Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Viola már gyógyul, de költözni nem tudnak

Csongrád - Leukémiával kezelték a hároméves csongrádi Schultz Violát, aki márciusban mehetett haza a szegedi klinikáról. Családja nehéz körülmények között él, édesapja mindent feladott gyógyulásáért.
Tavaly nyáron fenekestül felfordult a Schultz család addig sem problémamentes élete. Az akkor alig kétéves Violánálleukémiát állapítottak meg a szegedi klinikán.

– Kisebb bevérzések keletkeztek a testén, étvágytalan lett és inni sem akart. Amikor a mellkasán egy hatalmas méretű vérömlenyt láttam, azonnal orvoshoz vittük Vilcsikét az édesanyjával. A szentesi kórházból még aznap továbbküldtek minket Szegedre, oda az anyukája már nem kísért el minket. Azóta szinte a nap 24 órájában együtt vagyok a kislányommal – magyarázta Schultz Gyula, az édesapa. – Ahhoz, hogy gondoskodhassak róla, amíg teljesen meg nem gyógyul, fel kellett adnom az állásomat, és gyesre mentem. Az édesanyám házában élünk, nagyon nehezen jövünk ki a jövedelmemből.

Viola gyorsan fejlődik, minden érdekli. A szerző felvétele.
Viola gyorsan fejlődik, minden érdekli.
A szerző felvétele.

A nyár óta eltelt időszak nagyon nehéz volt. A Vilcsike mellkasába ültetett port – amely a gyógyszeradagolást szolgálja – elfertőződött, ki kellett operálni. Később a hasonló célra beültetett branülökkel is akadtak problémák, de az apuka szerint a kislány mindent hősiesen viselt. Az édesanyja időközben egyre ritkábban bukkant fel az életükben, ám az édesapa még a kórházi tartózkodás idején megismerte, majd feleségül vette mostani párját, aki bensőséges viszonyt alakított ki a kis Violával.

Költöznének

– Kinéztem egy olcsóbb kis házat, de ameddig nem tudok visszamenni dolgozni, hitelről nem is álmodhatok – mesélte a kislány édeaspja. – Önkormányzati bérlakáshoz azért nem juthatunk, mert a szülői ház egytizenketted része a nevemen van, azaz papíron rendelkezem ingatlannal.

– Szeptemberben születik közös gyermekünk. Édesanyámnál már most is szűkösen vagyunk, így szeretnénk elköltözni onnan. A kórházi tartózkodás idején vettem föl egy kisebb kölcsönt a napi szükségletek és az utazások fedezésére, nehezen megy a törlesztés. Szerencsére Vilcsi jó étvágyú, és én mindent megveszek neki, csak erősödjön. Talán a kórházban átélt traumáknak köszönhető, hogy még nem szobatiszta, a pelenkája 10 ezer forintba kerül havonta.

Az Egységes Pedagógiai Szolgálat munkatársa, Meló Jánosné hívta fel a figyelmünket Schultzékra. A család március óta jár hozzá fejlesztésre, hogy Vilcsike behozhassa a tétlenségre ítélt hónapok okozta lemaradást.

– Példaértékű az apuka helytállása. Soha egyetlen foglalkozást sem hagynak ki, mindenben követi a tanácsainkat. A kislány a nevelőanyukával nagyon jó kapcsolatot alakított ki, őt tekinti az anyukájának – mondta a gyógypedagógus. – Nagyon gyorsan fejlődik, szereti a társaságot, a gyerekeket. Nehéz körülmények között élnek, de nagy szeretet veszi körül Vilcsit. Alapítványok, magánszemélyek és a Máltai Szeretetszolgálat időnként anyagi segítséggel és ruhaneműkkel könnyítik meg az életüket.

Öt év múlva nyilváníthatják gyógyultnak a kislányt. Addig még sok vizsgálat vár rá, de hogy leküzdi a betegséget, az édesapja szerint biztos, hiszen ahogy Schultz Gyula mondja: hihetetlen az élni akarása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üzletben nincs barátság Csongrádon

12 millió forintért szerette volna megvásárolni Csongrád önkormányzata a Belsőváros 8 régi házát a megyétől, amely 36 milliót szeretett volna kapni értük. Tovább olvasom