Délmagyar logó

2016. 09. 26. hétfő - Jusztina 10°C | 20°C

Vízesés fakadt Csongrádon

Csongrád - Néhány napja saját vízesése van Csongrádnak. Nem természeti adottságra kell gondolni, hanem a kényszer szülte emberi beavatkozásra.
A Tisza holtágának vízszintje a kritikus érték alá csökkent, ezért gyors beavatkozás vált szükségessé annak érdekében, hogy ne történjenek visszafordíthatatlan változások a víz minőségében. A Csongrádi Sporthorgász, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület és a helyi Városellátó Intézmény közös együttműködésének köszönhetően vastag vízsugár ömlik a Tiszából a holtágba mesterséges és időszakos vízesést alkotva.

Vízesés fakadt Csongrádon - GALÉRIA

Kopasz Zoltán, a Csongrádi Városellátó Intézmény műszaki munkálatok koordinátora a következőket mondta: - Tavaly uniós támogatással elkészültt a vízátemelő rendszer, így nagy teljesítményű mozgatható szivattyúval a vizet át lehet emelni a Tisza felől, ha szükséges. Az idei aszályos nyár miatt vészesen lecsökkent a 28 hektáros terület vízszintje, ami szükségessé tette a rendszer működtetését. Körülbelül 40-50 centiméteres szintemelkedést kellene alkalmaznunk, amelyet előre láthatólag két hét alatt érhetnénk el 24 órás folyamatos üzem mellett - magyarázta a szakember.

A szivattyú múlt hét péntek óta üzemel, az intézmény dolgozóinak felügyeletével. Az eszköz 300 méter távolságba, 4 méteres magasságot legyőzve juttatja el a friss és oxigén dús Tisza vizet a holtágba. Ez közel 150 köbméteres vízhozamot jelent óránként csúcsteljesítmény mellett. A szivattyúzáshoz szükséges üzemanyagot a horgász egyesület biztosítja.

Olvasóink írták

 • 6. maci53 2012. szeptember 12. 14:55
  „Dik má mutter,
  Dróton avel a petró..”
 • 5. xenopus 2012. szeptember 11. 21:07
  „Azért büszkék lehetnek a Csongrádiak, mert másutt lehet hogy sorsára hagyták volna a vizet! A szép, új szivattyú pedig csodás darab! Sok sikert a munkához, de amint hírlik, jön az esős idő !”
 • 4. Mozimasiniszta 2012. szeptember 11. 11:32
  „1.-2.-3. ! Az a döbbenet, hogy nem fogtátok fel milyen károsodást okozhat a vízhiány, a holtág és környezete élővilágában...az egy dolog hogy a horgászok saját érdekből cselekszenek, DE ! a mindig mindenbe körmöt aggató természetvédők hozzájárulás helyett, hallgatva lapulnak, mint .....r a fűben ? csak óbégatni tudnak, meg bírságolni ? (tisztelet a kivételnek)”
 • 3. Stn 2012. szeptember 11. 09:54
  „1: A Tiszának miért is fájna, ha a 100m3/s vízhozamból valaki lenyúl 150m3/h -t?”
 • 2. flightmode 2012. szeptember 11. 09:32
  „DÖBBENET!”
 • 1. bambulla 2012. szeptember 11. 08:58
  „mert most a Tiszában olyan sok víz van ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapra készülnek Tömörkényben

Amatőr művészeké, a helyieké lesz a színpad a szombati falunapon: nincs pénz neves előadóra. Tovább olvasom