Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Vitát kavart a csongrádi Körös-torok új házirendje

Csongrád - Nem lecsendesítette, hanem felkorbácsolta a kedélyeket a csongrádi Körös-torok házirendjéről néhány hete elfogadott rendelet. Az internetes fórumozók zöme nem kér az új szabályozásból, elhibázott döntésnek tartja.
Bedő Tamás polgármester sem zárkózik el a házirend további módosításától, amire Hegedűs Péter képviselő szerint nagy szükség lenne.

Csendet szeretne a csongrádi önkormányzat a Körös-torokba, de a nemrégiben elfogadott, szigorított házirend egyáltalán nem csillapította a kedélyeket. Lapunk internetes fórumára eddig közel hetven hozzászólás érkezett, és a csongrádi honlapon is tucatnyian jelezték, nem kérnek az új szabályozásból. A döntéshozók véleményét mindössze néhány beíró osztotta, a többség viszont úgy látja, a különböző generációk eltérő szórakozási szokásai miatt felesleges öt csendes hétvégét elrendelni a nyári szezonra. Páran azt is kiszámolták, hogy júniustól szeptember elejéig mindössze 16 napon lehet majd a hajnali órákig bulizni. Sokak szerint ez a korlátozás ellehetetlenítheti az üdülőterület vállalkozóit, akik bevételük nagy részét a hétvégi estéken könyvelhették el. A korosztályos vitát jól illusztrálja egy bejegyzés, miszerint ne legyen Sziget, de Aranysziget sem a Körös-torokból.

– Kompromisszumra kell és lehet is jutnunk az érintettekkel, de ehhez minden felet meg kell hallgatni. Az elfogadott rendelet több sebből vérzik, ezért újra kellene tárgyalni – nyilatkozta lapunknak Hankó Zoltán. Az üdülőterületet önszorgalomból népszerűsítő honlap gazdája úgy véli, nem a bulik keltette zaj, hanem a fiatalok magatartása a probléma fő forrása. Az előbbire már létezik korszerű megoldás, hiszen zajvédő falakat, hangelterelő technikákat máshol is alkalmaznak, a szórakozókat pedig hatásos fellépéssel kordában lehetne tartani. Ehhez kellene összefogás, ami nélkül – Hankó szerint – felesleges újra a képviselők elé vinni a kérdést.

A fiatalok több szórakozási lehetőséget, az önkormányzat viszont csendet és rendet szeretne a Körös-torokban. A kompromisszum egyelőre várat magára. Fotó: Tésik Attila

Csongrád polgármestere is hozzászólt a delmagyar.hu-n folyó – már-már egyoldalú – vitában. Bedő Tamás azt írta a fórum rovatba, hogy kész megint napirendre tűzni a témát, ezért várja azok jelentkezését, akik az ellentétek feloldására kompromisszumos javaslattal tudnak előállni. Megkeresésünkre Bedő megerősítette, hajlandó bárkivel leülni tárgyalni, sőt egy egyeztetésre már bejelentkeztek hozzá.

A rendelettervezet elfogadásakor Hegedűs Péter nemmel szavazott. A csongrádi képviselő-testület második legfiatalabb tagja szerint több olyan eleme is van a szabályozásnak, ami ésszerűtlen, illetve figyelmen kívül hagyja az érintettek és a város érdekeit. Ilyen például, hogy nincs konkrét szankció azokra, akik éveken keresztül elhanyagolják nyaralójukat. Groteszknek tartja azt is, hogy egy nagyobb családi rendezvénynél biztonsági őrt kéne alkalmazni az üdülőtulajdonosoknak. A városatya úgy véli, hiba volt, hogy a rendelet előkészítői nem kérdezték meg a Körös-torok vállalkozóit, hiszen ez lenne az alapja a hosszú távú együttműködésnek. Hegedűs Péter szerint technikai gond a terület hétvégi zajterhelése, amit könnyűszerrel kezelni lehetne, ezért szorgalmazni fogja, hogy újra napirendre kerüljön a Körös-torok házirendje.

