Dankó Pista Expressz

2008.11.24. 14:55

Elutasították a Kraftwerk keresetét Berlinben

Nem sértett szerzői jogokat Moses Pelham, mondta ki nemrég a német legfelsőbb bíróság. Ez miért érdekes? Mert ellene a keresetet a huszadik század sokak szerint egyik legjelentősebb zenekara, a Kraftwerk nyújtotta be.

A berlini székhelyű német legfelsőbb bíróság egy korábbi hamburgi ítélettel ellentétben mondta ki, hogy Sabrina Setlur producere, Moses Pelham nem sértett szerzői jogokat, amikor az énekesnő 1997-es Nur Mir című számának alapjaihoz felhasznált egy két másodperces részletet a legendás, sőt egyesek szerint a 20. század egyik legfontosabb zenekarának számító Kraftwerk Metal On Metal című számából. A legfelsőbb bíróság azzal indokolta a Kraftwerk keresetének elutasítását, hogy a Pelham által mintázott részlet az eredetitől oly mértékben különböző, felismerhetetlen és összetéveszthetetlen környezetben jelenik meg Sabrina Setlur számában, ami kizárja a jogsértést. Valamivel korábban egyébként egy hamburgi bíróság még úgy értékelte az esetet, hogy akár a legcsekélyebb mértékű felhasználás is jogsértésnek minősül.

Nos, hogy Berlinben, vagy Hamburgban jobb az igazságszolgáltatás, mi nem fogjuk eldönteni, de aki szeretné, az megteheti az alábbi két videót megtekintve. Először a Kraftwerk zakatol, majd Sabrina Setlur énekelget kicsit. A kettő állítólag hasonlít.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!