DélmagyArchív

2015.05.10. 14:18

A boltos várta a pénzét az átjáróház előtt

DélmagyArchív 1928: Úriasszonynak öltözve vásároltak a cselédlányok. Az öntelt ügyvédnek volt mit tanulnia.

Panek Sándor

Az átjáróházas trükk. Délmagyarország 1928. október 25.

A kereskedők modorára varázserővel hatott, ha az úri osztály jól öltözött tagjai jelentek meg az üzletben. Ezt használta ki egy jól öltözött hölgy Szegeden 1928 őszén, amikor két fűszerüzletben is felpakoltatott, azzal, hogy küldjék el vele az inast, majd otthon kifizeti.

A más körülmények között óvatos kereskedők készséggel teljesítették az elegáns úrinő kérését, aki a Horváth Mihály utca és Takaréktár utca sarkán álló ház első emeletén elkérte az inastól a csomagot és közölte, hogy itt lakik, mindjárt jön. De nem jött. A házról pedig kiderült, hogy két utcára is van bejárata, s míg az inas várt, a nő eltűnt. Aznap ugyanezt eljátszotta egy másik fűszerkereskedővel is.

 

A második átjáróházas csalás. Délmagyarország 1928. november 8.

A rendőrség megindította a nyomozást. Nem sokkal később azonban ugyanaz az eset megismétlődött egy drogériában. A jól öltözött nő finom illatszereket csomagoltatott be; határozott volt, nem alkudott, így a kereskedő kézdörzsölve fogadta a barátságos mosolyt, amivel a hölgy távozott. Ezúttal a Feketesas utcai Wagner átjáróházban lakott, ahol a bolti fiú még sokáig várakozott hiába egy idegen ajtó előtt.

Másnap az újság már arról adott hírt, hogy egy éjszakai razzia során elfogták Jójárt Anna munkanélküli cselédlányt, aki az igazoltatás során egy törvényszéki bíró özvegyének mondta magát. Detektívek (!) mentek a szállodai szobájába és ott nagy mennyiségű fűszerárut találtak, így letartóztatták.

Jójárt Annát azonban egy kissé alulbecsülték. A lány a letartóztatása után megbízott egy ügyvédet, akinek sikerült elérnie, hogy szabadlábon védekezhessen. A szavaiból kihallhatóan önelégült ügyvéd így szólt a lányhoz: „Na, kicsikém, és mi lesz a honoráriummal?"

Ez nem jelentett gondot Jójárt Annának. Csak annyit kért, hogy az ügyvéd várja meg a törvényszéken, ő addig elmegy és hozza a pénzt. Jójárt Anna az ügyvéd lakására ment és a cselédlánnyal közölte, hogy az ügyvéd úr azonnal kéret 10 pengőt, amire szüksége van a törvényszéken. (Ez így is volt).

 

Ügyvédet így át nem vertek még. Délmagyarország 1928. november 9.

Anna már futott is a Széchenyi térre és a pénzt hiánytalanul átadta az ügyvédnek, aki ezután atyailag megcirógatta a megtévedt lány haját. Csak ebéd előtt tudta meg, hogy még van mit tanulnia. Jójárt Anna azonban ezek után a vizsgálati fogházban maradt.

Közben az is kiderült, hogy az illatszeres üzletben nem ő alkalmazta a trükköt, hanem egy követője, Lavicska Lujza, aki előző napokban olvasott a Délmagyarországban a bevált módszerről, és gondolta, kipróbálja. November elején azonban őt is elkapták. A lány bátyja azonban kifizette a drogéria kárát, így végül egyéb kis csalásai miatt csak két hétre ítélték. 

Jójárt Annát, noha tárgyalásán végig tagadott, a bíróság 3 hónap fogházra ítélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!