DélmagyArchív

2014.12.04. 11:01

Édösanyám, én meghalok! Csak még elmegyek a kocsmába!

DélmagyArchív 1927: A bicskás legényromantika valahogy nem passzolt a kultúrfölény elméletével.

Panek Sándor

Amikor Kisnagy József dorozsmai legény egy kocsmai verekedés és egy csendőri kihallgatás után meghalt, a falu nem tudott másra gondolni, mint a hatóság brutalitására.

 

Mitől halt meg Kisnagy József? Délmagyarország 1927. április 8.

Alig múlik el nap, hogy megbicskázott embert ne hoznának a szegedi közkórházba- írja a Délmagyarország 1930. június 5-én. A kocsmai verekedések magasan vezették a korszak bűnügyi statisztikáit.

A kocsmai mulatozások vagy falusi bálak természetes lezárása volt a csetepaté, amely gyakran szerelmi ügyből, de olykor érthetetlen gyerekségen pattant ki. (Itt például azon, hogy egy pityókos legény a többiek közé vágta a kalapját és csúfolódott). A verekedés olykor nem két legény ügye volt, hanem beszállt mindenki, akinek még kedve volt.

1927. március 27-én, vasárnap éjjel Dorozsma két utcájának legényhada csapott össze a Rácz kocsmában. Éjfél körül kipattant a balhé, ütöttek, bicskáztak, dobálták a szódás üvegeket, vasvillával szurkáltak, egyszóval a hagyományos konfliktuskezelő eszközöket használták.


A végén ketten maradtak a kocsmapadlón, két fivér: Kisnagy József és Kisnagy Sándor. Előbbit véresre verték, utóbbit pedig oldalba szúrták. A csendőrök érkezéséig azért mindketten saját lábukon távoztak a harctérről.


Kisnagy Józsefet másnap kihallgatta a dorozsmai csendőrség, és amikor elengedték, a legény azzal esett ágynak, hogy nagyon megverték.


Egy hét múlva azonban újra eljött a vasárnap, és Kisnagy József felkelt az ágyból. Úgy érezte, nem sokáig él már, ezért este elment a kocsmába, hogy barátaitól búcsút vegyen - és egy utolsót igyon. Záróráig ki is használta az időt, de az újabb csetepatéban már nem volt ereje részt venni. Egy nap múlva meghalt.


A faluban mindenki a csendőröket tartotta bűnösnek. Öt-hatszáz ember verődött össze a temetőben, némán tüntetve a háznál, ahol éppen az elhunytat boncolták. Mindenki arra várt, hogy kiderüljön, a legény brutális csendőrterror áldozata lett.


A csendőrök állították: hozzá sem nyúltak Kisnagyhoz, hanem az valószínűleg a többi dorozsmai legény előző vasárnapi ütlegeibe halt bele.

- Azért vagyunk rosszak, ezért e szörnyű vád, mert nem hagyjuk őket rabolni meg lopni! - mondja egy csendőr a Délmagyarország munkatársának.

A falu azonban a csendőrök ellen volt.

- Nem csinált az már vasárnap semmit - mondja egy legény, aki ott volt a Jóska búcsúzkodásánál. - Nyöszörgött az asztalnál és ivott. Azt mondta, utoljára iszik.

A boncolás eredményéről 2 nappal később írt az újság. Az orvosok állították, hogy az áldozat nem szenvedett el olyan belső sérüléseket, amelyek a halálát okozhattak volna. Sem a csendőrök, sem a bicskázós cimborák nem okozhatták halálát.


Boncoláskor megtalálták egy régi szervi baját, amely kiújult és kocsmázós életmódja miatt elhatalmasodott rajta. A duhaj legény halálát egyik romantikus történet sem okozta, hanem éppen az, hogy kocsmába ment - és nem orvoshoz.

De a falubeliek sem ismerték rosszul a helyi csendőröket. A boncolás azt is feltárta, hogy a fiú bántalmazás során belső sérüléseket szenvedett. Három csendőr ellen halált okozó testi sértés miatt indult meg az eljárás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!