Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Vincze megköszönte, neki is megköszönték

Jövőre visszavonul a politizálástól Vincze László országgyűlési képviselő, aki a csongrádi testület ülésén azt mondta, nyugodt szívvel vállalja a Fidesz-frakció minden döntését. Az ingyen használt városházi iroda elvétele miatt csúnyán összeveszett a polgárőrelnök és a polgármester, végül mégis sikerült emberi hangon megbeszélni az ügyet.
Polgármesteri dicséretet kapott kiemelkedő munkájáért Balogh Gábor, Erki Ferenc, Gubisi Csaba és Kádár Zsuzsanna. Velük együtt 220 ember dolgozott a Start program keretében közhasznú foglalkoztatottként Csongrádon. Virágpalántát neveltek a közterületekre, veszélyes fákat nyestek, járdalapokat készítettek a betonelemgyárban, járdát építettek. A novembertől folytatódó program eddig 181 millió forintba került, ebben a munkabér mellett az anyagok és a megvett, továbbra is használható eszközök ára szerepel. Azt, hogy ezek az emberek értéket teremtettek, mindenki elismerte, a programról azonban pártállástól függően mint félig teli, illetve félig üres pohárról beszéltek a képviselők. Havasi Jánosné és Kiss Péter (MSZP) azt tette szóvá, hogy a minimálbérnél kisebb a pénz, amit az emberek így kerestek, kevés a tisztességes megélhetéshez, s hol merne egy vállalkozó kevesebbet fizetni az emberének a minimálbérnél - az államnak viszont ezt is szabad. A kormánypárti Héjja István, Pap Gabriella és Gyovai Zsolt viszont arra emlékeztetett, ez nem végleges nyugdíjas állás. A cél az, hogy a pénzért dolgozzanak meg, akik tudnak, szerezzenek készségeket, amelyekkel később el tudnak helyezkedni vállalkozásoknál. Ez pedig jó néhány embernek sikerült. Kőrösi Tibor polgármester hozzátette, nem múlt el olyan nap, hogy ne kellett volna aláírnia egy elbocsátást, mert sok emberről kiderült, erre a munkára sem alkalmas. A többségnek mégis adott valamit ez a program. A polgármester emlékeztetett: a nagy világválságból az USA gátépítésekkel, Németország pedig autópálya-építésekkel kezdett kilábalni. Rengeteg ember jutott munkájáért pénzhez, ami nem volt sok, mégis megpörgette a gazdaságot.

Ha valakit megsértett az elmúlt években, attól elnézést kér, és ezután is szívesen segít bárkinek - mondta Vincze László leköszönő országgyűlési képviselő. A kormánypárti politikus a csongrádi halászházak visszaszerzése és a partfalépítés érdekében végzett munkáját emelte ki. Bejelentette, a 451-es utat 2015-től fogják aszfaltozni, az állam bicikliutat épít Csongrád és Gátér között. Kiss Péter kérdéseire - megszavazta-e a „gránitszilárdságú", majd többször módosított alkotmányt, a magánnyugdíjvagyon és a takarékszövetkezetek, az iskolák államosítását - Vincze azt felelte, nyugodt szívvel vállalta a frakcióval közösen hozott döntéseit. Örült volna, ha a vízlépcső is megvalósul, de már az is komoly eredmény, hogy a közbeszéd részévé vált ez a beruházás. Ha egy ügyet sikerül az eredeti tervekhez képest 60-70 százalékig megvalósítani, azt a politikában már sikernek kell tekinteni - osztotta meg legfőbb tapasztalatát Vincze, akinek a szocialista Havasiné javaslata alapján határozatban köszönték meg a munkát.

Eldöntötték a képviselők, hogy pályázatot írnak ki a Körös-toroki üdülőterület hosszú távú üzemeltetésére. 2014-ben sem drágulnak a helyi autóbusz-közlekedés jegyei, bérletei, és járatritkítás sem lesz.

