Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

10 fordulat egy lánykérésben

DélmagyArchív 1931: A kemény fejű apa mindent bevetett a szerelmes ifjú távoltartásáért. Örülhet a Facebook népe: legvégül győzött a szerelem.
Kalandos lánykérés Szeged-Felsővároson. Délmagyarország 1931. július 30.
Kalandos lánykérés Szeged-Felsővároson. Délmagyarország 1931. július 30.

A fiatalember éveken át udvarolt egy jómódú felsővárosi lánynak, de hiába szerették egymást, hiába ígérkeztek egymásnak s a fiúnak hiába volt jó híre, a szülők hallani sem akartak a házasságról. Ezt a történetet a két fiatal kitartásáról írta meg a Délmagyarország 1931. július 31-én.

A lány szülei egy ideig nem akartak tudomást venni a szerelemről. Amikor mégis szembesültek azzal, hogy lányuk tántoríthatatlan, elhatározták: tenni kell valamit a kapcsolat ellen.

1.

Először is kitalálták, hogy elhódíttatják lányukat a fiútól. Az apa hamarjában talált egy másik fiatalembert, aki vállalkozott rá, hogy a lányának csapja a szelet. Nem lehetett hálás szerep, mert a valódi szerelmes ifjú két egymást követő estén is véresre verte a felfogadott udvarlót, aki ezután visszaadta megbízását. És így tett a következő felbérelt udvarló is.

2.

A lány apja és testvérei ekkor meglesték a fiatalembert, azzal a szándékkal, hogy megfélemlítik; a lány azonban hevesen védelmére kelt. A harcban végül mind a vőlegényt, mind a lányt megverte a család.

3.

Éppen az ellenkezőjét érték el vele: a lány megvert vőlegénye oldalán otthagyta a szülői házat. Egy szállodában töltötte az éjszakát (a vőlegény nélkül), ahonnan másnap apja erőszakkal tuszkolta autóba és vitte haza. Otthon aztán bezárták egy szobába és őrizték.

4.

A fiatalember ezt megtudva, barátaival megjelent a háznál és ostrommal próbálta kiszabadítani a lányt. A kísérlet azért nem sikerült, mert az apa revolvert fogott és azzal fenyegette a menyasszony-szabadítókat.

5.

A szerelmes ifjú ezután sem adta fel. Módszer váltott, és másnap estére az összes motorbiciklis barátját a ház elé vitte, ahol hajnalig puffogtatták járgányukat; majd másnap ugyanúgy.

6.

Lehet, az utca összes lányát megkapta volna, hogy csend legyen, de az apa feje még keményebb lett. Elment a fiú főnökéhez és kipakolt, mire a főnök elbocsátással fenyegette meg a vőlegényt, ha nem hagyja abba.

7.

Eközben a lány fogságban volt odahaza, s amíg a viszály kint tartott, elhatározta, hogy éhségsztrájkba kezd. Ez jobban hatott az apára. Felpakolta a lányt és elvitte egy dunántúli városkába az ottani rokonokhoz.

8.

Pár nap múlva a fiú is ott volt, szállodai szobát bérelt és sikerült is találkoznia szerelmesével. Együtt elhatározták, hogy megszöknek. Már az állomáson voltak, amikor rendőrök jelentek meg, élükön a haragos apával. A szökés meghiúsult, a lányt elvitték, de ettől a fiatalember az őrjöngésig feldühödött – és amíg a rendőrök a lányt tartották vissza, elverte az apát.

9.

Az eset után szigorú felügyelet alatt visszahozták Szegedre a lányt. Teljes volt az elkeseredettség. Egy éjszakán mindkét szerelmes öngyilkosságot kísérelt meg, amit szerencsére idejében észrevettek és nem lett nagyobb baj.

10.

Innen már nem lehetett tovább rontani a helyzeten. A fiatalok ismerősei összefogtak és küldöttséget indítottak az apához, akit ugyancsak megviselt a harc – és feladta. A fiatalember 1931 júliusában végre megjelenhetett a családnál – és bemutatkozott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvtárs! Melyik út vezet Dorozsmára? - 2. rész

DélmagyArchív 1932: A második nagy kommunistaper Szegeden. Láng Vincén kívül mindenki érintett volt… Tovább olvasom