DélmagyArchív

2014.09.01. 15:20

A nagymama elvágtatott és elintézte a rablókat

DélmagyArchív 1938: Álarcos rablók törtek éjjel egy deszki tanyára, gúnyt űztek a családból. De volt egy bónusz nagymama.

Panek Sándor

1938. január 23-án éjféltájban hattagú álarcos banda tört egy békés deszki tanyára. Revolvert fogtak az ágyban fekvő beteg házigazdára, kiparancsolták az ágyból feleségét és 16 éves lányát, majd arra kényszerítették őket, hogy főzzenek vacsorát.

 

A deszki rablás híre a Délmagyarország 1938. január 25-i számában


A nők engedelmeskedtek, az álarcosok pedig addig a gazda rovására szórakoztak a házban, és durván ijesztgették a beteg embert. Amikor a vacsora készen lett, asztalhoz parancsolták a nőket is, és egyre vidámabban szórakoztak - kezdett rémálom lenni az egész.


Erre azonban felébredt a nagymama, akiről a rablók nem tudhattak. Az idős asszony, aki addig a tanya mellé épített kamrában aludt, az ablakhoz osont, és elképedve látta, mi történik bent.


A nagymama ekkor kivezetett egy lovat az istállóból, felült rá, és - a maga módján - elvágtatott a deszki csendőrökért.


A segítség rövidesen megérkezett, az álarcosok megadták magukat. Kiderült, hogy mindannyian deszki fiatalkorú fiúk voltak. Azt vallották, csak rá akartak ijeszteni a háznépre.


A nagymama jóvoltából a szegedi fogházban kötöttek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!