Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

2000 szegedi iskolást vittek Horthy Miklóshoz

DélmagyArchív 1938: Huszáros, rohamsisakos, árvalányhajas gyerekek, nyári díszmagyaros tanítónő. Egy kislány latinul köszönti a nunciust.
A Szent István emlékév ünnepségei keretében 1938. július 2-án két különvonattal szállítottak kétezer szegedi elemi iskolást Budapestre, hogy "hódoló felvonulást tegyenek a budai várban a Szent Jobb, Horthy Miklós és a kormányzó felesége előtt".

A Délmagyarország beszámolója szerint a gyerekek kora reggel indultak Szegedről, a Nyugatiból külön villamosjáratok szállították őket a vár alá, onnan pedig kanyargó sorokban vonultak fel a palota belső udvarára.

Kitűntek nagy színességben a Kecskés-telepi fiúk lobogós ingujjú piros huszáros csoportja, a Somogyi-telepi iskola pirospártás kis leánykái, az újszegedi iskola hatásos kék magyarruhás leánycsoportja, a Szentgyörgy téri iskolásfiúk hófehér Bocskay-sapkás, lobogó árvalányhajas csoportja, a rókusi iskola kék- és pirosdíszes ruhájú növendékei. A dorozsmai iskolások csoportjában meglepően szép volt a kék uniformisba öltözött leány-tanulógárda, a tanítóképző gyakorlóiskolájának magyarruhás csoportja, a fehőtanyaiak csoportja könnyű nyári díszmagyarba öltözött tanítónőjükkel és nem utolsó sorban festett kitűnően a dorozsmaiak rohamsisakos kis csoportja. A kétezres nagy vonulatnak a prémes díszmagyarba öltözött Révész Lajos alsóvárosi elemista kisdiák volt a zászlóvivője.

Beszámoló a szegedi diákok útjáról. Délmagyarország 1938. június 3.
Beszámoló a szegedi diákok útjáról. Délmagyarország 1938. június 3.
A kisdiákok bevonulása után Angelo Rotta pápai nuncius és Glattfelder Gyula csanádi püspök lépett elő. A pápai nunciust egy Szilléri sugárúti harmadikos kisiskolás lányka latinul üdvözölte a kétezer gyerek nevében.

Nemsokára kivonult a Szent Jobbot hordozó papok menete és a szegedi kisdiákok sorfala előtt letették az ereklyét. A kétezer gyerek elénekelte a szent királyt hívó katolikus himnuszt, majd Nemes János püspök "beszédet intézett az ifjúsághoz".

Ezután Horthy Miklós kormányzót, majd a főméltőságú asszonyt éljenezhették meg a gyerekek, utóbbit megújult lelkesedéssel, amikor a kormányzóné "ragyogó magyar ruhájában megjelent a királyi palota erkélyén és nagy gyönyörűséggel nézte a gyermeksereget".

Ekkor lobogó ujjú magyar ruhában két kislány között előlépett Ábrahám László harmadikos diák és csengő hangon elszavalta Móra László alkalmi költeményét. A kormányzói pár pedig könnyekig meghatva köszönte meg a pompás produkciót.

Kiss Károly tanfelügyelő is köszönetet mondott a főméltóságú asszonynak a jóságért, amellyel mozgalmával az ínséges családokat átmentette a vigasztalan téli szükségből.

Szavalatok, táncolás, tornabemutató. Végül pedig a kétezer gyerek óriási lelkesedése közepette eltávozott a kormányzói pár.

A gyerekek az ünnepség után cserében bejárhatták Budapest nevezetességeit.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Református lelkész nem mehetett a katolikus temetőbe

DélmagyArchív 1929: Az egyetemalapító kolozsvári professzor számára külön járták ki, hogy a… Tovább olvasom