Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 13°C | 27°C Még több cikk.

Vita a csongrádi szegénységről

Bár szeretne, egyelőre nem tud igazi segítséget nyújtani Csongrád önkormányzata azoknak, akik a városból romos tanyába költöztek, és támogatás nélkül nem tudják felújítani a házat. Az ellenző véleménye szerint, ha jobban támogatnák a tanyán élőket, exportálnák a külterületre a szegényeket.
Vannak gunyhók és paloták is Csongrád külterületén: gazdálkodók és hobbikertészek éppúgy laknak tanyán, mint kényszerből kiköltözött szegény emberek. A lakáshoz jutás anyagi támogatását az önkormányzat helyi rendelettel szabályozta, s nem tesz különbséget a belterületen és a külterületen élők között. Azok a fiatal lakásépítők, -vásárlók, vagy a meglévő ingatlant egy szobával bővítők kapnak az önkormányzattól 300 ezertől 600 ezer forintig terjedő kamatmentes kölcsönt, akik – szociális helyzetüknél fogva – erre rászorulnak. Bedő Tamás polgármester úgy látja: az eddigi tapasztalat szerint évente mindössze két-három tanyát vásárolnak meg a kérelmezők önkormányzati segítséggel. S ebben közrejátszhat az is, hogy az otthonteremtési támogatást nemigen vehetik igénybe, mert a kormányrendelet számukra nem kedvező feltételek mellett biztosítja a kedvezményt.

A tanyai életet gyakran azok választják, akik nehéz anyagi körülmények közt élnek, számottevő önerővel nem rendelkeznek, jelzálogként nem tudnak ingatlanfedezetet felajánlani a pénzintézetnek. A csongrádi önkormányzat képviselői megosztottak abban, hogy a tanyai életet választókat az eddiginél jobban támogassák-e. Havasi Jánosné véleménye: a szegényeket ne „exportáljuk" a külterületre, a sáros vagy havas téli utakon nem könnyű behozni a gyerekeket iskolába, a lakáshelyzetet a városon belül kell javítani, például régi épületek felújításával. Pap Gabriella szerint a már tanyákon élőknek kellene segíteni, szó sincs tehát exportálásról. E véleményhez csatlakozott Nagypál Sándor, mondván: azokon kellene segíteni, akik már kikényszerültek. Egyébként akik gunyhókban laknak, hiába adják be a lakáskérelmüket.

Az önkormányzat pénzügyi bizottsága október közepéig 15 millió 750 ezer forintot utalt ki a rászoruló kérelmezőknek, jóval túllépve a költségvetésben jóváhagyott 10 milliós keretet. S ez még nem minden, sok kérelmet még el sem bíráltak.

– Voltak, akik nem gondolták végig a kiköltözés következményeit, rossz állagú lakásokat vettek a külterületen, s később szembesültek a kinti körülményekkel – szögezte le Bedő Tamás polgármester. – Villany és járható út – vagyis kiépített infrastruktúra – kellene ahhoz, hogy a tanyán élők problémái megszűnjenek. Most ehhez kevés az önkormányzat ereje, de keresik a megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bankokhoz küldik az új fürdő tervét

Készítik a megvalósíthatósági tanulmányt a fürdőberuházásról, amelyet milliárdos tervként emlegetnek… Tovább olvasom