Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

A feleségről megfeledkezett - újra nősült

DélmagyArchív 1927: Nem a boldog feledés volt az oka, hanem az alkohol: nem is emlékezett, hogy elvette.
Nem emlékezett, hogy elvette első feleségét. Délmagyarország 1927. március 17.
Nem emlékezett, hogy elvette első feleségét. Délmagyarország 1927. március 17.
Van úgy, hogy nem emlékszünk az előző estére, de hogy az előző házasságunkra sem, az már súlyos.

Mag Sándor szövetkezeti igazgató pedig éppen erre hivatkozott, amikor 1927-ben bigámia vádjával került a szegedi ítélőtábla elé. A derék kevermesi ember 1917-ben Aradon az ottani anyakönyvvezető előtt törvényesen nőül vette Bene Izabellát. A házasság után azonban egyszerűen elköltözött az asszonytól, anélkül, hogy elvált volna tőle.

Időközben a történelem is kettejük közé állt, 1920-ban Aradot elcsatolták, Kevermes pedig maradt. A feledékeny férfiú a Békés megyei településen új feleséget talált Hangya Matild személyében, akivel ugyancsak törvényesen összeházasodott. Két gyermeke is született, és negyedik éve éltek már békés házaséletet, amikor minden kiderült.

Az ex időközben Aradról Ungvárra költözött, onnan írt levelet a kevermesi bírónak, hogy merre is van a férj. Így aztán kitudódott a dolog, és legjobban persze Hangya Matild lepődött meg, hiszen ő még a házasság előtt rákérdezett a Bene Izabelláról szóló pletykákra.

Mag Sándort a törvényszék enyhe, 4 hónapos börtönre ítélte, a férfi mégis felebezett. Védője a szegedi ítélőtáblán el is érte, hogy új eljárást indítsanak, mivel a bíróság nem volt tekintettel arra, hogy Mag Sándor Bene Izabellával

teljes részegségében kötött házasságot, amely öntudatlan állapota kizárta azt, hogy Hangya Matilddal való házasságkötése idején egyáltalában tudott volna első házasságának megkötéséről.

És még reménykedhetett is, hogy felmentik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

... de a nővérem, a Macus, az szokta vezetni

DélmagyArchív 1914: Milyen közlekedési balesetek voltak egy olyan városban, ahol alig volt autó? Tovább olvasom