Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Vizsgálat indult, nem boszorkányüldözés

Csongrád - Az Állami Számvevőszék bevonásával vizsgálja a csongrádi önkormányzat az előző ciklusban indult beruházások pénzügyi hátterét - döntötte el a képviselő-testület csütörtökön 10 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett.
Azt nézik meg, mi az oka, hogy a piroskavárosi iskola, a művelődési központ és a szakrendelő felújításánál 97,5 – vagy 123,5 – millió forint értékű pótmunkát kell elvégeztetni, és mindezt hitelből. Az egyik tartózkodó Bedő Tamás volt. A korábbi polgármester védte az önkormányzat által négy év alatt elindított projekteket. Mielőtt elkezdődik a boszorkányüldözés – mondta – érdemes megnézni, miért van szükség a pótmunkákra. Valóban többször menet közben változtak a beruházások, de ezt gyakran a pályázati feltételek módosulása okozta, arról pedig a város nem tehet, hogy a piroskavárosi iskolán dolgozó Gen-Ép Zrt. becsődölt. Bedő szerint az ÁSZ azonnali bevonása nem indokolt: ha a belső vizsgálat szabálytalanságot talál, hivatalból úgyis a számvevőszékhez kell fordulni. A többség nem osztotta ezt a véleményt. Kőrösi Tibor polgármester azt mondta, szó sincs boszorkányüldözésről, csak szeretnének tisztán látni, mi miért történt, és kik hibáztak. A piroskavárosi iskola félbeszakadt felújítása ügyében viszont – mint bejelentette – már most látszik, hogy büntető feljelentést kell tenni. Egy beruházás pedig szerinte nem nevezhető sikeresnek, ha többe kerül, mint amennyit rászántak. Néhány helyen a kivitelezéssel is baj volt: a főtéri díszburkolat téglái mozognak, a moziban pedig néhány napja még – mint Nagypál Sándor képviselő fölolvasta – "audiovizuális eszközök" voltak a mozgáskorlátozott WC-ben.

Zárt ülésen döntötte el a képviselő-testület, hogy a pályázók közül Nagy Rusztem Zoltánt választja jegyzőnek. Fizetése összesen 446 ezer 400 forint lesz. A háromgyermekes szentesi család feje eddig a megyei önkormányzatnál dolgozott. Azt mondja, vezetésével a hivatal törvényesen, lokálpatrióta hozzáállással fog működni.

Olvasóink írták

51 hozzászólás
 • 51. keletaru 2010. november 07. 12:42
  „Az egész egy cirkusz , hisz tudjuk kik voltak a felelős bizottság vezetői/-k az előző ciklusban ( ilyen bá olyan né )!!! Most játsszák a nagyhalált, mint ha nem tudnák mit írtak volna alá 18 hónappal ezelőtt ! Fától az erdőt ??? Szálka gerenda elmélet . Sajna ez a puska vissza felé fog elsülni .........csak még senki nem meri " ki " mondani . Majd elő húzzzzzzák a portást megint , ismerős ??? Amúgy megint mindenki a helyén marad ! A " jobbikos" gyerek meg beült mindenki háta mögé , nem ezt ígérték !!! Hát igen ebből is látszik senki nem akar újra kőműves kanalat fogni ! Ezért tartunk itt mert mindig tudják a bizottságok hova kell szavazni ! 1 újabb lekvár bagázs , saját vélemény nem kell vele 1érteni ! Meg jegyzem nem vagyok bedőőőő ( direkt kis betű) párti , de néha oly érzésem támad a sumákok mellet azért akart is tenni ,de volt mindenhol egy érdekelt bizottság !! Üdv Kuci”
 • 50. deka79 2010. november 04. 21:25
  „ugyanolyan sz@rakodás lesz itt is mint volt 8 évig,csak más arcokkal.. a lényeg ugyanaz marad....tömik a zsebüket...ha nem azonnal,pár honap mulva.. majd figyeljük azért milyen uj autoik lesznek,,mikor költöznek uj kecoba.... ezek a tolvajok....”
 • 49. Juccus 2010. november 04. 19:59
  „48: WTF?”
 • 48. Hidegen 2010. november 04. 17:30
  „Azért kár lenne itt "lapszemlén" elverni a port kedves Juccus. Én csak azt látom hogy Ön viszont csak fintorogni tud. Még tanácsot adni sem, nemhogy kalácsot...”
 • 47. azénéletem 2010. november 01. 08:38
  „40 Juccus Már régóta érlelődik bennem is a gyanú. A stilus az ember - beazonosítható. Nem tartom rossz dolognak, hogy a vezetés olvassa a "nép" véleményét - sőt!! Egy kicsit több szerénységet el tudnék viselni. Köszönöm szépen!”
 • 46. hank 2010. október 30. 22:19
  „csucsu2: az én lettem volna. Sajnos vagy nem sajnos a FIdesz bebetonozta magát. Innen mehet a dolog jóirányba (bármit át tudnak úgy vinni, hogy a végén jó legyen) és mehet rossz irányba (korlátozzák az alkotmánybírákat, felméretik az országot 5 milliárdért és még a felelősöket megbüntetők is cimbik, tehát nehezen lesz felelős).

