DélmagyArchív

2014.11.23. 22:20

Temetői tolvajok, vállukon kereszttel

DélmagyArchív 1938: A civilizáció is más lesz a nélkülözésben. Hány okból lehet keresztet lopni a temetőből?

Panek Sándor

Fejfákat lopott. Délmagyrország 1938. február 10.

1938 telén elfogták a Rókusi temető sírkeresztjeinek fosztogatóját.


A temető tolvaja egy cipészsegéd volt, akinél a házkutatás során kilenc darab sírkeresztet találtak meg. A temetőből még további sírkeresztek hiányoztak, az elfogott férfi azonban azokat nem vállalta.

 

Részlet egy somogyi-telepi riportból. Délmagyarország 1931. április 5.

Miklós Sándor cipészsegéd bírósági tárgyalásán elmondta, hogy 9 hónapja munka nélkül volt, napi 10-20 fillért ha keresett, felesége pedig súlyos betegen feküdt otthon egy zúzmarás szobában. Miklós elindult hát, hogy tüzelőt szerezzen, mert a napi keresete kenyérre is alig volt elég.


A temetőben a régi sírkereszteket szedte össze, vallotta. A bíró azonban szembesítette azzal, hogy újakat is lopott.

Előfordult, hogy véletlenül olyan is akadt a kezembe. Mindig éjjel mentem a temetőbe és azt vittem el, ami a kezembe került... De ne tessék azt gondolni, hogy csak én loptam onnan... Sok emberrel találkoztam éjnek idején, amint kereszteket cipeltek haza a vállukon... Azok nem kerültek kézre, csak én. Nagyon megbántam, de hát a szükség kényszerített rá.

A temetőcsősz szerint nagyon sok volt a sírkeresztlopás. Az is megesett, hogy a frissen eltemetett halott sírjáról lopták el a keresztfát.

 

Főzéshez sírkeresztet. Délmagyarország 1933. január 29.

A sírkeresztek lopása korábban is felbukkant az újságban: 1932 júliusában egy 22 éves lányt a rókusi temetőben a helyszínen fogtak el. A nő azzal védekezett, hogy nevelt gyermeke érdekében vitte el a fát. A gyerek sírva rimánkodott, hogy főzzön neki meleg ételt, mert ötödik napja csak száraz kenyéren él.


Egy budapesti hírből kiderül, hogy lopás közben nem lehet jelképeken bölcselkedni. Egy férfi azért lopott kereszteket, hogy karácsonyi ajándékot vehessen.

 

Vasat is leoptek. Délmagyarország 1926. december 22.

 

Nagyban is megérte. Délmagyarország 1921. január 5.

1921 telén akkora volt a tüzelőínség, hogy megérte nagyban gyűjteni és tüzelőként értékesíteni a sírkereszteket. Az alsóvárosi temetőben fogták el a szervezett temetőtolvajokat, akik nemcsak ellopták, de eladásra fel is aprították a fejfákat.


A Délmagyarország 1910-ben adott hírt először hasonló esetről. Akkor egy 8 gyermekét egyedül nevelő munkásasszony küldte ki a gyerekeket a temetőbe, hogy szedjék össze a régi, korhadt sírkereszteket. Harmincegy fejfából tüzelt és főzött, míg a csősz észre nem vette a lopást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!