Biztonsági őr a garden partyra

Bár az üdülőtulajdonosok érdekeit tartotta leginkább szem előtt Csongrád önkormányzata, amikor a szigorú házirendről döntött, őrájuk is vonatkozik néhány előírás, ami a kritikusok szerint nem kellően átgondolt vagy részletezett. Ezek közé tartozik az a passzus, amely arról szól, hogy rendezvények – legyen az családi garden party, vagy lakodalom – szervezőjének, rendezőjének a rendezvény idejére, a résztvevők létszámarányának megfelelő számú rendező és rendezvényt biztosító biztonsági személyzetet köteles biztosítani, saját költségén, a rendzavarások megakadályozására. Az, hogy ez mekkora létszámra vonatkozik, nincs kifejtve. Azt viszont leszögezi a dokumentum, hogy kerítéssel vagy sövénnyel kell elválasztani az ingatlanokat, kutyát pedig csak bekerített helyen lehet ott tartani, vagyis ha nincs ilyen, kennelt kell építeni az ebnek.

Olvasóink írták

 • 14. Hank 2008. február 04. 19:47
  „Betti!

  Nem Bedő döntött az egészben, hanem a képviselőtestület.

  Amit Ádám írt, azzal részben egyetértek, bár én nem személyeskednék, mert nem tudni mi van a háttérben.
  Persze ettől még együtt próbálunk valamit tenni ez ügyben. :-)

  Továbbra is azt javasolnám, hogy minden érintett üljön le egy asztalhoz és nézzük meg mik a problémák és ezen hogyan lehet segíteni.
  Ez a probléma CSAK akkor fog megoldódni ha MINDENKI szeretné. A Vállalkozói udvar, a Happyday, a Kemping és a többi vállalkozó, az üdülőtulajok, a város vezetése, a rendőrség és nem utolsó sorban a bulizók.
  Az említettek közül volt akivel tudtam beszélni, volt aki nem is reagált a megkeresésemre semmit sem (se pozitív, se negatív).
  Nyilván a üdülőtulajokat nehéz lesz megkérdezni és megegyezni velük. A bulizókkal pedig a legnehezebb, hiszen ők veszik igénybe a szolgáltatást. (A kérdés persze az, hogy mi tartozik a szolgáltatások közé.)

  Itt akkor lehetne előrébb lépni, ha az egész Körös-torok színvonala emelkedne, amire már vannak indító ötletek.

  A Budapest Parádéról meg annyit, hogy úgy tudom nem volt már 2007-ben és a hasonlat sem teljesen jó, mert amikor volt, akkor valószínű megnőtt az idegenforgalom és amit az egyik oldalon kiadtak takarításra, annak sokszorosa jött vissza a másik oldalon (szállás, boltok stb.).

  Esetleg a Szilveszteri mulatáshoz lehetne hasonlítani az egészet, hiszen ott "egyénileg mulat" mindenki.
  (Remélem ezzel nem lesz betiltva Csongrádon a Szilveszteri buli...)

  Azonban nem hiszem, hogy a kultúráltan szórakozóknak törvényszerű eldobálni a szemetet (csikket, üveget stb.).
  Sőt hazafele sem kellene semmi ilyesmit csinálni.

  A takarítás pénzbe kerül ami most nem igazán van a városban. Ezt valószínű a város vagy talán a Kemping fizette. De egyiknek sincs mindebből haszna kötvetlenül.
  Ez a probléma forrása.

  Remélem sikerül előbbre jutni...

