Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Vitatott ásatás Felgyőnél

Felgyő - Vita támadt a beruházó önkormányzatok és a régészek között a felgyői kerékpárút építése miatt. A község polgármestere szerint ott is ásnak a leletmentők, ahol nem kellene. Az ásatás vezetője viszont úgy látja, rosszul készítették elő a beruházást: olyan nyomvonalat terveztek a bicikliútnak, amely szinte végig lelőhelyeken vezet keresztül.
– Bosszantó, hogy az állami hivatalok közpénzekkel packáznak kényük-kedvük szerint – nyilatkozta a helyi televíziónak Ábel István. Felgyő polgármestere a község és Csongrád között épülő kerékpárút nyomvonalának régészeti feltárása miatt fordult a médiához. A 6577 méter hosszú bicikliút megépítésére 194 millió forint támogatást nyert a kistérségi társulás. Felgyő és Csongrád önkormányzata közel fele-fele arányban 21,5 millió forint önrészt biztosít a projekthez.

A falu első embere a múlt héten azt állította, az elhúzódó ásatási munkák miatt veszélybe került az út április végi átadása, s emellett tízmilliós többletköltséget okoztak számukra a leletmentők, akik ott is ásnak, ahol nem kellene. A polgármester azzal érvelt, hogy a település rendezési tervének örökségvédelmi fejezete 128 régészeti lelőhelyet sorol fel, ezek elhelyezkedését pontos koordináták jelzik, a régészek mégis arrafelé kutakodnak, ahol nem volt ilyen jelölés.

A polgármester szerint ennyit se, a régészek szerint viszont még többet kellene ásni Felgyő határában. Fotó: Bíró Dániel
A polgármester szerint ennyit se, a régészek szerint viszont még többet kellene ásni Felgyő határában. Fotó: Bíró Dániel

– Egyeztettünk minden érintettel. A többletköltségek finanszírozására olyan megoldást találtunk, ami jóval szerényebb mértékben terhelné Felgyő önkormányzatát, mint a korábban említett, közel tízmilliós összeg.

Sérülhetnek a lelőhelyek

Béres Mária ásatásvezető úgy látja, csak az örökségvédelem kárára születhet kompromisszum ebben a vitában. A nyomvonal teljes feltárása többe kerülne, mint az egész fejlesztés, ezért a megspórolt leletmentés eredménye az lehet, hogy később ezek a lelőhelyek sérülnek.

Ami jó hír, hogy még a tél beállta előtt elkészülhet a Csongrád és a felgyői majsai út közötti szakasz aszfaltozása – nyilatkozta tegnap lapunknak Ábel István. Az ásatási vitában azonban nem közeledtek az álláspontok.

– Egy rosszul előkészített beruházásról van szó, az örökségvédelmi költségeket alultervezték – mondta lapunknak Béres Mária ásatásvezető. – Amikor először megkerestek bennünket, jeleztük, hogy a nyomvonal mentén 4, annak közelében pedig még 4 lelőhelyet tartunk nyilván. Mivel ezek kiterjedése esetleges, kértük, módosítsák a nyomvonalat, de a beruházók erre nemet mondtak. Október 15-étől vált jogerőssé megállapodásunk, ami 5000 négyzetméter átvizsgálására vonatkozott. Mi megkértük az ásatási engedélyt, és bár még nem kaptuk meg, október végén hozzáláttunk a munkához, hogy mielőbb átadhassuk a terepet az útépítőknek.

Ezek után bennünket hibáztatnak a kivitelezés elhúzódásáért – fakadt ki a szentesi múzeum igazgatónője. Szerinte így is jóval a szokásos áron alul, forgalmi adó nélkül 2,6 millió forintért vállalták el a későn jött megbízást. A többletköltség, amiről a polgármester beszélt, a gépi munkaerőt biztosító kivitelezőt vagy annak megbízóját terheli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco is az elkerülőre vár Csongrádon

Csongrád - A Tesco már jogerős építési engedéllyel rendelkezik Csongrádon, de csak 2010-ben nyitná… Tovább olvasom