Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Vita a csongrádi állatmenhelyről

Csongrád - Tavasszal a sajtó jelenlétében a csongrádi állatvédők a városi sintértelepen uralkodó körülmények miatt emeltek szót, és az akkor „kiszabadított" kutyát új tanyájukra vitték. Most kiderült: a menhely sem felel meg a követelményeknek.
Tavasszal a sajtó jelenlétében a csongrádi állatvédők a városi sintértelepen uralkodó körülmények miatt emeltek szót, és az akkor „kiszabadított" kutyát új tanyájukra vitték. Most kiderült: a menhely sem felel meg a követelményeknek. A helyzet megosztja a csongrádi állatvédőket, többen ki is léptek. Az augusztusi taggyűlés napirendjén szerepel a „zavargások" megtárgyalása.

Habár Csongrádon régóta kritizálták a gyepmester ténykedését, igazából a sintérügy akkor került reflektorfénybe, amikor a helyi állatvédők a sajtóval a hátuk mögött kiszabadítottak egy beteg kutyát a telepről. A márciusi akció óta közel hat hét telt el, és azóta nagyot változott a világ Rita – leánykori nevén Rühi – körül. A lesoványodott és rühes kutyust az állatvédő egyesület elnöke vette gondozásába. Kéthetes házi ápolás és több oltás után a leendő menhelyre került, ahol most a kilók felkapkodásán fáradozik.

Gyurkó Julianna, a civil szervezet elnökhelyettese szerint Rita felépülése a példa rá, hogy más hozzáállásra van szükség a gyepmesteri telepen. Mostanában nem csak a kutyák csaholnak a csongrádi állatmenhely körül, a helyi állatvédő egyesület tagjai is egymásra vicsorognak a telep üzemeltetése miatt. Mint arról februárban beszámoltunk, a Csongrádi Fauna Állatvédő és Állatmentő Egyesület év elején tanyát vásárolt a város határában, hogy ott rendezze be a gazdátlan állatok ideiglenes otthonát. A sebtében kialakított ólaknak és kenneleknek már vannak négylábú lakói, pedig a telep egyáltalán nem rendelkezik az üzemeléshez szükséges engedélyekkel.

Megbeszélik a „zavargásokat"

Augusztus 25-én tartja éves taggyűlését a csongrádi állatvédők egyesülete. A meghívó napirendi pontjai között ezek is szerepelnek: „ideiglenes menhely engedélyeztetése, egyesületen belüli zavargások megbeszélése, a menhelyre való besegítések számának növelése, esetleges ötletek az etetés megoldására."

– Beadtuk a kérelmeket az ideiglenes működési engedélyért – mondta lapunknak Lengyel Katalin. Az egyesület elnöke szerint jóval előrébb tartanának az ügyben, ha Gyurkó Julianna nem indít belső harcot a közel száztagú szervezetben. Lengyel Katalin elmondta, korábbi helyettese azon fáradozik, hogy befeketítse őket a hatóságok, az önkormányzat és az egyesület támogatói előtt, ennek érdekében még arra is képes volt, hogy a sokáig kritizált csongrádi gyepmesterrel „szövetkezve" feljelentést tegyen a hatósági főállatorvosnál a menhely ügyében. Az elnöknő lapunknak elismerte, voltak kisebb hiányosságok a telepen, de azt állítja, ezeket azóta rendezték. A konfliktus miatt nyolcan kiléptek az egyesületből: Lengyel Katalin szerint ők Gyurkó Julianna szűk köréhez tartoznak.

A témával kapcsolatban meg szerettük volna szólaltatni Szabó István hatósági főállatorvost, de többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk. Viszont beszereztük azt a jegyzőkönyvet, amely a bejelentést követő hatósági szemlén készült július 19-én. Ebben az szerepel, hogy „az ideiglenes állatmenhely jelenlegi állapotában és működési feltételei alapján hosszú távon nem tudja biztosítani az ott tartott ebek állatvédelmi és állat-egészségügyi szempontoknak megfelelő tartását".

– A telepet jelenlegi állapotában nem tartom alkalmasnak arra, hogy ott állatokat tartsunk. Ugyanezt írtam meg az elnöknőnek májusban, de ő nem volt kíváncsi a véleményemre. Június végén újabb levelet írtam neki, amiben kilépésem bejelentése mellett kifejtettem, hogy az üzemeltetés kapcsán előjött problémákat nem takargatni kéne, hanem megoldást találni rájuk. Ilyen például az a május 23-i földhivatali határozat, amelyben a hatóság nem járult hozzá, hogy állatmenhelyet létesítsünk azon a tanyán. Erről sem, és arról sem esett szó a tagság körében, hogy hónapokig nem volt fertőtlenítve a telep, olykor a nagy hőségben hiányzott a víz a kutyák elől, és az állatorvosi ellátás sem volt megoldva – mondta lapunknak Gyurkó Julianna, aki szerint Lengyel Katalin visszaélt az ő és az általa szerzett támogatók jóhiszeműségével. Hozzátette, a gyepmestertől függetlenül keresték meg a csongrádi főállatorvost, ezért nincs alapja annak a vádnak, hogy a sintérrel szövetkezett volna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig marad a Zenner Csongrádon

Csongrád - Augusztus végéig foglalkoztatja közel negyven dolgozóját a csongrádi Zenner Magyarország… Tovább olvasom