DélmagyArchív

2014.08.30. 22:29

160 kilométert gyalogolt egyhavi fogházért

DélmagyArchív 1938: A nincstelen zsellér épp külföldi munkvállalónak készült, de nemzetgyalázásért lecsapott rá a szigor.

Panek Sándor

Ny. Tóth János idős zsellér 1938 májusában 160 kilométert gyalogolt Körösladányból Szegedre, hogy egyhavi fogházbüntetést kapjon nemzetgyalázásért.


Szerdán elindult, és vasárnapra már a szegedi törvényszék előtt volt, ezért kódoroghatott étlen-szomjan a városban, mert csak csütörtökre volt beidézve.


Egészen pontosan a magyar nemzet megbecsülése elleni vétség miatt indult ellene bűnvád.

 

Az idős zsellér esete a Délmagyarország 1938. május 20-i számában.


Minden úgy kezdődött, hogy a zsellér németországi munkák iránt érdeklődni ment be a körösladányi főjegyzőhöz, nyilván azért, mert otthon nem tudott megélni.


Szó szót követett, a zsellér mondta a magáét, többek között azt, hogy az adóhatóság minden baj okozója.


A főjegyző pedig magyarázni kezdte – halljuk a kevély kioktatást -, hogy az államnak szüksége van arra a pénzre, hogy hadsereget tartson fenn, arra az esetre, ha ellenségeink megtámadnának.


- Bárcsak itt volnának...! mondta erre a vád szerint Ny. Tóth János zsellér, sejthetően keserűségében, de persze feljelentették.


A szegedi törvényszéken még megpróbálta azt a magyarázatot, hogy ő úgy folytatta volna, hogy akkor ő magas kora ellenére is kész vérét ontani a hazáért. De a bíróságnak voltak tanúi (azok nem gyalog jöttek), és bizonyították, hogy a zsellér nem így értette.


Ny. Tóth nem fellebbezett, nehogy még egyszer Szegedre kelljen gyalogolnia – indokolta olyan érveléssel, amiből látszik, hogy kiismerte a megbecsült országot. És a hazamenetre már ingyenes kényszerlevelet kért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!