén megrongált az erős szél. A Kossuth utcán órákig szüneteltetni kellett az áramszolgáltatást, a Démász szakemberei csak délután kapcsolták vissza a villanyt.

 – Iszonyatos széllökések jöttek a jégverés után. Félelmetes volt a hangja. Lefeküdtünk a földre, nem mertünk moccanni sem az alatt az 1–2 perc alatt – mesélte lapunknak Szabó Andrea. Párja, Bozó Nándor hozzátette, szerencsére az udvarra dőlt a házuk előtt álló villanyoszlop, s nem az épületekre.

A szélvihar egy viszonylag szűk, két kilométer széles sávban pusztított Tömörkény és Csanytelek között, ahol egy tanyás területen kitört öt, egymás utáni villanyoszlopot, melyek némelyike házakra dőlt
A szélvihar egy viszonylag szűk, két kilométer széles sávban pusztított Tömörkény és Csanytelek között, ahol egy tanyás területen kitört öt, egymás utáni villanyoszlopot, melyek némelyike házakra dőlt. Fotó: Donka Ferenc / MTI

 – A jég után hirtelen elsötétült minden, és akkora volt a légnyomás, hogy az ajtókat és ablakokat nem lehetett kinyitni. Csak annyit láttunk, hogy mindent fölkap a tomboló szél, ami az útjába kerül – mondta Szeri Zsolt. A férfi fóliasátrát is megbontotta a vihar, ráadásul rádőlt egy villanyoszlop. A családnak nincs erre biztosítása, így zsebből kell fedezniük a helyreállítást. Kisfia annyira megijedt, hogy gyermekorvoshoz kellett vinni, aki nyugtatókat adott a reszkető picinek.

Front okozta a zivatart

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Dél-magyarországi Regionális Központját telefonon értesítették a tömörkényi viharról, méréseket nem tudtak végezni. Aszalos Istvántól, az OMSZ képviselőjétől megtudtuk, kis területen egy erős front haladt át, ez okozta az amúgy ritka reggeli zivatart.

Olvasóink írták

 • 6. klj_54 2010. június 14. 21:50
  „Érdekes ez a "szupercella" jelenség.
  Az Isten mentsen meg tőle minden élő embert!”
 • 5. Gabor715 2010. június 14. 18:30
  „A barátnőm tömörkényi és nagyon megijedt amikor látta ezt a képet mert hasonló a házuk.
  A vihart viszont nem láttuk és először infókat csak a tv-ből és az internetről tudtunk meg, mert Debrecenben tanulunk. Mellesleg itt is volt egy kiadós vihar.”
 • 4. 1131 2010. június 14. 12:12
  „Nálatok van TV adás ??”
 • 3. CID 2010. június 14. 11:58
  „1.: ez szép volt.”
 • 2. nyomdasz63 2010. június 14. 11:50
  „Sajna vannak ilyen viharok !
  Sajna senkit nem érdekel a viharkárok apropóján,hogy független-e a polgármester !”
 • 1. Ronald01 2010. június 14. 11:15
  „Én ittlakom nem messze és nemtörtént nagy baj, úgy mint amikor pálmonostorán volt pár hete.
  De miis kaphatunk még belőle de nemkérjük”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmossa a Tisza a szezont

Teljesen elmoshatja az idei tiszai szezont a folyó árhulláma: június közepére várják a tetőzést 900 centiméteren. Tovább olvasom