Nagypál vs. Kőrösi

Nagyon kellemetlen perceket éltek át a jelenlévők Nagypál Sándor képviselő és Kőrösi Tibor polgármester csörtéi alatt. Nagypál az ülés elején kérte, a halottak napjára való tekintettel vegyék le napirendről azt az előterjesztést, amelynek értelmében az önkormányzat visszaveszi az ingyenirodát a polgárőröktől. Erről szerdai számunkban írtunk. Kőrösi azt mondta, nem érti, a téma hogyan függ össze a halottak napjával, de jó lenne, ha a képviselő most nem szekálná őt, mert épp szerdán temette el az édesapját. Később még többször összetűztek, egyikük sem engedett, miközben Nagypál felfogóképessége és Kőrösi akaratossága is terítékre került. Végül a helyiségről kompromisszumos javaslatot fogadtak el: a polgárőrök átköltöznek saját MHSZ-irodaházukba, de december 31-éig erre haladékot kapnak.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. 3795639 2013. november 09. 13:18
  „"Vincze megköszönte, neki is megköszönték"
  A mai demokráciákban a közszolgálatban dolgozók számára mindenütt létezik a korkedvezmény (országtól függően 15-30 év szolgálati idő). Érdekes, hogy a magyar parlamenti képviselők többségével ellentétben ezekben az országokban ismerik és betartják a visszaható hatályú jogalkotás tilalmát. Bár a visszaható hatály alkalmazása általánosan nem tiltott, de csak akkor jogszerű, ha az érintettek részére a korábbinál kedvezőbb szabályozást tartalmaz. Magyarán egyes társadalmi csoportok törvényes járandóságainak, nyugdíjainak megrövidítése a hazai gyakorlattal ellentétben egyszerűen elképzelhetetlen és a politikusok, képviselők nem küldhetik padlóra a valaha közszférában dolgozó nyugdíjasaikat.”
 • 33. Őszödi 2013. november 07. 19:17
  „hello16!
  Kit érdekel, hogy kire szavaztak, vagy kire fognak a szavazni? Vajon mit szavaznak meg, mit vesznek el holnap, vagy holnapután a magyar emberektől?
  http://www.hir24.hu/belfold/2013/11/06/legyetek-atkozottak-donteshozok-ujra-megszolalt-a-haziorvos/?fb_action_ids=10200758221466056&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210200758221466056%22%3A1427357807482638}&action_type_map={%2210200758221466056%22%3A%22og.recommends%22}&action_ref_map=[]”
 • 32. helló16 2013. november 05. 08:25
  „Akár tett akár nem tett folyamatosan megválasztásra került.....szóval lehet itt bármit írni az emberek nem rá hanem a mögötte álló hatalomra szavaztak illetve szavazni fognak...
  Akik itt írogatnak nem sokan vannak a választói többség csak megy ikszel és ennyi...Itt maximum a gőz kieresztése történik.”
 • 31. agyhalott 2013. november 04. 21:59
  „Valaki lenne szíves tételesen felsorolni, hogy mit is köszönhet a képviselő úrnak a lakosság azon része (pl. Csongrád városa), akiket elég hosszú időn keresztül képviselt?
  Biztosan bennem van a hiba, de nekem semmi nem jut eszembe, hiába gondolkodom.”
 • 30. Juccus 2013. november 04. 21:40
  „@26 mamamaci1

  Welcome to the internet LOL”
 • 29. keletaru 2013. november 04. 20:00
  „mamamaci1 Névvel is szoktam írni , és ön miért nem névvel kérdez ? Gondolom mert erős jellem lehet ! Üdv Lévai Attila”
 • 28. Őszödi 2013. november 04. 18:25
  „Aki kíváncsi, hamar megöregszik.”
 • 27. Őszödi 2013. november 04. 18:19
  „mamamaci1
  Nem értem, hogy akkor miért is használsz nicket? Számomra fontosabb az üzenet igazságtartalma. Ízlések és pofonok...”
 • 26. mamamaci1 2013. november 04. 14:16
  „Nagyon kíváncsi lennék,hogy ezeket a kommenteket leírnák-e névvel is?”
 • 25. puli 2013. november 03. 18:59
  „Ezt is nyugodt szívvel vállalja a képviselő úr?

