Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Zacskózni kell a kutyagumit

Csongrád megye - Megelégelték a csongrádiak, hogy a sétáltatott kutyák illemhelyévé vált a Tisza-gát sétánya. Eddig egy gazdát értek tetten a közterület-felügyelők, ő 20 ezer forintos bírságot kapott. Vásárhelyen, Szentesen és Szegeden is zacskózni kell a kutyagumit közterületen.
Az egy főre eső kutyagumi a csongrádi gáton kettő – fogalmazott a legutóbbi testületi ülésen Murányi László. Képviselőtársa, Pap Gabriella is azt kérte a polgármesteri hivatal munkatársaitól, rendezzék mielőbb a problémát, mert visszataszító a látvány. A jogi keretek megvannak hozzá, hiszen a helyi rendelet úgy szól, hogy az eb tulajdonosa vagy a felügyeletével megbízott személy köteles gondoskodni arról, hogy az eb a közterületet, a Tisza védtöltésének a város belterületét érintő szakaszát ne szennyezze be, illetve a szennyezést köteles azonnal eltakarítani. Szubally Brúnó aljegyző érdeklődésünkre elmondta: eddig egy gazdát sikerült tetten érni kutyájával – rá 20 ezres bírságot szabtak ki. Az ellenőrzést nehezíti, hogy a kutyatartók általában nem munkaidőben sétáltatják kedvencüket, illetve sokszor csak kiengedik az ebet a gátközeli portákról. A jogszabály betartatása érdekében fokozott ellenőrzésre számíthatnak a csongrádiak. Ha nem javul a helyzet, szigorításként úgy is módosíthatják a rendelet, hogy tilos lesz kutyát vinni a gátra.

Ruszkai László (középen) szerint a lakásban tartott ebek piszkolnak leginkább a csongrádi Tisza-gáton. A szerző felvétele
Ruszkai László (középen) szerint a lakásban tartott ebek piszkolnak leginkább a csongrádi Tisza-gáton.
A szerző felvétele

Nem volt zacskó Ruszkai Lászlónál sem, akit kutyasétáltatás közben szólítottunk le a töltés sétányán. Lapunknak azt mondta, nincs szükség rá, mert labradorja otthon, az udvarban végzi el a dolgát. Szerinte a lakásban tartott ebek piszkolnak leginkább a gáton, gazdáik pedig vagy figyelmetlenségből, vagy azért, mert nem tudják hová tenni, otthagyják a kutyagumit. Tábla sem figyelmezteti őket a kötelezettségükre, illetve kuka vagy egyéb edény sincs kihelyezve erre a célra.

Végignézve Csongrád megye nagyobb városainak állattartási rendeletét, az derül ki, hogy településenként eltérő a szigor. Szentesen a járdákat és az utakat nem szennyezhetik be a kutyák, és azt is ellenőrizhetik az illetékesek, hogy a kutyagumi eltakarításához szükséges felszereléssel rendelkezik-e a gazda. Vásárhelyen és Szegeden az összes közterületre vonatkozik a kötelezettség, és még azt is szabályozzák, hogy belterületen hová lehet vinni a kutyát futtatni. Makón a többlakásos lakóépületek közös használatú helyiségeiből kell a kutyagumit eltávolítani.

Nagy kutyasétáltatás Szegeden

A kutyasétáltatás napja alkalmából, a felelős és kulturált állattartás jegyében a Dóm térre vár minden érdeklődőt vasárnap 10 órakor a Szegedi Kutya Klub. A bemutató után Korom Gábor mesterkiképző tart rövid előadást, majd a gazdik kedvenceikkel a Várkertbe sétálnak. A szervezők kérik a gazdikat, hogy oltási könyvet, ürülékgyűjtő zacskót, nyakörvet és pórázt, valamint az előírt fajtáknál, illetve szükség szerint szájkosarat vigyenek magukkal.

