Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Zárva lesznek a csongrádi pincék pünkösdkor

A csongrádi és bokrosi borpincék nem csatlakoztak a pünkösdi Nyitott Pince Napok nevű országos programsorozathoz. Ehelyett más attrakcióval készülnek termékeik népszerűsítésére. Az Ungerbauer-birtokon hamarosan palackozzák a nedűt, a bokrosi pincészet pedig még májusban mintaboltot nyit Csongrád központjában.
A borturizmus népszerűsítésére alakult Nyitott Pincék Szövetsége második alkalommal rendezi meg idén a pünkösdi Nyitott Pince Napokat. Az országos programsorozathoz ezúttal nem csatlakoztak a csongrádi és bokrosi pincészetek, pedig tavaly már mutatkozott némi érdeklődés a hagyományteremtőnek szánt akció iránt. Pálfi György, a Csongrádbor Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hasznosnak tartják a kezdeményezést, hétvégén pedig csak azért nem lesz nyitva pincéjük, mert ő maga külföldre utazik.

Csak Csongrád hiányzik

A május 26–28-án a programsorozatban részt vevő pincészetek vállalják, hogy 9-től 19 óráig nyitva tartanak, a gazda vagy borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket, akik minimum 50 százalékos árkedvezménnyel kóstolhatják meg a pince borait. Idén a 22 magyarországi borvidék közül csak a csongrádi borvidék pincészetei nem csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Némiképp kételkedik a program sikerében Bodor István. A bokrosi pincészet vezetője szerint nincs akkora igény a pincelátogatásra, hogy megérné három napon át nyitva tartani. Van ugyan bemutatótermük, de mivel a pincészet megközelítése kissé körülményes, ők szeretnének közelebb kerülni a vásárlókörhöz. Éppen ezért még májusban mintaboltot nyitnak Csongrád központjában, ahol bárki megkóstolhatja majd a bokrosi termelők borait.

Az Ungerbauer-birtokon is zárva lesznek pünkösdkor a pincék, de ez csak átmeneti állapot. A gazda jövő ilyenkor már szívesen fogadna látogatókat. A csongrádi hegyközség elnöke, Ungerbauer György elárulta, jelenleg nincs olyan borkiadó helyiségük, ami alkalmas lenne vendégfogadásra, azt pedig nem szeretné, hogy átjáróház legyen a pince.

Ezt a hiányosságot 2008 tavaszáig mindenképpen pótolnák, hiszen a bokrosi borász szerint fontos, hogy ilyen országos hírverés esetén a csongrádi pincék is bekapcsolódjanak a programba. Ungerbauer hozzátette, most a palackozás beindítása köti le legtöbb energiáját, négy fajta esetében ugyanis már folyamatban van az OBI-minősítés, ősztől pedig üvegben is kínálnak majd borokat a vevőknek.


103 induló a borversenyen

A tavalyi mezőny közel duplája, 103 borminta érkezett be az Orbán-napi csongrádi borünnep hagyományos borversenyére. Az indulók között van kiskundorozsmai, érsekújvári, hódmezővásárhelyi, ásotthalmi, nagykövesdi, pusztamérgesi és csongrádi bor. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszakozott a csongrádi testület kocsmaügyben

A kocsmarendelet és a Síp utcai iskola hasznosítási ügyében is visszavonulót fújt tegnapi ülésén a… Tovább olvasom