Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Vita a vízdíjemelésről

Csongrád - A víz- és csatornadíj tervezett 9 százalékos emelése okozott vitát a tegnapi testületi ülésen, amelyen átadták Az év családja kitüntetést.
A Gróf Széchenyi István Általános Iskola alsós diákjainak ünnepi műsorával kezdődött tegnap délelőtt a csongrádi testület ülése, majd a nyolc gyermeket nevelő Sineger családnak adta át Az év családja kitüntetést a város nevében Kőrösi Tibor polgármester.

A képviselők tudomásul vették a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulás feladatairól szóló beszámolót, és a testület jövő első félévi munkatervét. A 2012-es költségvetés átmeneti szabályozásáról szóló, illetve az idei évi költségvetés negyedik negyedéves előirányzat módosításával kapcsolatos javaslat is hozzászólás nélkül ment át. A testület tudomásul vette a megyei kormányhivatalnak a helyi adórendelettel kapcsolatos törvényességi észrevételét is.

Vita alakult ki a tervezett víz- és csatornadíj-emelés miatt. Havasi Jánosné azt mondta, elfogadja a tervezett 9 százalékos díjemelést, de csak akkor, ha a nyugdíjasokat ez csak a nyugdíjemelések arányában érinti. Majd meglobogtatta a miniszterelnök nyugdíjasokhoz írt levelét, amely szerint január 1-je után a közüzemi szolgáltatások ára maximum a nyugdíjemelés mértékével nő. A képviselő asszony azt mondta, ha a testület nagyobb mértékű emelést fogad el, akkor levélben tájékoztatja Orbán Viktort, miszerint Csongrádon nem tartják be ezt az ígéretét. Kőrösi Tibor polgármester megjegyezte: nem január elsejétől emelnék a víz- és csatornadíjakat. Nagypál Sándor emlékeztetett, nem a testület az oka, hogy a Csongrádi Közmű Szolgáltató Kft. évek óta 171 millió forintos kintlévőséget görget maga előtt. Szóvá tette, hogy a város nyugati részén és Bokroson gyakran érezhető szennyvízbűz. Kiss Péter felhívta a figyelmet arra, hogy már a kft. alapításakor sem biztosította a város a kellő tőkét.

Sipos László, a kft. ügyvezetője elmondta, a 9 százalékos díjemelés a minimálbér kötelező megemelése, illetve az áram és az üzemanyag árának növekedése miatt szükséges. A Kert utca környékén rendszeresen érezhető bűz oka pedig szerinte az, hogy a szennyvízcsatornába a környéken élők állati belsőséget és haltetemeket juttatnak. Az érintett terület csatornafedeleinek lyukait nemrégiben behegesztették, a bokrosi végátemelőnél pedig intenzívebben használnak vegyszert. A kintlévőségeket folyamatosan próbálják behajtani, munkatársaik felajánlják a tartozóknak a részletfizetési kedvezményt.

A testület végül 9 igennel – 2 nem mellett – megszavazta a víz- és szennyvíz árának december 30-ától hatályos 9 százalékos emelését, egyúttal megszüntette az úgynevezett rendelkezésre állás díját.

Olvasóink írták

 • 6. keletaru 2011. december 26. 10:55
  „Mellesleg kétségeim vannak a vimzű kintlévőségével kapcsolatba/-n . Hisz tudjuk milyen ERŐS túlzásokba estek mikor kiküldték a tartozásokat ( Személyes tapasztalatom volt nekem is ). Ki kivel van össze RAGADVA , milyen családi vállalkozások vannak ? A bent ülök olyan ügyessen álcázzák mintha nem is tunoooook . Ha elfogy minden akkor nem tudom lesz e majd bent valaki ÉRTÜNK , MIATUNK , NEKÜNK ? Mindenesetre a " parasztvakítást " az álmokkergetését abba hagyhatnák . elkezdhetnének VALÓS munkát végezni , akiknek évekóta ez nem megy észre vehetnék már magukat s tehetnének annyi szivességet a településnek a GÖGÜK-ből engedve elhuznának a testületből . Egy erős bocsánat kérésssel , ha már felelősséget nem tudnak vállani . Üdv kuci”
 • 5. Norbi56 2011. december 25. 21:24
  „4. Buczko 2011.12.25. 16:26
  Gamesz + Városgondnokság = Városellátó Kft.

