DélmagyArchív

2014.11.06. 14:00

En garde, professzor urak!

DélmagyArchív 1938: Vívónemzet vagyunk: tudományos vitáinkat kardpárbajjal intézzük.

Panek Sándor

1938 júliusában két neves szegedi professzor szabályszerű kardpárbajt vívott egy tudományos kérdés miatt a lovassági laktanya vívótermében.


A párbajban dr. Zolnai Béla irodalomtörténész, a francia nyelv és irodalom professzora az orrán, dr. Fógel József történész, az egyetemes  történelem professzora pedig a karján sebesült meg könnyebben.


A két tanárt korábbról barátság kötötte össze, és a párbaj után is kibékülve távoztak a vívóteremből és utaztak szabadságra.

 

Zoltai és Fógel professzorok párbaja. Délmagyarország 1938. július 16.


A professzorokat az a kérdés osztotta meg, hogy létesítsenek-e török tanszéket a szegedi egyetemen. Egy kari ülés után aztán a két professzor messzebb ment a szavakban, mint kellett volna.


Zolnai professzornak még két lovagias ügye keletkezett szegedi egyetemi tanárokkal: Horger Antal nyelvésszel és Mészáros Gyula török nyelvi szakelőadóval, ezeket azonban békés úton intézték.


Zolnai Béla 1925-1940 között a szegedi Ferenc József Tudományegyetemen a Francia Filológiai Intézet vezetője volt. Szegeden 1927–1942 között alapította és szerkesztette a Széphalom című szellemtörténeti folyóiratot, ahol többek között Radnóti Miklós indulását segítette. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja volt.

 

Zoltai Béla Szerb Antal Magyar irodalomtörténetéről. Délmagyarország 1935. december 25.


A Délmagyarország 1935-ös karácsonyi számában megvédte Szerb Antal Magyar irodalomtörténet című munkáját.


Fógel József 1925-től haláláig a szegedi egyetem tanára volt, és eközben a magyarországi humanizmus tanulmányozta, számos Bécsben lappangó corvina megtalálása fűződött nevéhez. A Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja volt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!