  http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/pusztito_szegenyseg_tragediak_a_falusi_rendeloben”
 • 24. Őszödi 2013. november 03. 12:59
  „kontrapistának!
  Egy jogállamban a nyugdíjakat nem kiváltságok és nem szubjektív vélemények állapítják meg, hanem törvények.
  Emlékezz hazugságokra épített kampánnyal vették el a szolgálati, rokkant, stb. nyugdíjakat: Kádár-huszározás, szocialista mutyi, szocialista vircsaft, pityi-patyi kedvezmény, a világbajnok Rambó...
  Ebben a nagy hazudozásban még arra sem figyeltek, hogy 2001-ben éppen az Orbán-kormány alkotta meg a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvényt, amely lehetővé tette 25 év szolgálat után a szolgálati nyugdíjakat.
  Sem Orbán, sem a Fidesz-KDNP nem tanult Gyurcsány példáján: a hazug embert hamarabb utolérni, mint a sánta kutyát. Orbán lassan kezdheti megírni a saját őszödi beszédét.
  Több ezer szolgálati nyugdíjától visszaható hatállyal megfosztott magyar ember fordult az Európai Bírósághoz.
  Kár, hogy a politikusok, a képviselők nem saját vagyonukkal felelnek döntéseikért és nem lehet őket elszámoltatni, ahogyan Gyurcsányt sem számoltatták el.”
 • 23. keletaru 2013. november 03. 09:19
  „Költségtérítés számla nélkül bemondásra 17milla egy évre csak amit a sajtó közölt , ugyi + amiről nem tudunk . Tanácsadók segédek albérleti hozzájárulás végkielégítés stb . Itt alul 1 Ft-al kell tudnunk elszámolni fent ez nem elvárt a közösből ??!! Hát nem érdekes ???? Gondolom ez sem zavar senkit CSAK engem ........”
 • 22. kontrapista 2013. november 03. 07:10
  „21.Őszödi
  " törvények által egyszer már megállapított nyugdíjakat "
  amelyet már 39 éves kortól lehetett használni a rendes járulékfizetők fizetők kárára a kiváltságosoknak !”
 • 21. Őszödi 2013. november 02. 11:18
  „Minden képviselőt - pártállásától függetlenül - elítélek, akik szavazataikkal, a törvényeket, a jogállamiságot nem tisztelő magatartásukkal, visszamenőleges hatállyal vontak meg emberektől törvények által egyszer már megállapított nyugdíjakat. Európai Unió, Magyarország, 21. század.”
 • 20. keletaru 2013. november 02. 10:23
  „@tisza2 A mesében Mátyás király is szegény és jó volt . Hozzá szoktunk már ennek a kormánynak is a kommunikációjához . Nem kellene ennyire "szint" alá helyezni a váron kívül élők látását. Mint látszik itt sem tetszik a vélemény nyilvánítás a megszokott hátsimogatós bértollnokok/-nak/-nek . Tehát megszűnt egy bölcsőde - óvoda egy általános iskola , üresek a fő utcán az üzlet helységek ! Ez egyeseknek fejlődés , ez a legérdekesebb ?! EL KELLENE kezdeni NEVÉN nevezni a dolgokat nem pedig Rodolfót utánozni . Aki bakizott az bakizott , nem pedig fényesíteni kell a félig pohár teli pohár elven . Biztos van akivel személyesen jót tett , viszont neki minket választó polgárokat kellet volna képviselni a PÁRT-fegyelemmel szemben . Látszik megint kell egy 20 év tényleg legyen rendszer váltás . Üdv Lévai Attila”
 • 19. Juccus 2013. november 01. 22:42
  „@ tisza2

  Engem speciel csak az érdekel, hogy a feladatát hogyan látta el, nem pedig az hogy mennyire cuki vagy tündi-bündi ember amúgy.”
 • 18. puli 2013. november 01. 18:31
  „A közmukáról.

