Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Wood Fesztivál kezdődött Csongrádon

Csongrád - Csongrádon kedden kezdődött el az első magyar Wood Fesztivál, ahol négy fiatal, kreatív hallgatókból álló csapat egyenként egy kilométernyi fenyőlécből tervezi meg és hozza létre egy hét alatt a maga összecsukható vagy szétszerelhető szobrát - tájékoztattak az alkotóhét szervezői.
A rendezőket egy dán rendezvény ihlette meg, melyen tavaly vettek részt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem elsőéves diákjai. Idén pénzhiány miatt a dániai esemény elmaradt, a Csongrádi Művésztelepen azonban megszervezték az első magyar Wood Fesztivált.

Az egyhetes alkotótáborban négy csapatvezető irányítása mellett összesen húsz hallgató vesz részt az építészet és a terméktervezés területeiről. A Huszár András, Losonczi Áron és Pozsár Péter építész-csapatvezetők által képviselt designszemlélet mellett a képzőművészet is fontos inspiráció lesz a résztvevők számára, így az egyik csapatot a Képzőművészeti Egyetem frissdiplomás tehetsége, Szőke Gábor Miklós vezeti.

Az egyetemistáknak meghirdetett alkotóhét egyszerre szól a fa sokoldalú, kreatív felhasználásáról és az installációk, szobrok meghatározott feltételek között létrehozható végtelen számú formai variációjáról. Hasonlóan a tavalyi dán Woodfestival játékszabályaihoz, itthon is minden csapat egy-egy kilométer összhosszúságú, négy centiméter átmérőjű fenyőlécből tervezi meg és hozza létre saját szobrát vagy installációját. Némi nehezítést jelent, hogy a szervezők új kihívással bővítették az eredeti kiírást: a végeredménynek a csomópontoknál összecsukhatónak vagy szétszerelhetőnek kell lennie. Ez a tervezői tudás próbára tétele mellett azért is fontos, mert az így szállíthatóvá tett alkotások kiállíthatóak lesznek a Design Hét budapesti rendezvényén is.

A táborozás feltételeit az NKA és a Csongrádi Építészkamara, a faanyagot pedig a JAF Holz Ungarn Kft. biztosítja, amely a Wood Fesztivállal ünnepli magyarországi működésének 10. évfordulóját.

Olvasóink írták

  • 1. mamus 2010. augusztus 24. 21:29
    „Sok sikert a résztvevőknek.
    Csongrádon is meg lehet majd nézni ezeket az alkotásokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játszótér tette be a kaput

Felgyő - Az önkormányzat nem tekinti partnernek őket – véli Kaltenekker László, a Felgyőiek a… Tovább olvasom