  Mindenesetre nem az a bizonyíték, hogy most boszorkányokat üldözünk és égetünk (mindenhol). Mert ez a következő 4 évre való alapozás inkább. Közben melózni is kell és vannak fontosabb dolgok is.

  Zsázsa: a mai hírt még nem láttam, de ránézek...

  Hank”
 • 45. csucsu2 2010. október 30. 20:26
  „Kedves Lapszemle!
  Azt hiszem nagyon öntelt vagy. Úgy gondolod, hogy aki itt kifogásol valamit az ellenzéki. Nem hiszem, csak reálisan lát.
  Én nem vagyok nagy fidesz barát, az biztos. De ha jót tesznek elismerem. Csak még nem találtam semmit, amit el lehetne ismerni. Én sajnos együgyűen látok: megnézem a fizetésem, összehasonlítom a szolgáltatási és termékárakkal, és ítéletet mondok. Majd ha ez már konvergálni kezd a pozitívhoz tapsolok is. Bárkinek!
  Kuci! Én is néztem a testületi ülésből pár percet, mert ennyit bírtam ki a számomra gusztustalan nyálaskodásból. Egy rosszabb fajta tantestületi ülés volt az egész, és tudom, hogy mihez hasonlítom.
  És egyetértek azzal, aki azt mondta - bocs hogy nem idézem név szerint -, hogy renden van a fizetésemelés, de nem ezzel kellet volna kezdeni, hanem előtte bizonyítani, hogy megérdemlik.
  Kell felelőst találni, de igen a felelősök egész sora keresi most őket nagy lelkesen. Izgatottan várom, hogy melyik találja meg magát :)”
 • 44. zsázsa 2010. október 30. 18:57
  „Mai hír a Délvilágban: stratégiai csoport is segíti majd a város vezetőinek munkáját.- Na ez sem semmi ám!!!!
  Mindez akkor, amikor országosan 25-30.000 közszolgának a munkáját fogják megköszönni, bocsának még azt sem.
  Gabika pedig az irodája rovására vállalta el a tisztséget, vszínű ezért kellett kárpótolni a városnak a jó fizetéssel. Sajnálom, már-már áldozatnak gondolja magát, akinek egyébként az elmúlt évek történéseihez a vikágon semmi köze nem volt és nincs.”
 • 43. Juccus 2010. október 30. 15:36
  „42: Jujjj, de magabiztos már valaki, csak nehogy visszanyaljon a fagyi!”
 • 42. lapszemle 2010. október 30. 14:37
  „Tisztában vagyok vele, hogy Akik most fintorognak nagyon hosszúnak fog tűnni a következő 8 év, de október 3.-án tetszettek volna önkormányzati választást nyerni.”
 • 41. bambuska 2010. október 30. 13:16
  „lapszemle
  milyen új vezetés? a többség a régi, Papp, Héjja, Gyovai Gáspár, Nagypál, Murányi , Bedő, Havasiné, Dr. Bodor(bizottsági tag volt) a Vince lány...ez a kilenc a tizenkettőből...ezeket még csak tizenkét dühös embernek sem lehet nevezni...inkább tizenkét balek...bocsánat tisztelet a jószándéku vagy naív kivételeknek,”
 • 40. Juccus 2010. október 30. 08:59
  „Kedves lapszemle, most komolyan, muszáj?? Ennyire nem szorulnak rá a reklámra!! Vaaagy, csak nem fantasztikus városvezetésünk egy prominens személyiségéhez van szerencsénk?? Na nem baj, ilyennnek is lenni kell :))”
 • 39. lapszemle 2010. október 30. 07:07
  „38 menj már fel légyszi a hivatal Műszaki Irodájára,”
 • 38. triniti 2010. október 30. 06:53
  „"nem naprakész a digitális közműtérkép"-ez komoly? Te láttál már ilyet?
  MZ/X üdv a föld nevű bolygón! Ez itt Magyarország! Azon belül Csongrád!

