DélmagyArchív

2014.08.09. 15:00

Nem szerette a gyerekeket, utcára tette a hadirokkant családját

DélmagyArchív 1930: De volt két ember, akik nem tudták nézni a Hétvezér utcán didergő családot, és befogadták őket.

Panek Sándor

1930. október 18-án özvegy Nagy Mihályné háztulajdonos a szegedi Hétvezér utcában kilakoltatta Rácz Béla hadirokkantat, feleségét és két kicsi gyerekét.


Özvegy Nagy Mihályné kijelentette, nem tűri, hogy a gyerek ott szaladgáljon az udvarban, ideges, nem bírja a gyereket. Emiatt távozásra szólította fel Rácz Bélát, aki addig házmesterként dolgozott a házban.

Rácz Béla és családja kilakoltatása a Délmagyarország 193. október 21-i számában.


A felszólítást feljelentés követte, és a bíróság özvegy Nagy Mihálynénak adott igazat.


Jött a végrehajtó és a rendőr, kipakolták a családot az udvarra, ahonnan az özvegy Nagy Mihályné és lánya még este tovább pakolta a holmikat az utcára.


A hűvös éjszakát a Hétvezér utcán töltötte a család.


Másnap, vasárnap híre ment az esetnek a környéken. Csapó János MÁV főtiszt és felesége nem tudták nézni az embertelenséget, szerény házukba hívták a családot. A holmikat a kapu alá pakolták, Ráczék pedig a mosókonyhában kaptak helyet, amíg a város meg nem könyörült rajtuk.


A környékből még hétfőn is sokan vittek élelmet a családnak. Somogyi Szilveszter polgármester pedig kedden megígérte, hogy szükséglakást utal ki nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!