DélmagyArchív

2015.10.07. 19:34

Légyott és zsarolás október jelige alatt

DélmagyArchív 1934: Kalandos sztori abból az időből, amikor a Délmagyarország volt Szeged Facebookja.

Panek Sándor

1934 októberében Neufeld Samu Tisza Lajos körúti kereskedő feldúltan állított be egy levéllel a rendőrségre. A levélben az állt, hogy Neufeld úrnak 500 pengőt kell eljuttatnia egy ismeretlennek, különben “nagy baj lesz". Hogy minden izgalmasabb legyen, a pénzt a Délmagyarország kiadóhivatalában kellett hagynia “október" jeligére, s innen vitte volna el a fenyegetőző.


Fele sem tűnt tréfának, a rendőrség kitanította a Délmagyarország alkalmazottjait, mit kell tenni, ha valaki “Október" jeligével kér levelet. Hamarosan meg is érkezett egy férfi, és e jelige után érdeklődött. A terv szerint nem kellett mindjárt odaadni neki a kamu pénzes levelet, így megkérték, jöjjön vissza később.

A szerelmi légyott véletlenül került a zsarolási ügybe. Délmagyarország 1934. október 2.

Gyorsan a helyszínre érkezett egy detektív, de a férfi nem tért vissza. Jött viszont újabb fenyegetés Neufeld Samu címére, aki ekkor már biztosította az ismeretlent, hogy ott lesz a pénz, csak jöjjön.

A detektív megint ott várt, és megint a korábbi férfi jött, kérte az októberi levelet. Olvasatlanul eltette és elindult a Kárász utcán, nyomában a detektívvel. Nem kellett sokáig követni: a férfi betért egy ötvös üzletébe és ott is hagyta a levelet.

Füsti-Molnár Béla, a Kárász utcai ötvös persze tiltakozott, hogy ő bármilyen fenyegető levelet írt volna. Az igazság az volt, mondta, hogy szerelmi ügyben folytatott levelezést Október jelige alatt és a küldöncöt a várt illatos levélért küldte a Délmagyarországhoz, nem az 500 pengőért. Füsti-Molnár úr azonban a híradásból ítélve nem tűnt bosszúsnak, még azt is elárulta, hogy a tervezett légyotthoz diszkrét lakása van a városban. 


És meglett a tettes is. Délmagyarország 1934. október 5.

Október 5-én kiderült, hogy egy állástalan péksegéd írta a zsaroló leveleket. Jelentkezett ugyanis egy hordár, akit szintén megkértek arra, hogy Október jeligéjű levelet vigyen el a Délmagyarországtól. A tettes azt vallotta, az 500 pengőből vállalkozást indított volna, és siker esetén pedig visszaadta volna a pénzt Neufeld Samunak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!