Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Vita a diáksportról Csongrádon

A csongrádi testnevelők nem értenek egyet Vincze László országgyűlési képviselő véleményével, aki szerint jelentősen romlott az iskolai sport helyzete az intézmények integrációját követően. A sportbizottság vezetője a csekély állami hozzájárulással magyarázza a színvonal csökkenését, de ezzel együtt úgy látja, az integráció több pozitívumot is hozott.
A legutóbbi testületi ülésen a csongrádi jobboldal vitatta az iskolaintegráció gazdasági és pedagógiai előnyeit, s a témával kapcsolatban Vincze László egykori testnevelő, a térség országgyűlési képviselője is kifejtette véleményét. A honatya szerint az összevonás miatt több sportág is eltűnt az iskolai életből, holott az egyre nehezebb körülmények között élő családok számára fontos lenne, hogy gyermekük intézményi keretek között több fajta sportolási lehetőségből választhasson.

– Anyagi nehézségeink vannak, de ez nem azt jelenti, hogy aki szeretné, nem tudja kibontakoztatni tehetségét a diáksportban – mondta lapunknak Gál Lajos, a csongrádi testnevelők szakmai munkaközösségének vezetője. – Vincze László biztosan az általa életre hívott grundbirkózó sportkörre vagy egy kollégánk nyugdíjba vonulása miatt megszűnt kézilabdacsapatra gondol, de ezeknek a kezdeményezéseknek személyhez kötöttségük miatt nem lett folytatásuk, nem az iskola-összevonás miatt – jegyezte meg a szakember.

Az integráció után létrehozott diáksport egyesületnél öt lehetőség közül választhatnak a gyerekek. A város 1400 diákja közül 140-en fociznak az iskolákban, de ha a néptáncot is beleértjük, tízből hét tanuló sportol rendszeresen Csongrádon, és ez az arány az eredményességben is megmutatkozik. Azt viszont Gál Lajos is aggályosnak tartja, hogy a versenyeztetésre olykor nem jut elég pénz.

– Sajnos Csongrádon nem valósulhat meg a mindennapi testnevelés, eszközbeszerzésre, pályafelújításra nincs elegendő forrás, de kimagasló eredmények ettől még születnek – vélekedett Ternai László, a szakbizottság vezetője, aki szerint, ha a gyermekenként járó 1300 forintos állami normatívát az eredeti célnak megfelelően a diáksportra lehetne fordítani, s nem más intézményi hézagokat kellene vele betömni, a Tisza-parton is lélegzetvételhez jutna az iskolai sport. A városi sportkoncepcióban is az áll, hogy hangsúlyosan a diáksportra és az utánpótlás-nevelésre kellene összpontosítani, ezen belül is az úszásra és az atlétikára, a fizetett felnőtt sportolók költségeinek finanszírozását pedig el kell felejteni, különösen akkor – hangsúlyozta Ternai –, ha nem helybeliről van szó.


Csongrádon tárt karokkal

Téves állítás, amivel Vincze László előrukkolt – mondta el lapunknak véleményét Petrity Rudolf. Az önkormányzat sportreferense szerint, ha valaki Csongrádon mozogni akar, azt tárt karokkal várják a diáksport- és a város huszonöt másik egyesületénél. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gergő közösségbe vágyik

A hétéves, súlyosan értelmi fogyatékos csongrádi Németh Gergőt telt házra hivatkozva a régió… Tovább olvasom