Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 7°C | 14°C Még több cikk.

Zoli atyát sírva búcsúztatták a hívek Csongrádon

Csongrád - Hamar megkedvelték, és legalább húsz évig szerették volna Csongrádon tudni Janes Zoltán plébánost a hívek – most három év után áthelyezi a püspök. Búcsúmiséjén tele volt a templom. Mindenki sírt. A püspök nem indokolja döntését, a papok néhány év utáni áthelyezését.
Tarr Ágnes képviselő és Bedő Tamás polgármester javaslatára levélben keresi meg a csongrádi képviselő-testület Kiss-Rigó László megyés püspököt. Az önkormányzat megköszöni a két fiatal pap, a 30 éves Janes Zoltán plébános és a 36 éves Péntek Zsolt káplán munkáját. 2007-ben kerültek ide, hamar megszerette őket a város. Ahogy a pénteki testületi ülésen elhangzott, megtalálták a közös hangot a fiatalokkal és az idősebbekkel is, lehetett rájuk számítani. A köszönet hangjában ott a csodálkozásé is: vajon miért helyezik el őket ilyen hamar? Murányi László képviselő – aki lapunk Kapcsolatok oldalán búcsúztatja a plébánost – azt mondta, arra számítottak a hívek, legalább húsz évig állandó papja lesz a városnak. A búcsúmisén, vasárnap tele volt a templom, a hívek sírtak, de Zoltán atya is könnyezett. Lapunknak tegnap azt mondta, jó érzés volt Csongrádon dolgozni.

Azt egyedül a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke dönti el, ki hol teljesít szolgálatot. Janes Zoltán augusztus 1-jétől a Békés megyei Nagyszénáson, Péntek Zsolt pedig Eleken dolgozik tovább, de nem csak őket érintette a „dispozíció" (lásd keretes írásunkat). A püspök nem indokolja döntését, pedig a válasz ez esetben nem csak a híveket érdekelné.

A 30 éves Janes Zoltán plébános 2007-ben került Csongrádra – augusztustól a Békés megyei Nagyszénáson teljesít szolgálatot. Fotó: www.kistemplom-csongrad.hu
A 30 éves Janes Zoltán plébános 2007-ben került Csongrádra – augusztustól a Békés megyei Nagyszénáson teljesít szolgálatot. Fotó: www.kistemplom-csongrad.hu

– Ez az egész országban így szokás, és legfőbb oka a paphiány – mondta a papi áthelyezésekről általánosságban Illyés Szabolcs szegedi teológus. – Több plébániából álló hálózatokat látnak el a plébánosok, ez a munka nagyon megterhelő, főleg az idősebbek számára. Ezért fontos, hogy huzamosabb időre egyik közösség se maradjon fiatal, munkabíró pap nélkül. A 3-5 évenkénti váltás másik oka az, hogy a katolikus egyház nem szeretné, ha hosszú évek, évtizedek alatt személyi rendszerek alakulnának ki. Az egyházi menedzserszemlélet egyik tényezője, hogy a pap nem lehet fontosabb, mint az egész közösség. A „földi" egyház akkor működik egészségesen, ha a káplántól a pápa személyéig mindenki pótolható.

Ezért természetes, hogy amikor a 82 éves Benedek pápa egy egyszerű csuklótörés miatt kórházba került, elkezdődtek a találgatások arról, ki lehetne az utódja. A Newsweek hírmagazin az első hat jelölt között említi az 57 éves Erdő Péter bíborost. Ez azért érdekes, mert Bakócz Tamás (1442–1521) esztergomi érsek óta magyar főpapot nem tartottak ennyire esélyesnek a legfőbb egyházi méltóság címére.

Új papok a megyében

Kiss-Rigó László püspök döntése értelmében az eddigi apátfalvi esperes-plébános, Salamon László vezeti a csongrádi Nagyboldogasszony-plébániát – és a szentesi esperesi kerületet –, Cibián Miklós eddigi gyulai káplán segíti a munkáját. Apátfalván az új pap Jánosi Szabolcs lesz, Csanádpalotán Boldvai Antal, Hódmezővásárhely Szentháromság-plébániáján Németh László, korábbi tábori lelkész. Makón a Szent István király plébániát és a Szent László király plébániát is Varga Attila plébános irányítja – Gordos Ferdinánd Magyarbánhegyesen folytatja. Pitvaros plébánosa Kasuba Róbert, Szeged-Szőregé – ahogy Deszké és Klárfalváé is – dr. Gruber László, Szentes Szent Anna-plébániájáé Topsi Bálint lesz. Kistelekre nevezik ki káplánnak Antal Imrét, Makóra Tóth Rolandot, Szeged-Alsóvárosra Hesz Vince Dénest, Szeged-Kiskundorozsmára Biacsi Józsefet.

Olvasóink írták

 • 4. sinemores 2009. augusztus 04. 08:44
  „És mi baja volt a fiatal pappal?”
 • 3. Balotelli 2009. augusztus 04. 08:17
  „A Csongrádiak tudják.Egyébként egy örökös testületi képviselő.”
 • 2. sinemores 2009. augusztus 03. 16:41
  „Ki az a Murányi?”
 • 1. Balotelli 2009. augusztus 03. 15:40
  „Az a hír járja, hogy Murányi űzte el a fiatal papot.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ternai 7 kiló barack miatt járt bíróságra

Csongrád - Erejéhez mérten támogatni fogja Csongrád önkormányzata azokat a vállalkozásokat, amelyek a válság miatt elbocsátásra kényszerülnének, de meg akarják tartani dolgozóikat. Tovább olvasom