Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Zsugorodik Csongrád lakossága

Csongrád - Még ebben az évtizedben 18 ezer alá csökkenhet Csongrád lélekszáma. A Tisza-parti város népessége 90 év alatt harmadával zsugorodott, a lakosságfogyás az elmúlt másfél évtizedben felgyorsult.
Nem javít a helyzeten, hogy a gyermek nélküli fiatalok nem juthatnak önkormányzati bérlakáshoz. Az egyetlen pozitívum, hogy tavaly kissé nőtt a két év alatti gyerekek száma.

Az első világháborút követően 26 ezer, 1949-ben 24 ezer 690, 1985-ben 21 ezer 79, 2007-ben pedig csupán 18 ezer 329 volt Csongrád lélekszáma. A lakosságfogyás már a rendszerváltás előtti évtizedekben megkezdődött, de a folyamat igazán az elmúlt húsz évben gyorsult fel. A hanyatlást bizonyára elősegítette, hogy az eredetileg mezőgazdasági termelésre berendezkedett települést negyedszázad alatt átformálta a szocialista rendszer: 1950-ben még a népesség 45 százaléka az agráriumból élt, és 9 százalék dolgozott az iparban, 1975-re viszont a foglalkoztatottak 46 százaléka ipari munkás lett, és csupán 26 százalék maradt a mezőgazdaságban. Az 1990-es években a termelőüzemek magánkézbe kerültek, egyúttal álláshelyek szűntek meg, és ezt még az 1993-ban Bokrosra települt állateledel gyártó vállalat sem tudta ellensúlyozni, hiába ad munkát ma már 900 embernek.

Míg a hetven évnél idősebbek száma gyakorlatilag nem változott az elmúlt tizenöt évben, az iskoláskorúak száma 2956-ról 2267-re, a két év alattiaké pedig 646-ról 476-ra csökkent.
Fotó: Tésik Attila

A húszezres lélektani határon 1996-ban esett át Csongrád, és most már az is borítékolható, hogy még ebben az évtizedben 18 ezer alá süllyed a város lélekszáma. Jól szemlélteti a lakosság elöregedését, hogy míg a hetven évnél idősebbek száma gyakorlatilag nem változott az elmúlt tizenöt évben, az iskolás korúak száma 2956-ról 2267-re, a két év alattiaké pedig 646-ról 476-ra süllyedt. A születésszám csökkenés 2002-ig folyamatos volt, utána némi javulás következett be, de csak akkora, hogy tavaly – öt év után – újra 500 fölé emelkedett a 3-5 éves korosztály létszáma. Fontos lett volna tudni, hogyan alakítja a népességet a helyi be- és elvándorlás, de a polgármesteri hivatal nem rendelkezik ilyen statisztikákkal.

A lakosságfogyás annak ellenére megállíthatatlannak látszik, hogy az önkormányzat – lehetőségeihez mérten – megpróbálja segíteni a családalapítókat. Az első lakás megszerzéséhez 2002 és 2007 között 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a város, és további 44 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosított az igénylőknek. Bár jogosan igénylő nem maradt segítség nélkül, akik nem rendelkeztek lakásvásárláshoz szükséges önerővel, nehezebben boldogultak Csongrádon.

Gyermek nélkül

Csongrádon a gyermek nélküli fiatal párok két ok miatt nem juthatnak szociális bérlakáshoz: az egyik az évek óta stagnáló bérlakásállomány, a másik pedig a kiutalást szabályzó rendelet, amiben rögzítik, hogy az igénylők egy főre eső jövedelme nem érheti el a 43 ezer forintot. Vagyis akik minimálbérért dolgoznak, azok albérletbe, vagy más városba kényszerülnek.

Olvasóink írták

 • 6. NNNN 2008. március 04. 16:36
  „Akikről beszélsz "nnnn" azok csendben teszik a dolgukat,és ők tettek legtőbbet ezért a városért.Nem ácsingóztak a mások által befizetettből kivenni a részüket.Ha kellett kétkezi munkával,ha kellett értelemmel,de a város segitségére voltak.Sokat ismerek ilyet.S soha nem hallatták hangjukat,és éppen ezért nem nagyon ismerik őket a "bevándorlók".”
 • 5. nnnn 2008. március 04. 13:43
  „"És mi van azokkal akik ebbe a városba születtek,már az ősei is itt éltek"

  Azok névtelenül hörögnek minden lehetséges fórumon (pocskondiázzák az általuk is megválasztott képviselőket), és büszkék magukra, hogy mennyi mindent is tettek ezért a városért.”
 • 4. komcsika 2008. március 03. 22:29
  „a paré murányi, most a földhivatalban ül és kutatja az elkerülő útba eső területek tulajdonosait, és akit bír még becsap, utána meg a kis családjával leimádkozza a csillárja alatt a hitványságait. nem elég amit a városról leemel. csongrád csak hagy heverjen romokban csak a murányi család zsebe legyen degeszre tömve.”
 • 3. NNNN 2008. március 03. 14:56
  „És mi van azokkal akik ebbe a városba születtek,már az ősei is itt éltek.Szerintem van itt pár diplomás,jó szakmunkás aki soha meg se próbálta,hogy kérjen.A 70-es évekbe is az kapott aki közel ült a tüzhöz.S ez igy maradt,igy van most is.Nem tudom,milyen elszántság vezérli azt,aki ide akar települni.Azt jobban megértem akinek a gyökerei ide kötik vagy már nem fiatal.A fiatalok közül is az marad,akinek az"őse" szülei tudnak segiteni valamicskét.Persze ezt szavazta meg az a sok hülye idióta a parlamanetben/csak nem tudták mire nyomnak igent/,hogy ha adok a gyerekemnek valamit az induláshoz,akkor még az állam is tartja a markát.Azért jó sok marha él ám ebben az országban!Szóval Csongrád már Szentes külső lesz,ahogy fogyunk.De van szép Biróságunk /olcsón megszámitottuk az épületet/,meg van szép Rendőrségünk,meg másunk sincs ,ja dehogynem hát kb.20 képviselőnk,meg polgármesterünk,és egy alpolgármesterünk.Nekünk ennyi elég.”
 • 2. Kovács Péter 2008. március 03. 12:55
  „"Az első lakás megszerzéséhez 2002 és 2007 között 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a város, és további 44 millió forint kamatmentes kölcsönt biztosított az igénylőknek. "

  1996. augusztusában kerültem "ideiglenesen" Csongrádra.
  Miután kissé állandósult a dolog, 2000-ben megszületett az 1. csemeténk. 2001 végén kötöttünk előszerződést egy használt lakás megvásárlására, melyet 2002-ben megvettünk.
  2002-ben megszületett 2. csemeténk.

  A várostól egy fillért nem kaptam soha semmire (letelepedési, vásárlási támogatás, kölcsön, stb.), holott nem 1x próbálkoztunk...

  A megmagyarázom, hogy miért nem típusú levelek valahol még megvannak...”
 • 1. spagetti 2008. március 03. 07:40
  „Aki csak teheti el megy csongrádrol mivel itt nem lehet megélni, nincs munkalehetőség,Pedig ígéret az vólt a választások előtt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rossz a tűzcsapok negyede Csongrádon

Csongrád - A csongrádi tűzcsapok negyede rossz állapotban van, ki kellene cserélni ezeket. Mivel egy… Tovább olvasom