Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

160 kilométert gyalogolt egyhavi fogházért

DélmagyArchív 1938: A nincstelen zsellér épp külföldi munkvállalónak készült, de nemzetgyalázásért lecsapott rá a szigor.
Ny. Tóth János idős zsellér 1938 májusában 160 kilométert gyalogolt Körösladányból Szegedre, hogy egyhavi fogházbüntetést kapjon nemzetgyalázásért.

Szerdán elindult, és vasárnapra már a szegedi törvényszék előtt volt, ezért kódoroghatott étlen-szomjan a városban, mert csak csütörtökre volt beidézve.

Egészen pontosan a magyar nemzet megbecsülése elleni vétség miatt indult ellene bűnvád.

Az idős zsellér esete a Délmagyarország 1938. május 20-i számában.
Az idős zsellér esete a Délmagyarország 1938. május 20-i számában.

Minden úgy kezdődött, hogy a zsellér németországi munkák iránt érdeklődni ment be a körösladányi főjegyzőhöz, nyilván azért, mert otthon nem tudott megélni.

Szó szót követett, a zsellér mondta a magáét, többek között azt, hogy az adóhatóság minden baj okozója.

A főjegyző pedig magyarázni kezdte – halljuk a kevély kioktatást -, hogy az államnak szüksége van arra a pénzre, hogy hadsereget tartson fenn, arra az esetre, ha ellenségeink megtámadnának.

- Bárcsak itt volnának...! mondta erre a vád szerint Ny. Tóth János zsellér, sejthetően keserűségében, de persze feljelentették.

A szegedi törvényszéken még megpróbálta azt a magyarázatot, hogy ő úgy folytatta volna, hogy akkor ő magas kora ellenére is kész vérét ontani a hazáért. De a bíróságnak voltak tanúi (azok nem gyalog jöttek), és bizonyították, hogy a zsellér nem így értette.

Ny. Tóth nem fellebbezett, nehogy még egyszer Szegedre kelljen gyalogolnia – indokolta olyan érveléssel, amiből látszik, hogy kiismerte a megbecsült országot. És a hazamenetre már ingyenes kényszerlevelet kért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejnélküli csontvázak a szegedi városháza előtt

DélmagyArchív 1934: Egy Széchenyi téri parkrendezés során találták meg őket, már akkor 100 évesnél… Tovább olvasom