DélmagyArchív

2014.10.28. 16:58

Megbocsátással végződött a vitriolos dráma

DélmagyArchív 1925: Jolán, a Hági étterem idősödő kenyereslánya vitriollal öntött arcon egy férfit.

Panek Sándor

Herkély Lajos rendőrtanácsos bizonyosan vitába szállt volna azzal, hogy a vendég király-e a korabeli Royal szállóban Szegeden.


1925. december 22-én a rendőrt szálláshelyén vitriollal öntötte arcon Hajós Győzőné 37 éves kenyereslány, más néven "a kenyeres" Jolán.


A drámáról hamarosan kiderült, hogy szerelmi ügy.

 

Vitriolos szerelmi dráma a Royal szállóban. Délmagyarország 1925. december 23.


Herkély Lajos Erdély elcsatolása után menekült Szegedre és itt tanácsosi rangban alkalmazták. Visszavonultan élt, a Royalban bérelt szobájában lakott az első emeleten, étkezni pedig a közeli Hági étterembe járt.


A szemlélőknek feltűnt, hogy az étteremben Hajós Győzőné Jolán többet forgolódik annál a távoli asztalnál, ahol a rendőr csendesen költi ételét. A nőt amúgy úgy ismerték, mint aki „idősebb kora ellenére sem veti meg a púdert és a rúzsot". A „kenyeres" Jolán már régebb óta különváltan élt férjétől.


A bennfentesek úgy tudták, az asszony már régóta üldözte szerelmével a visszahúzódó férfit, míg végül azon a karácsony előtti reggelen megtörtént a dráma. A nő magából kikelve rohant ki a rendőr szobájából és rontott be a szálloda irodájába, ahol feldúltan kiabált, de nem adott érthető válaszokat.


A szobában pedig a tanácsos borzalmas kínok között kiáltozott segítségért. A jelekből az látszott, hogy a szerelmes Jolán váratlanul öntötte arcul a férfit, aki védekezni sem tudott.


Szerencsére még aznap megoperálták a szemklinikán, és azután eredményesen ápolták tovább a belgyógyászaton. A tárgyalásra már meg is gyógyult (szerencsére a vitriol nem volt tömény).

 

Herkély Lajos megbocsátott a kenyereslánynak. Délmagyarország 1926. január 30.


A január 29-iki tárgyaláson a bíró 4 hónapi fogságra ítélte Hajós Győzőnét, enyhítő körülményként figyelembe vette büntetlen előéletét, beismerő vallomását, elkeseredettségét, valamint azt, hogy Herkély Lajos megbocsátott neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!