DélmagyArchív

2014.07.15. 19:11

Szegedre került volna a General Motors autógyára

DélmagyArchív 1929: Ha nincs világválság, lehet, hogy Opelt vagy Chevrolet-t gyártanak Szegeden.

Panek Sándor

1929. január 10-én azt írta a Délmagyarország, hogy a General Motors amerikai vállalat Magyarországon autógyár felállítását tervezi, és ezt a gyárat a kormány Szegeden szeretné látni. A hír teljesen hihetően hangzott. A General Motors innen látta volna el a belső piacot, valamint kiterjesztette volna értékesítését a balkáni térségre is.

 

Az 1929. január 10-iki Délmagyarország híre a General Motors magyarországi gyáralapítási tervéről.


A tárgyalásokkal megbízott londoni vezérügynökség igazgatója már járt is Magyarországon, és az alapítás érdekében összeköttetésbe lépett Wekerle Sándor pénzügyminiszterrel.


Azt is tudni lehetett, hogy a gyár 500 munkást alkalmazna, és persze nagy hasznot jelentene a trianoni határ miatt hátrányt szenvedett Szegedenek.


A tervről a szegedi iparkamara elmondta azt a jól ismert érvet (1990 után is gyakran elhangzott), hogy a gyár idetelepítése a General Motorsnak is előnyös lenne, mert a Szegeden meglévő vasúti és vízi összeköttetésekkel a balkáni piacot "aránylag" könnyű lesz elérnie.


A hír egyszer, 1929. január 25-én még visszatért mínuszos hír formájában, de csak annyi újdonsággal szolgált, hogy Klebelsberg és Peindl képviselők támogatják a gyár Szegedre telepítését, ha arra kerül a sor.


Sajnos, nem került rá sor.

 

Chevrolet hirdetés az 1928. április 6-iki Délmagyarországban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!