DélmagyArchív

2014.07.25. 12:50

A gyerek még ebédidőben is a katedránál térdepelt

DélmagyArchív 1929: A tanfelügyelőségnek nem volt kifogása. A dühös anyukát lekommunistázta a tanítónő férje.

Panek Sándor

A térdepeltetés esete a Délmagyarország 1929. január 29-iki számában.

A derekegyházi állami iskolában 1928 decemberében a tanítónő büntetésből a katedra elé térdepeltetett egy kislányt. Maga a térdepeltetés nem lehetett különleges eset akkoriban, de az a korabeli anyukának, Bozsó Istvánnénak betette az ajtót, hogy a kislány még délután 2 órakor is a katedra előtt térdepelt, miközben a tanítónő már ebédelt.


Bozsóné mérgesen bement az iskolába, hogy kérdőre vonja a tanítónőt, akit férjével az ebédnél talált. A férj azonban annyira dühbe jött a szemrehányások miatt, hogy állítólag „piszkos kommunistának" nevezte a panaszost. (A proletárdiktatúrába Magyarországon már 1919-ben belekóstoltak, így a kommunistázás kb. ugyanazt jelentette, amit ma is.) Bozsóné ezután feljelentette a férjet is, a feleséget is.


A férj azzal védekezett, hogy Bozsóné az ő magánlakásán ordítozott, mire ő azt mondta neki, hogy nem a kommunizmus idején vannak, amikor büntetlenül be lehetett hatolni más lakásába. A bíróság végül becsületsértés miatt elmarasztalta a tanítónő férjét.


A tanfelügyelőség azonban csak iktatta Bozsóné feljelentését, mert álláspontja szerint a gyerek hosszas térdepeltetésével a tanítónő nem követett el semmilyen vétséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!