Olvasóink írták

 • 7. nyálasbeszéd 2010. május 07. 13:55
  „.....Az ellenőrzést nehezíti, hogy a kutyatartók általában nem munkaidőben sétáltatják kedvencüket, illetve sokszor csak kiengedik az ebet a gátközeli portákról....”
 • 6. nyálasbeszéd 2010. május 07. 11:33
  „A probléma megoldása a következő:
  A testületi ülésen rendeletet kell hozni,hogy a kutyák csak munkaidőben k@kálhassanak.
  Akkor könnyű lesz elkapni őket.”
 • 5. keletaru 2010. április 27. 21:12
  „Mellesleg a fű meg térdig ér a gáton, na akkor el lehet képzelni mit lehet látni ! De olvasni egyből büntetni pénzre , csak hogy a gátat is valakinek kötelessége lenne karban tartani ! Kutya kutyába nem harap?p ! Töltelék cikk ! Üdv Kuci”
 • 4. KovácsPistike 2010. április 26. 20:37
  „Külföldön már láttam hogy szedik a kutyagumit, de ott kemény bírságot kell fizetni a gazdinak. Az itthoni kutyatartók elkényelmesedtek és a bírság is túl alacsony.”
 • 3. keletaru 2010. április 25. 21:14
  „hank:-( Alsó gáton pille palackok ???.....Az mi ??!! Azért is a kutyások a felelősek á á á á á .......ne ámítsunk már fél információkkal , mellesleg egész gáton kukát nem találni ahová " földi halandó " a szemetét el dobhatná !!!Üdv Kuci”
 • 2. keletaru 2010. április 25. 21:06
  „hank:-) Az ott ép egy gazdátlan eb, hisz mindenki tudja póráz nélkül nem lehet kutyát sétáltatni, közvagyont tékozolni !!! Olvashatjuk a nyilatkozók jogkövetők ! Mellesleg vannak akik rendszeresen központban gyerekjátszótér is van hordják kedvenc öl ebüket ! De tudjuk a közterületesek 8-kor kezdenek gazdik meg 1/2-8-kor sétáltatják öl ebüket . Ja a sportpályán is vannak rejtett munka darabok a kerítésen belül na az milyen érdekes ! Szerintem nem ez a legnagyobb gond hova fütyül a rigó !!! Hanem kinek mennyiért ! Cirkusz vége, eredményeket tudjuk , nálunk megint volt pufajkás van toppon ! Reméljük ebben a választási ciklusban is minden közúton közlekedőnek szerencséje lesz mikor egy nyomsávon halad vele ! Emlékezzünk már kétszer nem tudott szondát fújni a mentelmi joga miatt !!! Kész szerencse nem történt tragédia ! Számomra érdekes mikor az embernek gyerek korában nem mondanak igazat azt nem feledi , de ha felnő képes évekkel előtti dolgokat feledni ! Hogy van ez ?!
  Ja és Széchényi nem EUROVELO célra építette a gátakat , hanem az itt lakók védelmére Tisza szabályzására ! Magyar kubikossokkal . Amit ír azt rá tették mert járt erre is UNIOS támogatás ennyi .....Üdv Kuci”
 • 1. hank 2010. április 25. 19:29
  „Sziasztok!

  Pár komment:

  1) A védtöltésen a beton annak idején _kerékpárútként_ épült. EUROVELO vagy mi.
  Kérdésem: mit keresnek kutyák a védtöltésen (főleg póráz nélkül)?!

  2) Kicsit aktívabbak lehetnek majd a közterület felügyelők, mert a Körös-torokban a homokfövenyen NEM lehetne dohányozni, de táblát még senki sem tett ki, így ezért nem büntetnek.
  Most április 25-e van. Remélem a szezon kezdetig sikerül legyártani pár figyelmeztető táblát...
  Mindössze a nemdohányzók védelme érdekében.

  Hank”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Józsi bácsinak 1 millió forint pottyant az ölébe az utcán

Csongrád - Tavaly egy 74 éves nyugdíjas férfi nyerte azt az egymillió forintot, amely a… Tovább olvasom