  Hank”
 • 13. Betti 2008. február 01. 00:24
  „hali,

  regota kiserem figyelemmel az esemenyeket es orulok,hogy ez igy alakult...Remelem a tovabbiakban is sikerrel jar azoknak az embereknek a torekvese,akik kialltak es kiallnak a jo ugy erdekeben!!! Bedo azt hiszem nem tartozik a fiatalok koreben kedvelt emberek koze...de neki mar amugy is lassan de biztosan lejar az ideje! Azok szerencsejere,akik meg szeretnek Csongradbol a legjobbat kihozni..
  Bill remelem Te csinalod majd a bulit a vallalkozoiban...szunet nelkul :-)”
 • 12. Varga Ádám 2008. január 29. 09:24
  „Fel kell nőnünk a gondolathoz, hogy ahol fát vágnak ott repül a forgács. Szemét minden rendezvény után marad ez törvényszerű, de nem csak a körösön, a Budapest Parádé után is úszik a szeméttől az Andrássy út. NAÉS? Fel kell takarítani. A körösön is feltakarítanak csak akkor mi már alszunk. Akárhányszor lent voltunk vasárnap fürdeni mindig rendet láttam. Az, hogy a nyaralók között is randalíroznak, hánynak, szemetelnek az meg megint a rendőrséget dícséri, hiszen a nevükben is benne van: ők a rend őrei. Kint álnak a Bökényalji kereszteződésben és büntetgetik a főbenjáró úttesten sétálásért a csendes járókelőt. Nem bent kellene járőrözni a nyaralók közt? A legokosabb húzás pedig, hogy amikor buli van lent Bottyánék bezárják a WC-konténereket, hát ne csodálkozzanak, hogy mindenhol elvégzik a dolgukat a fiatalok. Tehát Bottyán is provokálja a rendetlenséget, csak nem veszi észre.”
 • 11. Hank 2008. január 24. 00:05
  „Sziasztok!

  Legyünk picit türelemmel, hogy minden érintettel fel tudjam venni a kapcsolatot! Ez után közösen megnézzük a problémákat és kidolgozzuk a megoldást ezekre.

  Érzem a felháborodást mindenkiben, és tudja mindenki, hogy ez a döntés szinte senkinek sem volt jó, ilyen-olyan okok miatt.

  Az ígéret megvan, hogy újragondolhatja a polgármester és beviszi a testület elé.

  Sokan más városból járnak Csongrádra és a Körös-torokba.
  Abban lehetne ötletelni így a fórumon keresztül, hogy mi az amit itt meg lehet valósítani amivel a Körös-torok más lehet mint eddig és minden oldalnak (családosok, bulizni vágyók) kedvezhet. Ezen kívül Ti milyen problémákat láttok, esetleg milyen megoldást tudtok rá.

  Természetesen minden oldal véleményét várom.

  Esetleg a buli(k-u-k-a-c)koros-torok.hu címre is várok ötleteket, problémákat melyeket tisztázni lenne érdemes.


  Üdv:
  Hank”
 • 10. Haligali 2008. január 22. 20:05
  „A Körös-torok image-a lejárt...A 90-es évek elején még volt benne valami, de az akkori önkormányzat nem tett semmit a fejlesztésre, azt hitték a nagyokosok, hogy majd magától fog minden üzemelni, ezért akkor nem fejlesztettek ki egy ésszerü tervet! Mindkét felet meg lehet érteni, a pihenni vágyoknak nincs kedve a lármázó-randalírozó fiatalokra, a fiataloknak meg kell az "alkoholszagú" vad szórakozás. Erre a célra kellene egy komplexumot kiépíteni, ahol a vállalkozók az árújukat eladhatják, és nem az út szélén álló szétrohadt furnérlemezes ócskakocsmákból (az üdülök alatt kiépített igénytelen bodegák) árulnának egyéb szeszes italokat 15! éveseknek stb....Ha lenne egy zártabb elkerített szórakozóhely, akkor a közbiztonság ellenörzése (kábítószer...stb...) is könnyebb lehetne.....De papolhatok én itt, mert a hal is fejétöl büdösödik, el kellene már takarítani ezeket a kivénhedt önkormányzati tagokat, akik azért remegnek miden4. évben, hogy megkapják a kis kopogtatócédulájukat.....na hali....”
 • 9. Csilla 2008. január 22. 17:04
  „Bill, egyetértek én is!!!Sok ilyen bulira szeretnék emlékezni! :) Remélem történik valami változás...”
 • 8. Bill 2008. január 22. 11:57
  „Ezek az emberek mindig megédesítik a Körös napokat :D (képen)
  Remélem elindul valami.....”
 • 7. ddd 2008. január 21. 23:24
  „nem csak 90-100 évesek laknak Csongrádon!!!! de akkor a körös toroki napokat is el akarja törölni a nagytudásu testület??? ha mégsem,akkor jo lenne vmi olyan elöadokat találni akik mind1ik korcsoportnak megfelelnek!!! amugy csak annyi kérdésem lenne,hogy a testületi tagok voltak e fiatalok,és jártak e a körösre bulizni?????? mert ezek szerint nem.... de mlesz@rom az egészet!!! ennyit a csongrádi "politikusokrol"- tisztelet a kivételnek!!!!!”
 • 6. gipsz 2008. január 21. 23:20
  „Kedves fiatalok.
  Nézzetek szét a " képviselőiteken", hány tar és ősz üres fejet láttok?
  Azokat csak az idegesíti, hogyha nincs meg a nyugdíjkiegészítésük, a kis költségtérítésük, ingyen belépőjük ide oda, meg a testvérvárosi ingyen hujujjuj no meg, hogy ti zajongotok és nem dolgoztok.
  Öreg város, hatalmukhoz foggal körömmel ragaszkodó koczka fejek. Nem veszik észre, hogy eljárt rajtuk az idő, nem látják, hogy amit olyan szépre fényeznek az édes kevés. Megették a jövötöket. Miliárdos hitel, amit csak akkor tudnak kifizettetni veletek, ha szorgalmasan dolgoztok, és nem mulatoztok meg ordítoztok nyakra főre.
  Egy lehetőséget azonban azonban látok számotokra.
  Ezek építtettek otthonokat, fogyatékost is. Tegyétek őket toló- kocsiba és toljátok be őket az általuk kialakított helyekre.
  Ébredjetek. Csak Ti tudtok megszabadulni tőlük, mert ezek az utolsó leheletükig kapaszkodnak a kis mikrofonjukba, persze ők már tudják miért. A hatalom nektárját és a zsozsót már nagyon megszokták, és tudják, hogy olyanok vagytok, mint a birkák.”
 • 5. Hank 2008. január 21. 18:21
  „Sziasztok!

