Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

Vízi polgárőrség alakul Csongrádon

Csongrád - A szolnoki vízi rendészet parancsnoka szerint a Tiszán is nagy szükség van a civil jelenlétre, egyre nagyobb károkat okoz a falopás, az illegális halászat.
A természetvédelemben is fontos feladat hárulna a polgárőrökre. A csongrádiak már kezdenék is a járőrözést, csak egy motor kell még a csónakjukra.

Bár néhány évvel ezelőtt már működött vízi tagozata a polgárőr-egyesületnek, a tiszai járőrözés abbamaradt. Idén viszont újból sűrűsödhetnek a folyami és ártéri ellenőrzések.

– Nagyon sokat tudnak segíteni – mondta lapunknak Busi László alezredes. A szolnoki vízi rendészet parancsnoka emlékeztetett: 2006-ban a Tisza-tavon indult elsőként olyan kísérleti program, melynek keretében nagyobb hangsúlyt fektettek a vízi rendőrök és polgárőrök együttműködésére. Az ötlet bevált, és tavaly már a Tisza mentén több városban is kezdeményezték, hogy alakuljanak vízi polgárőrségek. A munka összehangolása érdekében az Országos Polgárőr-szövetség és a tiszai vízi kapitányság megállapodást írt alá. A civilek vállalták, hogy a jelentkezők képzésére és ruházatára pénzt raknak félre.

Külön láthatósági mellényük lesz a vízi polgárőröknek. Fotó: Tésik Attila
Külön láthatósági mellényük lesz a vízi polgárőröknek.
Fotó: Tésik Attila

A csongrádi tapasztalatok kapcsán az alezredes hozzátette, elsősorban az ártéri falopások, az illegális – olykor szervezettnek tűnő – halászat visszaszorítása érdekében lenne szükség polgárőri jelenlétre a folyón. De a gáton való közlekedés és a csónakok ellenőrzése is egész évben feladatot nyújtana. Emellett a civilek információgyűjtéssel és természetvédelmi értékek őrzésével is hozzájárulhatnak a rendőrség munkájához. Busi László példaként említette, hogy nemrégiben polgárőrök segítségével vidracsapdákat fedeztek föl, és kézre is kerítették az elkövetőt, aki ellen eljárás indult.

– Csónakunk van, csak egy csónakmotor kellene, és már indulhatnának is járőreink – nyilatkozta lapunknak Nagypál Sándor. A Csongrádi Polgárőr-egyesület elnöke szerint jótékony hatása lenne jelenlétüknek, és mivel tagjaik hasonló munkát már végeztek, a vízi tagozat tapasztalt polgárőrei bizonyára megnehezítik a törvénysértők dolgát.

Olvasóink írták

 • 4. futo 2008. április 13. 08:52
  „Kérdezem én ha a polgárőrök valakit látnak, hogy tiltott horgászatot folytat mit csinálnak.
  Remélem az összes polgárőr aki ebbe a vízi csoportba tartozik mind ilyen jól megteremet mint akit a képen is lehet látni.”
 • 3. komcsika 2008. április 11. 06:31
  „mostmá még aztat várom, hogy mikó léssz légi pogárőrség a falu fölött. oszt mikó vésznek nekik repűlőket, még biciklit amive kisérik űk még a repülőket, nomég bamba tekintetét. ja az még mán léhet, hogy még is van. így kicsit ócsobb.”
 • 2. Kuci 2008. április 10. 20:53
  „Fekete autó mikor lessz ...........!!!????”
 • 1. boss 2008. április 10. 20:02
  „Remélem tudnak úszni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánkézbe adnák a vendégházakat Csongrádon

Csongrád - Magánkézbe adhatják Csongrádon a belváros nádtetős vendégházainak üzemeltetését. Tovább olvasom