DélmagyArchív

2014.09.09. 13:40

Hogyan párbajozik melósokkal az értelmiség?

DélmagyArchív 1910: Változnak az idők. D'Artagnan még megkardlapozta a korcsmárost. A szegedi iparossal már párbajozni sem lehetett.

Panek Sándor

Gondolná az ember, hogy a párbaj lovagias urak elvszerű összecsapása. Nézzük csak. Szegeden 1910. szeptember 2-án történt, hogy egy orvosnövendék lovagias elégtételt kért egy szegedi iparosmestertől, aki két iparossegédje személyében meg is nevezte segédeit.

 

Orvostanhallgató és iparos párbaja. Délmagyarország 1910. szeptember 4.


Előzőleg G. Gy. szegedi orvos M. Zs. szegedi kocsigyároshoz küldte javíttatni kocsiját. Amikor a kocsit visszaküldték, az orvos elégedetlen volt az eredménnyel, és orvoshallgató fiát bízta meg a reklamációval. A kifogásból vita lett, összeszólalkoztak, és végül az iparos kiutasította a fiatalembert.

 

Párbajhír, Délmagyarország 1910. július 14.

Másnap az orvostanhallgató elküldte két társát, hogy indítsák el a lovagias ügyet. Az iparos két iparossegédet nevezett meg mint segédeket, és a két pár segéd pedig annak rendje és módja szerint találkozót adott egymásnak a szegedi Royal kávéház hölgytermében.

 

Párbajhír, Délmagyarország 1910. augusztus 2.

A társadalmi különbségekre érzékeny olvasó már sejtheti a fura helyzetet: értelmiségi fiatalemberek kétkezi munkásokkal fognak találkozni, hogy egy nem létező lovagi világ szabályai szerint jussanak dűlőre.


A Royal kávéház hölgyszalonjába a két melós munkászubbonyban, szurtosan, sapkásan jelent meg. Alighanem tarthattak attól, hogy nevetségessé válnak, mert tréfából a konditermi keményfiúk módján szorongatták meg a fiatalemberek kezét.

 

Párbajhír, Délmagyarország 1910. augusztus 30.

Az iparossegéd urak a párbajfeltételek egyeztetésekor mindjárt kijelentették: a párbajszabály második pontja értelmében, amíg valaki a pénzügyeit nem rendezte, addig nem lovag. Szerintük pedig az orvos nem fizette meg a javítás díját, így nem is kaphat elégtételt.

 

Párbajhír, Délmagyarország 1910. július 12.

Mondták nekik, hogy nem is az orvos kérte az elégtételt, hanem a fiú. De ez alól is kitértek azzal, hogy akkor is az orvost illeti a sértés.


Végül nem tudtak megegyezni. Mindkét csapat megírta a maga egyoldalú jegyzőkönyvét, ami arról szól, hogy a másik az oka a lovagias rendezés meghiúsulásának.


Ekkorra párbaj helyett megérett a világ a fogyasztóvédelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!