  Óvatosan azért a kijelentésekkel. Mert a "fiatalok százai fognak tombolni a városban, ha nem lesz lehetőségük a Körösön bulizni" azért nagyon veszélyes kijelentés.
  Továbbra is az a véleményem, hogy kompromisszumos megoldás és egyetértés kell, máshogy semmire sem megyünk, mert van egy rendelet, amit a testület hozott és joga van betartatni.

  Azon vagyunk, hogy beszéljünk a Polgármester úrral. Azonban ehhez mindenki részéről (vállalkozók, üdülőtulajok és nem utolsó sorban a fiatalok akik bulizni szeretnének) kell szándék, hogy segítenek minket ebben, legyenek javaslatok és találjunk a problémákra megoldást. A Polgármester úr hajlandó átbeszélni az egészet és bevinni a testület elé.

  Az idő sürget, és nem mindenkivel volt lehetőségem beszélni, akivel szerettem volna, de úgy érzem, hogy rajtam nem múlt.


  Üdv:
  Hank”
 • 4. Andi 2008. január 21. 16:39
  „Teljes mértékben igaza van az első hozzászólónak, a másik dolog,hogy fiatalok százai fognak tombolni a városban, ha nem lesz lehetőségük a Körösön bulizni
  Lehet vállalni a felelősséget!!!”
 • 3. Bori István 2008. január 21. 14:58
  „Bocs, a lentiben. :)”
 • 2. Bori István 2008. január 21. 14:50
  „Asszem a fenti levélben benne van minden amit ehez a témához lehet fúzni! Grat az írónak”
 • 1. Kákai Géza 2008. január 21. 07:03
  „Azok akik ilyen határozatokat hoznak, bizonyára nem jártak mediterrán tengerparti szórakozohelyeken, melynek közvetlen szomszédságában ezerszám épültek nyaralók, és nem lázadoznak a reggelig tartó bulizásokon. Tudniillik tisztában vannak azzal, hogy az ottaniaknak ez az egyetlen bevételi forrásuk, hiszen az ott szórakozók esznek , isznak, ott alszanak,belépőt fizetnek stb. Nem hiszem hogy a Csongrádi Önkormányzat olyan gazdag, hogy néhány -a múlt rendszerből ottmaradt - üdülőtulajdonos miatt lemondhatna az onnan befolyt adókról, valamint munkahelyet tud biztosítani a döntésük miatt tönkrament vállalkozóknak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elnapolták a nehéz döntéseket Csongrádon

Csongrád - Hamarosan bezárhatják a csongrádi Erzsébet Szállót – legalábbis erre lehet következtetni a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülésén elhangzottakból. Tovább olvasom