  Ezen a héten egy B-A-Z megyei város Munkaügyi Központjába 500 regisztrált munkanélkülit hívtak be közmunkára úgy, hogy az értesítő egy nagyon kedvező állásajánlatról szólt, és 1 nappal a kötelező megjelenés előtt adták postára. Aki nem kapta meg időben ezt a levelet, és nem jelent meg az előírt időpontban a Kirendeltségen, azt minden további felszólítás nélkül törölték a regisztrált munkanélküliek nyilvántartásából.
  A többiek akik megjelentek kb. 90-100 ember/nap, bár időpontra hívták őket mégis mindenki 4-5 órát várakozott a csapnivaló szervezés miatt, mert csak 1 ügyintéző intézte a munkaközvetítést.
  A nagyon kedvező munka a Kommunális szervezetnél az utcán és a külterületeken falevél seprést, és hólapátolást jelent közmunkában, napi 8 órában, nettó 47.000 Ft-ért (amit heti bérfizetéssel fizetnének ki) a legkeményebb fagyban is november 04- áprilisig.
  A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy ez csak a munkaközvetítő irodában derült ki, és hogy ott azonnal 1 perc alatt kell eldönteni, hogy vállalja e ezt a munkát valaki vagy nem. Ha nem vállalja azonnal törlik az adatbázisból, ezért megvonják a 22.800 Ft-os szociális segélyt, és a TB fizetése sem lesz tovább rendezve.
  Erre a még férfiaknak is nehéz fizikai munkára rengeteg gyenge fizikumú fiatal, középkorú és idősebb nőt hívtak be, sokan voltak a nyugdíj előtt álló 58-62 éves korosztályból is.
  Nem tudom megérteni, hogy hogyan gondolta azt valaki, aki ezt a közmunkát elrendelte, hogy ezek a nők akiknek a többsége több szakmával és érettségivel is rendelkezik a -10 vagy -20 fokos fagyban, napi 8 órában képes lesz havat lapátolni. Mindezt úgy, hogy a részükre se munkaruha, se megfelelő lábbeli, se melegedő, se WC biztosítva nem lesz. Ráadásul a 47.000 Ft-ból megélni továbbra sem tudnak majd, viszont a zord időjárás miatt tüdőgyulladást, és fagyási sérüléseket szerezhetnek, amiknek a szövődményei maradandóak is lehetnek és egy életen át szenvedhetnek majd tőlük, persze ezért soha senkit nem lehet majd felelősségre vonni.
  Továbbá felháborító hogy hiába van valakinek orvosi papírokkal igazolható betegsége, akkor is alkalmasnak minősítik közmunkára, hiszen az orvosi vizsgálatkérő lapon amit a Munkaügyi ad nem szerepel a munkakör megnevezése, sem a munkakör feladatainak leírása. Honnan tudja akkor az orvos, hogy akit vizsgál az irodai munkára vagy hólapátolásra lesz felvéve?
  De nem baj " Magyarország jobban teljesít" mert így aki nem vállalta el ezt a nagyszerű munkát, vagy később ha kidől mert nem bírja fizikailag a 45-50 kg-os testsúlyával egész napi hólapátolást és a hideget, akkor nem kell tovább neki segélyt sem fizetni, és még a munkanélküliek számának csökkenését mutató statisztikákat is nagymértékben javítja, ha sok ember így kerül ki a rendszerből.
  Ezt a Fidesz előre eltervezte, hogy így tudjon ártani a munkaerőpiacon mindig hátrányos helyzetben lévő, legkiszolgáltatottabb rétegnek. Miért nem tudnak a nőknek valami értelmes, könnyű fizikai munkát szervezni ami legalább fűtött helyen lenne télen?
  Ez nem diszkrimináció senki szerint?
  Szerintem pedig az, és szégyellje magát mindenki aki ebben a nehéz helyzetben lévő nőkkel így bánik a Fidesz parancsára, a Munkaügyi Központban és a Kommunális Szervezetben is, csak azért hogy a statisztikai mutatókat így javítsák a jövő évi választások előtt.
  Pedig ezek a nők amíg volt munkahelyük, éveken át rengeteg adót és járulékot fizettek be, gyerekeket szültek és neveltek és most ezért rabszolgasorsban közmunkán való tengődés a jussuk, ráadásul a Fidesz még a magánnyugdíjpénztári megtakarításaikat is elvette.
  Kíváncsi lennék, hogy ha a nők a következő 2-3 évben nem vállalnának gyereket, mert nem akarnának ilyen nehéz sorsot a gyerekeiknek, vajon a Fidesz ( ha nyernek jövőre is) a születési statisztikákat ugyan milyen intézkedésekkel javítaná?
  Továbbá javaslom minden Fideszes politikusnak, hogy amint leesik az első hó kezdjék el gyakorolni a hólapátolást ők is nemre,
  korra, egészségi állapotra tekintet nélkül,napi 8 órában mert remélem, hogy 2014 telén majd ők váltják fel a mostani közmunkásokat.”
 • 17. tisza2 2013. november 01. 18:02
  „Tisztelt Juccus!

  a felsoroltakért együttesen kell megítélni, ha még eddig nem tudta volna! Mert mindegyik dolog az Ő része!”
 • 16. Juccus 2013. november 01. 13:27
  „@tisza2

  Áhá, tehát az országgyűlésiképviselőt az alapján kell megítélni, hogy mivel jár, meghogy piacon árul. Eddig teljesen azt hittem az alapján kell, hogy hogyan képviseli a körzetét. My bad.”
 • 15. köröstorok 2013. november 01. 10:23
  „Vincze Lászlóban van emberség, segítőkészség. Nyilvánosan köszönöm meg neki azt a segítőkezet, amivel sikerült legszeretettebb hozzátartozóm életét négy évvel meghosszabbítani. További jó egészséget! Kispál Ferencné”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárháború a csongrádi városházán

Ha kell, perre mennek a csongrádi polgárőrök azért az irodáért, amelyet 2008 óta ingyen használnak a városháza melléképületében. Tovább olvasom