  Itt amióta az eszemet tudom mindig volt pénz mindenre, szoborállítás, stb, de értelmes hasznos hosszútávú dolgokra sosem. Itt már évek óta, -és úgy néz ki még évekig- max. 1 éves programok vannak, soha sem láttam még hogy 5 10 évre letettek volna valamit.
  Sajnos köszönhető ez a Laci bácsinak, és Sanyi bácsinak is , akik évekóta az alsófertájukat meresztgetik a testületben. De a Gabinéni, és a Héjja úr is ide tartoznak... Hiába lett Narancs sárga a város nem leszünk sem Mórahalom, sem Kistelek, sem Sándorfalva sajnos sosem...”
 • 37. lapszemle 2010. október 30. 06:14
  „Csongrád város új vezetése nagy vállalkozásba kezdett ez év őszén, nagy változtatásokra szánta el magát, hogy a jelenleg fennálló nehéz örökségből fakadó feladatokat leküzdve Csongrád erős és büszke és élhető fejlődőképes várossá váljon. Olyan várossá, ahol minden lakosnak esélye legyen a boldogulásra, és amelyre a környezetünkben élő, más települések vezetői és lakosai is méltán fölnézzenek.”
 • 36. lapszemle 2010. október 30. 05:58
  „35-nek amennyiben egy kültéri beruházásnál a kivitelező nem tudja,hogy hol van a földben egy vezeték akkor nem naprakész a digitális közműtérkép és ennek is meglehet találni felelősét nem árt,ha az elmúlt évek állóvizében egy kis pezsgés beindul.”
 • 35. hank 2010. október 30. 02:05
  „"Egy beruházás pedig szerinte nem nevezhető sikeresnek, ha többe kerül, mint amennyit rászántak. Néhány helyen a kivitelezéssel is baj volt: a főtéri díszburkolat téglái mozognak," ---> Meglehet. De felléphetnek váratlan események. Pl. vegeznek egy földmunkát és kiderül, hogy egy vezeték nem ott van, ahol kellene. Aki valamikor is benne volt már komplexebb beruházásban, az tudja, hogy érdemes 10-15%-kal többet tervezni a váratlan pluszmunkák (felmerült új igények, feltételek megváltozása) miatt.
  Bármi lehet: elszólja magát ismét valami fejes ott fent és újra egekbe szökik az euró és a forint semmit sem fog érni hozzá képest. Ez pedig kihatással lehet sokmindenre. Ez csak 1 dolog.”
 • 34. hank 2010. október 30. 01:56
  „Még egy dolog. Az előző testület tagjait itt lehet látni.
  Nekem úgy tűnik, hogy a jobboldal volt többségben:
  http://www.valasztas.hu/onkval2006/outroot/onktjk2/tjk06013.htm

  Tehát ha valamikor is rossz döntés volt, akkor a testületet is elő kell(ene) venni.
  Nem hiszem el azt, hogy a polgármester egy személyben a felelős mindenért.
  (Bár kétségtelen, hogy az SZMSZ-t nem tanulmányoztam.)