  Buczko!
  tudom , hogy összeolvadt a kettő, csak nem KFT (=Korlátolt Felelősségű Társaság , amely egy gazdasági társasági forma a tagok(tulajdonosok) korlátozott felelősségével , hanem Intézmény önkormányzati(költségvetési részben vagy egészen önálló gazdálkodási joggal rendelkező, valamely feladat ellátására létrehozott szervezet, de nem GAZDASÁGI TÁRSASÁG!
  S ez, nem mindegy!”
 • 4. Buczko 2011. december 25. 16:26
  „Gamesz + Városgondnokság = Városellátó Kft.”
 • 3. keletaru 2011. december 25. 14:06
  „Norbi56 :-) Mint látszik itt semmi sem számít ! 1 fecske tudjuk nem csinál nyarat ! Az itt kommetelők meg csak egyedi vélemények , a BENT ülők szerint CSAk Ők értenek hozzá .állitólag FELELŐSSÉGEL . Látszik abból is a rengetek balga döntésnek nincs semmi következménye ( Bruttóban nettón számlák , előre fizetések ált.isk.,Körös-torok kempink csiki csuki játékká avanzsálása) mindenki a helyén űll nyugodtan hátra dölve jutalmakban dözsölve ! Na ezért nem lessz sosem elég a pénz amit mi egyszerű halandók befizetünk . A HRES elszámoltatás nem történik meg . S akik a plázst , szökőkutat megálmondták ?????? Nem fizetnek zsebükből oly böszen, mint e beruházásokat pártolták , nyereséghozamot ÁLMODVA hozzá !!! Szerintünk nincs itt semmi baj hisz a települést hiteleztékben TISZTESSÉGESEN szt nem nekik kell kifizetni !!! Most is elvész a BÁBÁK közt a gyerek , innen úgy látszik minden maradta bent a régiben MAJD MEG MONDJÁK FENTRŐL MERRE AZ ARRA ....Üdv Kuci”
 • 2. Norbi56 2011. december 23. 16:45
  „c) hiányát 2.052.454eFt -ban, azaz
  Kétmilliárd-ötvenkétmillió-négyszázötvennégy ezer Ft-ban állapítja meg.

  2.§

  A rendelet 4. § /1/ bekezdése helyébe az alábbi lép:
  1) Az 1.§ (1) bekezdésben megállapított hiány összegéből működési 687.769eFt, felhalmozási 1.364.685 eFt. A működési hiány fedezete: pótlólagos állami támogatás, ennek hiányában, illetve kiegészítésére hitel felvétele (kötvény-kibocsátás). A felhalmozási hiány fedezete hitel felvétele, vagy kötvény-kibocsátás, illetve felhalmozásra átvett pénzeszköz.

  c) hiányát 2.052.454eFt -ban, azaz
  Kétmilliárd-ötvenkétmillió-négyszázötvennégy ezer Ft-ban állapítja meg.

  részlet a költségvetési rendeletből !”
 • 1. Norbi56 2011. december 23. 16:33
  „...egy példa a képviselő testületi anyag precizitására, és a képviselők figyelmességére("Kimutatás a Városkép Kft. és a Városellátó Kft. előirányzat átcsoportosításáról"...a költségvetés 4. sz. melléklete) ha ilyen átmegy vajon mi lehet még benne, mert e szerint még a címet sem olvasták el a képviselő testület tagjai sem ! ( Városellátó KFT-je nincs az önkormányzatnak( legalábbis tegnap még nem volt), bár ahogy itt(is ) mennek a dolgok)!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elköltözött a védőnői szolgálat a bökényi szakrendelőbe

Csongrád - Új helyre, a bökényi szakrendelőbe költözött a Szentháromság tér 10. szám alól a védőnői… Tovább olvasom