DélmagyArchív

2014.08.13. 13:02

Jelmezes lányokat vegzált a rendőr a bálban

DélmagyArchív 1927: Farsang utolsó napján muszáj volt erkölcsvédelmi razziát tartani.

Panek Sándor

1927 farsangjának utolsó napján nagyszabású erkölcsrendészeti razziát tartott a rendőrség Szegeden.


A tudósítás szerint a Szeged utcáin maszkosan, farsangi öltözetekben megjelenő vidám társaságokra rendőrök és detektívek vadásztak. Hajnalra már 63 férfi és nő  várta sorsát a fogdában.


A razzia 14 „beteget" is előállított. A rendőrorvos, írta a Délmagyarország, "csak végigtekintett rajtuk és már küldte őket kórházba". Ez a korabeli nyelvezettel alighanem azt jelentette, hogy utcalányokat fogtak.

 

Beszámoló a farsangi erkölcsvédelmi razziáról a Délmagyarország 1927. március 3-iki számában.

Beszámoló a farsangi erkölcsvédelmi razziáról a Délmagyarország 1927. március 3-iki számában.


A hajkurászás különösen a kisebb szállodák és mulatóhelyek környékén volt sikeres, de az erkölcsvédők a Tisza szálló nagytermében rendezett bálon is elemükben voltak.


A polgárok és iparosok által látogatott farsangi bálból eltávolítottak két háremhölgynek öltözött fiatal lányt, mert erkölcstelennek ítélték jelmezüket.

Rövid tüllruhákban, kápráztatóan lengén, szinte ruha nélkül. A bál rendezői szinte megijedtek a szokatlan látványtól. Rendőr is akadt a közelben, majd előkerült az ügyeletes rendőrtiszt is, aki azonnali távozásra szólította fel a piruló hölgyeket.

A durva megszégyenítés miatt a lányok jelen lévő szülei tiltakoztak a rendőrtisztnél, "a sok ruhaköltséget emlegették és méltatlankodva mondották, hogy leányaik csak újszerű jelmezt akarlak bemutatni, amikor háremhölgyeknek öltöztek fel".


A lányok hazamentek átöltözni, és később visszatérhettek, de a szórakozásnak lőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!