Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Amikor a kolerától félt a város

DélmagyArchív 1910: Volt szegedi koleragyanús halál is, de emögött egy másik tragédia húzódott.
Koleragyanús eset Szegeden. Délmagyarország 1910. augusztus 28.
Koleragyanús haláleset Szegeden. Délmagyarország 1910. augusztus 28.
1910. augusztus 27-én Szegeden elterjedt, hogy egy fiatalasszony kolerában halt meg. A hír rémületet keltett, hiszen előző nap a Délmagyarország már arról írt, hogy a Monarchia szomszédos területein megjelent a veszedelmes betegség.

Különösen akkor csapott fel az aggodalom, amikor kiderült, hogy Pozsonyban meghalt egy cselédlány, aki valóban kolerás volt. A nő ugyanazon a dunai hajón utazott, amelyen két Bécsben megbetegedett utas is. A hajót Pozsonynál vesztegzár alá helyezték.

A szegedi Zákány utcában egy kőművesmunkás 29 éves felesége halt meg, és bár a boncoló orvos közölte, hogy inkább arzénmérgezésről lehet szó, az utcában mindenki félt. A Délmagyarország azzal nyugtatta a kedélyeket, hogy az ázsiai kolera nem jelenik meg elszigetelten, a fiatalasszony pedig nem utazott a megbetegedés előtt.
 
Fenyeget a kolera. Délmagyarország 1910. augusztus 26.
Fenyeget a kolera. Délmagyarország 1910. augusztus 26.

A városi tisztiorvos utasítására a rendőrség összegyűjtötte a Zákány utcai ház lakóit és mindenkit, aki az asszonnyal érintkezett. Az embereket elvitték a Kálvária sugárútra fertőtleníteni, majd felügyelet alatt visszaszállították őket lakásukra. A Zákány utca akkoriban a város egyik nedves, talajvizes vidéke volt. Az utcákban sok volt az árvíz előtti, egészségtelen ház, amelyekben elsősorban szegény napszámosok és iparosok laktak.

Az újság egy járványbarakk felállítását sürgette Szegeden, hogy az esetlegesen tömegesen megbetegedőket ne a közkórházba kelljen szállítani. A kolerabarakk felépítését a városi tanács augusztus 29-én el is rendelte.

Az elhunyt asszony boncolása azonban inkább bűntényt valószínűsített. Végül pedig ezt is kizárták, és bebizonyosodott, hogy a fiatalasszony magzatelhajtási próbálkozás szerencsétlen áldozata lett. Testében nem arzént, hanem foszformérget találtak, és volt egy tanú is, akinek az asszony beszélt arról, így próbálta elhajtani kéthónapos magzatát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A disznóólból lakoltatták ki az árokpartra

DélmagyArchív 1938: Szerencsére innen tovább már nem lakoltatták a házaspárt. Tovább olvasom