  Amúgy meg olyan vezető nincs, aki nem hibázik. Mint írtam, mindenbe bele lehet kötni.
  A lényeg, hogy tudja és megértse, hogy hol hibázott és legközelebb ne kövesse el még egyszer ugyanazt vagy hasonlót.”
 • 33. hank 2010. október 30. 01:41
  „KovácsPistike:
  Egy reklám jut eszembe: "Apa kezdőőőőődik, kezdődik, kezdődik... Tudod mikor kezdődik" (amikor Viktorunk mondja!)
  Légifelvétel készítése 5 milliárdért politikus közeli cég nyert, egyesek szerint neki írták ki a pályázatot... (FIDESZ - 2010 október 20 lásd: http://index.hu/belfold/2010/10/20/otmilliardert_fenykepezteti_a_kormanyzat_az_orszagot/ )
  -----------------------
  Parlament elképzelése: kisebb helyhatóság ----> lecsökkentették az önkormányzati képviselők számát---> megtakarítás (gondolják)
  Csongrádi megvalósítás: az így megtakarított pénzt "visszaforgatni" a testületbe: +1 alpolgármester, magasabb tiszteletdíjak és fizetés, plusz költségátalány.
  Indok: több a munka a kisebb testület miatt.
  Szentes: ott magasabb a polgármester illetménye, de sokkal kisebb mindkét alpolgármester tiszteletdíja. Ráadásul ők társadalmi megbízatásúak.

  De lássuk konkrétan:
  Csongrád: http://www.delmagyar.hu/csongrad_hirek/korosi_lelkiismeretes_munkat_iger/2183917/
  Szentes: http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/kariko_lett_szirbik_egyik_helyettese/2183863/

  Kérem, hogy mondja valaki a főnöke szemébe, ha elmegy egy kolléga (vagy kiteszik), hogy 10%-ot kér mert több a munka! (Mert a polgármester fizetésétől függ a "tól-ig" az alpolgármestereknél és a testület és bizottságok tagjainál.)

  Én nem vagyok az emelés ellen.
  De szerintem tegyen le a testület valamit az asztalra.
  (Nem a vizsgálódásra gondolok, mert mint írtam lentebb, mindenbe bele lehet kötni és amilyen politikai tisztogatás van mindenhol (pl. tegnap az országos tisztifőorvos...) itt nem hiszem el, hogy azt állapítanák meg, hogy valamelyik bal oldali politikus nem hibázott volna. Illetve lásd fentebb az 5 milliárdos fotózást.)

  Tehát továbbra is úgy gondolom, hogy először valamit le kellene tenni az asztalra. Utána lehet pénzről is beszélni.

  Nem csak a saját véleményemet fogalmaztam meg.
  Sok csongrádi nem érti ezt és értetlenül állnak.

  Esetleg érdemes lenne valamiféle indokot is előhozni,, ha már publikus a fizetés és emelkedett a létszám.
  Hogy látszódjon, hogy partnerek Csongrád fejlődésében.

  Hank”
 • 32. zsázsa 2010. október 29. 21:20
  „Naaaaaaaagyon nehéz ám kimondani, hogy "audoviuzális" berendezés. Mivel azt mondták, hogy teljes sötétség volt,valószínű nem láthatta, kétségeim vannak, hogy egyáltalán tudja_e, hogy milyen eszközökről van szó.”
51 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évszázada tartanak teheneket Ábelék

Csanytelek - Ötven éve kötötte be az első tehenet az istállóba Ábel János és felesége, Kató néni. A… Tovább olvasom